Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de Maand: Beeld en Geluid
23 JAN 2014 • Door Floris Visman • Meer blogs over Expo

Museum van de Maand: Beeld en Geluid

Aan de buitenkant lijkt Beeld en Geluid op een enorm ingewikkelde Rubiks kubus. De glazen gevel met vele kleurtjes aan de Sumatralaan in Hilversum is niet te missen. Maar goed ook, want dat zou zonde zijn. Een speeltuin met educatieve waarde.
 
Het archief is in 1997 ontstaan nadat drie audiovisuele archieven en een museum fuseerden, met als doel ‘het Nederlandse audiovisuele erfgoed te beheren, te conserveren en toegankelijk te maken voor een breed publiek’, aldus de officiële site van Beeld en Geluid. Dat komt er op neer dat er zoveel beeldmateriaal is dat er tot in de eeuwigheid nieuwe tentoonstellingen gemaakt kunnen worden.

De Oranjes
Beeld en Geluid bestaat in principe uit twee delen. De vaste Experience en een jaarlijks wisselende tentoonstelling. Dit jaar is het tijd voor de Koninklijke familie. Dat klinkt in eerste instantie saai. Je verwacht wat stoffige foto’s van iemand met een kroon en een televisieschermpje met zwart-wit beeld van huldigingen en troonredes. Zo niet in Beeld en Geluid. Ten eerste mag je een BN’er uitzoeken, die de inleiding voor je verzorgt. Laat roddelkoning Albert Verlinde wat vertellen over vieren met de Oranjes of nieuwslezeres Astrid Kersseboom over rouwen met de Oranjes. Op de wanden van de ruimte worden films over de Oranjes vertoond die bij de categorieën horen. Als je om je heen kijkt waan je je in een sci-fi film. Door alle enorme schermen en kleuren krijg je het idee dat de ruimte ieder moment weg kan vliegen, de ruimte in. Indrukwekkend.
 
De levendige expo bestaat uit de Taakzaal en de Familiezaal. Het laat zich al raden waar ze over gaan. Er staat een enorme witte tafel  die door kinderen gedekt kan worden onder leiding van een etiquettekenner. Op de tafel staat een groot computerscherm waar je jouw geboortedatum kan invoeren om te zien wat de verschillende leden van het Koninklijk Huis bijvoorbeeld deden op jouw verjaardag of een andere dag. Zo zijn er nog wel meer interactieve opdrachten en juist dat maakt dit museumbezoek zo leuk.
 
Psychedelische Experience
Nu we er toch zijn, kunnen we de Experience niet aan ons voorbij laten gaan. Een verdieping hoger ligt de eerste grote zaal. Nou ja, zaal, het is meer alsof je ineens over de strip in Las Vegas loopt en per ongeluk het illustere hotel en casino Circus Circus binnenwandelt. De neonlichten en knipperende schermen komen bijna op je af. Wij krijgen ineens de kinderlijke neiging om op alle knopjes te drukken. Ergens verwachten we dat er een aap met een gek hoedje ons een welkomstcocktail komt aanbieden. Zover komt het (helaas) niet, maar de Experience kan nu al onmogelijk saai worden genoemd.
 
Het museum belooft een bezoektijd van vier á vijf uur en dat is zeker niet gelogen. Met een speciale ring heb je toegang tot alle belevenissen. Je kunt bijvoorbeeld net als André van Duin de filmpjes inspreken bij Animal Crackers. Je gegevens worden opgeslagen en het filmpje kun je later downloaden. En wat dacht je van je eigen nieuwsuitzending? Ga maar achter het bureau zitten met een microfoon en een autocue voor je snufferd en kijk een paar minuten later het resultaat terug.
 
Voor de wat oudere jongeren onder ons, is er genoeg ruimte om in nostalgie te zwelgen. Wie kent er bijvoorbeeld nog good old Han Peekel, met zijn striptekenprogramma Wordt Vervolgd? Het is ook zonde om te vergeten hoe geniaal Bart de Graaff eigenlijk was. Scherp, een tikkeltje smerig maar ó zo grappig. Qua muziek zit je ook niet verkeerd in Beeld en Geluid. Zo staat er een nagebootste studio van de Top 2000 en kun je al playbackend meedoen aan Toppop Yeah!
 
Ook voor de mensen die al zijn geweest, blijft Beeld en Geluid interessant. De jaarlijks wisselende tentoonstelling alleen al, biedt genoeg nieuws voor een vervolgbezoek. Wij hopen nog steeds die aap met cocktails ooit tegen te komen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.