Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP's ultieme tiplijst voor IFFR
22 JAN 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

CJP's ultieme tiplijst voor IFFR

Starred up - Gevangenisdrama
Eric, een gewelddadige jongen van negentien, wordt door de controversiële 'starred up'-maatregel overgeplaatst naar een gevangenis voor mannen die zeer ernstige delicten hebben gepleegd. Toevallig is het ook de plek waar zijn vader al een tijdje zit. Die probeert na jaren van afwezigheid verantwoordelijk te zijn voor zijn zoon en hun verstoorde relatie te herstellen, opdat Eric de gevangenis overleeft. Maar Eric is de gemakkelijkste niet. Fans van de grimmige gevangenisserie Oz komen bij Starred Up aan hun trekken, de film won niet voor niks de prijs voor beste script op het London Independent Film Festival.

Spies & Glistrup (CJP Serveert) - komische biopic
In de jaren zestig kon alles. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar de absurde karakters Spies en Glistrup hebben dus echt bestaan. Playboy Spies en belastingjurist Glistrup verdienen miljoenen aan hun reisbureau voor zonvakanties naar Mallorca en geven die op onorthodoxe manieren uit in een film vol zwarte humor. Deze film is onderdeel van het CJP Serveert: het beste van IFFR, waarbij je voor € 18,50 drie films op één dag, bier en bitterballen krijgt. Er zijn nog een paar kaarten.

The Selfish Giant
 - Brits Arbeidersdrama

Twee dertienjarige schoffies uit de industriestad Bradford worden van school getrapt. Daar kan weinig goeds van komen en dat gebeurt dan ook niet. Om aan geld te komen 'verzamelen' Swifty en Arbor oud ijzer, maar daar zijn uiteraard alleen schimmige figuren in geïnteresseerd. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts in dit door twee debutanten fantastisch geacteerde drama over de Britse onderklasse.

Ping Pong Summer - coming-of-age in de jaren tachtig-komedie
Michael Tully wilde een film maken die niet alleen in de jaren tachtig speelde, maar die er ook uitzag alsof hij toen gemaakt is. Als uitgangspunt nam hij zijn eigen jeugdvakanties, waar hij dagenlang tafeltenniste en uiteraard verliefd werd op het mooiste, maar wegens twee jaar leeftijdsverschil onbereikbare, meisje van het dorp. De nostalgische sfeer wordt vervolmaakt door de oldschool hiphop soundtrack. 

Obvious Child - tragikomische abortusfilm
Hoe grappig is een komedie rond het thema abortus nog na Juno en Knocked Up? Als je van nerdy en onhandig houdt en niet vies bent van een enkele scheet-, pies- of vaginagrap: waarschijnlijk héél grappig. Had je niet verwacht hè, bij een elevator pitch die luidt: Wat gebeurt er als een stand up comedian een paar dagen voor Valentijnsdag gedumpt, ontslagen en ongewenst zwanger wordt? Er is nog geen trailer, maar er duiken her en der wel wat beelden van de film op. Deze crowfunding-oproep door de regisseur, belooft in ieder geval veel grappen.

Once Upon a time in Shanghai - Kung Fu-noir
Misschien haalt Once Upon A Time in Shanghai deze lijst doordat de samensteller ervan goede herinneringen heeft aan Shanghai. Misschien komt het doordat de zwart-wit met een beetje kleur-stijl hem aan een van zijn favoriete films, Sin City, doet denken. Of misschien komt het gewoon door de kick-ass trailer vol vuistgevechten op extreem hoge snelheid. Hoe dan ook, deze film heeft alles in zich om bekroond te worden tot een van de lievelingsfilms van CJP op IFFR.

Alpha Papa (CJP Serveert) - droogkomisch gijzelingsdrama
Alan Partridge is het, zeker in Groot-Brittannië, immens populaire typetje van Steve Coogan. In Alpha Papa is hij al een tijdje niet meer op tv geweest. Sterker nog, er dreigen ontslagen bij het radiostation in Norwich waar Alan tegenwoordig werkt. Door Alans toedoen kiezen de nieuwe bazen van het station gelukkig echter niet voor hem, maar voor collega-dj Patrick. Nou ja, gelukkig: Pat komt terug met een geweer, gijzelt zijn ex-collega's en eist dat Alan zijn woordvoerder naar de buitenwereld wordt. Dat ontaardt in een mediafestijn waar Alan wel pap van lust. 

Big Bad Wolves (CJP Serveert) - wraakthriller á la Tarantino
Meer gaan we hier niet over zeggen: Israël, vader van een vermoord meisje zint op wraak en 'de beste film van 2013' volgens Quentin Tarantino. Oh, toch wel: Mis. Dit. Niet.

A Touch of Sin - modern martial-arts vierluik
Regisseur Jia Zhangke is een graag geziene gast op het filmfestival van Cannes, waar A Touch of Sin een prijs voor beste scenario in ontvangst nam. Maar in China komen zijn films niet langs de censor, omdat hij geregeld sociale problemen aan de kaak stelt. A Touch of Sin doet dat ook. In vier verhaallijnen zien we hoe de nieuwe rijkdom in China zorgt voor grote sociale ongelijkheid en een golf van geweld. Met name hoe dat laatste in beeld is gebracht, heeft de film in de hele wereld talloze goede kritieken opgeleverd. Hoewel in China dus officieel niemand de film heeft mogen zien, was hij wel genomineerd was voor zes Chinese Oscars. Jia kon daar echter op het laatste moment helaas niet aanwezig zijn. Hij moest immers ergens een lezing geven. 

Secretly Greatly - Koreaanse komedie turns actiethriller
De vreemdste film uit dit verder nog vrij normale rijtje. De regisseur van Secretly Greatly wilde waarschijnlijk twee losse films maken: een full-blown komedie en een dikke actiefilm. Normaal gesproken zou je dan kiezen voor een actiefilm met af en toe een komische oneliner ofwel een komedie waar af en toe geschoten wordt. Maar de scriptschrijver dacht daar anders over. Het eerste deel is een komedie over drie Noord-Koreaanse spionnen die in een slaperig dorpje in Zuid-Korea wachten op orders uit Pyongyang. De één doet zich voor als dommerik, de ander als nerd en een derde als wannabe-rockster. Zo leven ze hun leven in harmonie met de Zuid-Koreanen. Maar dan komt er iemand anders aan de macht in het Noorden en de missie wordt via de sms met één laatste bevel afgeblazen: 'pleeg zelfmoord of dood elkaar, alle sporen moet worden uitgewist'. Vanaf dat moment is Secretly Greatly een ongeremde actiefilm. Wie zal er winnen, goed of kwaad? Noord- of Zuid-Korea? 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.