Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo overleef je... IFFR
24 JAN 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Zo overleef je... IFFR

Uitslapen 
Het kan verleidelijk zijn om vroeg te beginnen op het IFFR (meer films), maar een heel belangrijke regel voor het festival is: pak genoeg slaap. Sla de eerste film over en begin pas rond elven. We horen je denken: maar ik kan toch ook gewoon eerder naar huis 's avonds? Ja, dat kan. Maar dat wil je niet. Want 's avonds rond tien uur draaien meestal de cultpareltjes. Denk: de wat weirdere films in de categorieën horror, anime, martial arts en eigenlijk alles wat uit Zuid-Korea of Japan komt. Bovendien mis je dan alle leuke feestjes. we raden met name Klub Kat (hipheid op het Kruisplein) en Dance Dance Dance (VPRO, 3voor12, IFFR) in de Schouwburg aan. Beiden hartstikke gratis.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is ook in het geval van IFFR het halve werk. Maar dat wist je al, anders zat je dit artikel nu niet te lezen. Check van tevoren even dit handige overzicht van snelle eettentjes in de buurt van de festivallocaties, dan weet je zeker dat je de benodigde energie binnenkrijgt en toch de volgende film niet mist. Bij de filmkeuze maak je als dertigminner uiteraard gebruik van onze Ultieme Tiplijst. Oh, en zoek je een fietsenrek in de buurt van Rotterdam Centraal: ze zitten sinds november ondergronds.

Eten
Eten op IFFR moet snel, je wilt immers zo veel mogelijk films kunnen zien. Dan kun je natuurlijk een frikandel uit de muur trekken, maar dat hou je nooit twaalf dagen vol. Beter lunch of dineer je in de Tijger Eetclub op de Mauritsweg 34, een pop-up store van de Rotterdamse koffiebrander Man Met Bril. We hebben hier heel erg lekker, snel en goedkoop gegeten en zowel de koffie als de muziek was dik in orde. 's Avonds gaan overigens de stoelen aan de kant en kun je er tot uiterlijk 02:00 uur dansen. 

Nu we er toch zijn, maken we nog een praatje met de Man Met Bril in eigen persoon: Paul Sharo (29). 'De kok, Laurence van Bergeijk (links op de foto, - red.), en ik hebben samen veel in restaurants gezeten in de grote steden van de wereld en daar hangt altijd een gave energie. Dat heeft Rotterdam eigenlijk alleen tijdens IFFR. Eén keer per jaar heb je het gevoel dat Rotterdam écht een wereldstad is en daar wilden wij op interen. Ik ben koffiebrander van beroep en Laurence staat normaal gesproken met de Sticky Fingers-bus op de Parade. We hebben eerder al een pop-up hamburgertent gerund, omdat we het gewoon tof vinden om te doen. Je zou het een hobby kunnen noemen. Het probleem met een écht restaurant is dat ik 29 en en ook gewoon een leven wil hebben. Als je een restaurant runt, vind ik dat je daar al-tijd moet zijn. Want het moet wel goed zijn. Onze regel is: mensen moeten hier binnen dertig minuten een tiptop driegangendiner kunnen eten. Dan vind ik het prima om twaalf dagen van het jaar zo te leven.' 

Kies een dagprogramma
In Rotterdam draaien honderden films. Zelfs met een gedegen voorbereiding (zie hierboven) kan het een uitdaging zijn om de juiste te kiezen. Bespaar je de stress en kies één van de programma's waarbij je de hele dag lang niet hoeft na te denken. De films worden voor je geselecteerd, je hoeft niet van zaal naar zaal en als je geluk hebt wordt er zelfs voor een versnapering gezorgd. Er zijn er dit jaar meerder, maar we willen uiteraard vooral CJP Serveert, onze eigen dag, van harte aanbevelen. Naast drie topfilms (Spies & Glistrup, Big Bad Wolves en en Alan Partidge: Alpha Papa) serveren we ook bier en bitterballen. Bijkomend voordeel: je betaalt slechts € 18,50 voor de hele dag (van 11:30 uur tot 18:00 uur). 

Kleding
Regel 1 van IFFR survivalclub: je praat niet over IFFR survivalclub.
Regel 2 van IFFR survivalclub: je praat niet over IFFR survivalclub. Echt niet doen, het klinkt heel stom.
Regel 3 van IFFR survivalclub: Je draagt een gemakkelijke broek. Zo één waar je af en toe een kwartier lang mee over straat kunt, maar ook vier keer twee uur in kunt zitten zonder dat hij op je blaas drukt en/of in plooien kruipt waar gewoon geen textiel hoort te zitten. Handschoenen zijn ondanks de kou van komend weekend niet nodig, echte tijgers zijn hoogtens tien minuten achter elkaar niet in een bioscoop. 

Routeplanning
De meeste films op het IFFR draaien in Pathé Schouwburgplein, vlakbij het festivalcentrum in De Doelen. Dit is het hart van IFFR, maar het festival is over de hele stad verspreid. Je zult vaak ook in Lantaren Venster of Cinerama moeten zijn voor je film en dan kun je maar beter zorgen dat je een half uur hebt ingepland om van de ene film naar de andere te komen. Van het Schouwburgplein naar Cinerama is ongeveer 10-15 minuten lopen. Als je van het Schouwburgplein naar Lantaren Venster wil, ben je met de tram (opstappen op het Kruisplein) of metro (Stadhuis) ongeveer een kwartier bezig, inclusief lopen. Stap uit bij halte Wilhelminaplein. 

Opgeladen smartphone
De noodzaak om je route en programma te plannen, geeft het al aan: een opgeladen smartphone is erg prettig. Download voor vertrek even de IFFR-app (Iphone, Android. Hierin kun je je agenda bijhouden, zodat je snel kunt zien waar je film ook alweer draait. Als je nog niet helemaal zeker weet welke films je wilt zien, vind je hier ook genoeg informatie over in de app. Helaas kun je geen tickets kopen via de app, daarvoor ga je naar de Centrale Kassa in De Doelen of naar de kassa van de festivallocatie. Nieuw dit jaar: kaarten kopen op het Centraal Station (tot 20:00 uur, na 1 februari gesloten).

Improviseer
Ook als je moet improviseren omdat een voorstelling toch uitverkocht blijkt of iets dergelijks, is de app een uitkomst. Naast alle films vind je er events op terug, die soms de hele dag duren. Ideaal voor als je even twee uur te doden hebt: How to survive... Our Daily Life. In Klub Kat vinden 's nachts dus vuige feestjes plaats, maar vanaf 10:00 uur 's ochtends kun je er gratis compilaties van allerlei life hacks kijken.

Survivaltips uit de films die we zagen
Intruders:
leer NEE!!!! te zeggen.
Canopy:
als je gevechtsvliegtuig wordt neergeschoten boven een vijandelijke jungle, zorg dan dat je de juiste nationaliteit hebt.
Starred Up: als je op het punt staat om iemand die je cel binnenkomt bijna dood te slaan, tel dan even tot tien. Het kan zijn dat hij je alleen maar een aansteker wilde geven.

Reis nooit alleen
De beste tip voor IFFR is misschien nog wel om niet alleen te gaan. Napraten over de wonderbaarlijk goede (of slechte) film die je net hebt gezien is meestal immers nog leuker dan de film zelf.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.