Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
3 klassiekers voor theatermaagden
10 JAN 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Theater

3 klassiekers voor theatermaagden

Stel, een vriendin verrast je met twee kaartje voor Wagners Der Ring des Nibelungen of Tchaikovsky's Zwanenmeer. Je probeert dankbaarheid uit te stralen, maar van binnen ben je doodsbang: hoe ga je die drie uur ooit uitzitten? Als je een dag later de kaartjes op tafel ziet liggen, borrelt een ondankbare boosheid op: ze weet toch dat je niet van klassieke muziek houdt? Op de dag van de voorstelling overweeg je om haar af te bellen wegens een enorme hoofdpijn die 'ineens op kwam zetten'. Maar omwille van de vriendschap ga je toch mee en wat blijkt: Simone heeft je het beste verjaardagscadeau ooit gegeven. Hoe wist ze dat je dit tof zou vinden? Ze las deze blog.

De Nederlandse Opera - Der Ring des Nibelungen
Star Wars verbleekt bij dit spektakel. Nu is dat wat betreft deel I, II & III niet zo heel moeilijk, maar toch. Als je Der Ring hebt gezien, is duidelijk dat Star Wars er slechts een slap aftreksel van is. Zelfs de theme-song door John Williams is een regelrechte kopie (maar dan minder goed) van Wagners stuk. In de uitvoering van De Nederlandse Opera zit het publiek min of meer op het podium, wat met name bij de rondvliegende vuurballen een heftige ervaring moet zijn. 3D-films ain't got nothing on Wagner. Maar goed, je hoeft ons niet op ons woord te geloven. Beter kijk je even de zwaar spectaculaire trailer van deze opera to end all other opera's.

Swan Lake on Ice
Hoe kun je het beroemdste ballet ter wereld nog aantrekkelijker maken voor het publiek? Leg een bevroren meer in je theater, zet er een dik decor omheen, bind de dansers schaatsen onder en je komt een heel eind. Het gevaar bestaat dat critici het een platte vertoning vinden, maar vijfsterrenrecensies en meerdere awards tijdens de eerste tour langs 25 landen nemen de angst daarvoor wel weg. Álles klopt aan deze voorstelling. Zelfs als je doof of blind bent, krijg je hier waar voor je geld. 

CamerOpera - Hans en Greetje
De grootste hindernis bij het bezoeken van een opera is dat je er meestal niks van verstaat. Engels en Duits is voor sommigen nog wel te volgen, maar bij Italiaanse aria's blijft het gissen naar de strekking van het verhaal. Dat zal je bij Hans en Greetje niet gebeuren. CamerOpera vertaalde de opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck naar modern Nederlands. Ook het verhaal veranderde enigszins, waardoor Hans en Grietje in dit humoristische sprookje voor volwassenen Hans en Greetje heten. De modernisering maakte ook de weg voor ze vrij om trappistenbier te drinken. Het enige nadeel is dat Hans en Greetje in deze versie huiswerk moeten maken en dat moderne heksen nog altijd het liefst kindervlees eten. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.