Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Kankerlijers en polssnijders
04 JAN 2014 • Door Floris Visman • Meer blogs over Film

Kankerlijers en polssnijders

50/50 (2011)
Voor Kankerlijers was er 50/50 en die film bewees dat een comedy over kanker prima kan. Sterker nog, hij werd met open armen ontvangen. Scriptschrijver Will Reiser baseerde de film op zijn eigen ervaring met deze nare ziekte en dat zie je ook terug in de film. In 50/50 speelt Adam (Joseph Gordon-Levitt) een man die ineens een tumor heeft. Gelukkig is daar goede vriend Kyle (Seth Rogen) die hem er doorheen sleept. ‘If you were a casino game, you would have the best odds’, Aldus Kyle. Of wat dacht je van deze? ‘Driving! That’s what you want to do? That’s your ‘Make A Wish’? To drive? We could be having sex with hookers while skydiving, and instead you want to do something I learned to do when I was fifteen!’ Dit zijn voorbeelden die Reiser uit de praktijk haalde en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.
 
Juno (2007)
Tienerzwangerschappen. Je ziet ze niet alleen in MTV’s Teenage Mom, maar ook gewoon bij jou in de buurt. Ondanks dat het best veel voorkomt, zullen wij er in de kroeg niet snel over beginnen. Juno probeert die drempel te verlagen en is daar met humor als wapen in geslaagd. Het pro-life kamp in Amerika onthaalden de film met open armen, wat ironisch is want schrijfster en voormalig stripper, Diablo Cody wilde helemaal geen standpunt innemen. De film gaat over de zestienjarige Juno (Ellen Page) die op de middelbare school zwanger raakt van de klungelige Paulie (Michael Cera). Ze besluit het kindje weg te geven. Je kan daar moeilijk over doen, maar waarom zou je? Dat is precies hoe Juno er over denkt: ‘Can't we just like kick this old school? You know, like I stick the baby in a basket, send it your way, like Moses and the reeds?
 
Wristcutters: A Love Story (2006)
Zelfmoord is niet bepaald een gespreksonderwerp voor aan de koffietafel. Toch is Wristcutters: A Love Story in al zijn donkerheid een hilarische film. Zia (Patrick Fugit) pleegt zelfmoord nadat het uitgaat met zijn vriendin. Hij gaat echter niet naar de hemel maar naar een soort van tussenstation, waar iedereen heen gaat die zichzelf van kant maakt. Nu zou zo’n film kunnen verzanden in een enorm zwaar drama, waar je nog weken lang over ligt te malen. Wristcutters doet echter precies het tegenovergestelde. Zia: ‘I'm not going out tonight. It just makes me depressed.’ Eugene: ‘So, what you gonna do? Kill yourself (again, red.)?Enough said.
 
Harold and Maude (1971)
Een relatie tussen een tiener en een bejaarde werkt op de lachspieren, maar het is ook een uitstekende manier om de dood bespreekbaar te maken. Harold zet graag zijn eigen dood in scene tijdens rouwdiensten en hij verbouwt zijn eigen auto tot een lijkwagen. Dan ontmoet hij de 79-jarige Maude op een begrafenis.  Ze worden verliefd en uiteindelijk vraagt hij haar ten huwelijk. Maud vertelt hem dat zij uit het leven stapt als ze tachtig wordt. Harold staat aan het begin van zijn leven en Maude werkt naar het einde toe. Met de dood als centraal thema is deze film erg openhartig en neemt het geen blad voor de mond. ‘A lot of people enjoy being dead. But they are not dead, really. They're just backing away from life.’ Hallelujah Maude.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.