Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Scheurkalenders, de CJPlee-test
04 DEC 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

Scheurkalenders, de CJPlee-test

Als het om scheurkalenders gaat, is er maar één ding belangrijk: hoe werkt hij op de wc?

De AKO en Polare liggen in november en december vol met scheurkalenders. Terecht, want ze vinden elk jaar met honderdduizenden tegelijk een plekje in de zak van Sinterklaas en/of de Kerstman. Aangezien de standaardprijs rond de € 15,- ligt, valt er voor uitgevers toch een aardig zakcentje mee te verdienen aan het eind van het jaar. Er zijn dit jaar minstens 35 verschillende scheurkalenders te koop, we hebben geteld, maar welke is de beste? Hoe lekker scheurt de Belastingkalender? Hoe origineel kan een kalender nog zijn op dag 362? Welke laat je het allerhardst gieren (sorry) van de lach? Gewapend met een decibelmeter, bij voluit lachen meet je 60-65 dB, test CJP er vier. Op de plee.

Nummer 4: SCHEURKALENDER VOOR DE BELASTING jaar/tijdvak 2014
'Op een humoristische manier worden iedere dag tips en adviezen gegeven hoe zo creatief mogelijk met de belastingen om te gaan.'

Kijk, dat klinkt goed. Na al die jaren dat de belastingen alleen maar gemakkelijker werden, kunnen ze nu eindelijk ook leuker. In theorie. In praktijk blijkt 'humoristisch' te betekenen: humoristisch voor accountants. Een klein voorbeeld, hier wordt je 16 februari mee wakker: 'Na dansende gevangenen en airhostessen zijn er (Cebu City, Fillipijnen, -red.) nu ook beelden opgedoken van een kantoor vol dansende belastingontvangers. De stunt valt duidelijk in de smaak bij de klanten die in groten getalen en met een glimlach hun belastingen komen betalen. Idee voor de Griekse fiscus?'
Elke dag is een lange lap (soms verspreid over twee kanten, drie dagen lang) droge tekst over de belastingen. Qua lettertype prima leesbaar, maar qua lengte echt alleen aan de ochtendpoepers besteed. De belastingkalender krijgt punten voor originaliteit; wij hadden nooit gedacht dat je 365 velletjes vol zou krijgen over de belastingen en heeft wel een bepaalde S-factor. Je krijgt namelijk de meeste centimeters voor je geld, het is de allerdikste kalender in het schap. Maar wat ons betreft kun je die € 15,- beter in iets duurder wc-papier investeren. Daar maak je je pleebezoek écht leuker mee.

Lachdecibellen:    * (0 dB)
Gebruiksgemak:  **
Leesbaarheid:      **
Originaliteit:         ****
Scheurbaarheid: ***
S-factor:               ***

Nummer 3: Poëziekalender 2014
'220 dichters! Incl. € 46 korting op dichtbundels'

Huppakee, dat is nog eens je waarde aantonen. Hoe kun je deze kalender laten liggen als je weet dat hij je sowieso € 31,- gaat opleveren? Als de Belastingkalender ook (terecht) zo'n voordeel had geclaimd, hadden we hem vast en zeker leuker gevonden. Verder is de Poëziekalender helaas vooral erg degelijk. Een degelijke cover (óók al niet afscheurbaar), een degelijk lettertype, een degelijke dikte, maar vooral degelijke gedichten. Op 18 augustus (Tonnus Oosterhoff over een hoestje tijdens een concert van dertig jaar geleden) en 27 juli (een vies gedichtje van Hugo Claus) moesten we even lachen, maar dat was het wel. Hij scheurt wel heerlijk: in één ruk, hop langs de perforatierand. Fan-tas-tisch. Dat maakt dat we het niet zo erg vinden dat de datum vrij lastig te lezen is en stemt ons bovendien mild over de foeilelijke QR-code die je op sommige pagina's terugvindt. In het geval van deze kalender is het namelijk best een goede vondst: zo blijven de pagina's echt alleen voor het gedicht en als men daarna nog tijd over heeft, valt er toch extra informatie te lezen. In sommige gevallen schuilt er zelfs een voordracht van de dichter achter de robotkots. 

Lachdecibellen:   *** (40 dB)
Gebruiksgemak: *** 
Leesbaarheid:     *** 
Originaliteit:        ***
Scheurbaarheid: ****
S-factor:               *** 

Nummer 2: Dirkjan Scheurkalender 2014
'Met splinternieuwe grappen.' 
'Deze kalender biedt ook jou puur (zeg maar gerust naakt) vermaak, een heel jaar lang!' 


De covertekst 'Met splinternieuwe grappen' suggereert dat deze kalender niet louter uit nieuwe grappen bestaat. Oftewel: het zou zomaar kunnen dat 363 pagina's niet alleen qua papier, maar ook qua grap gerecycled zijn. Dat blijkt na een telefoontje naar Uitgeverij van Gennep mee te vallen. 'Het gaat om één nieuwe grap per week, dus ongeveer vijftig in totaal', legt marketingmedewerker Léon Groen ons uit. Oké, daar kunnen we mee leven. We trekken punten af voor originaliteit, maar 52 nieuwe grappen bedenken en tekenen lijkt ons al een heftige opgave. De dikte van de kalender is verder prima. Het is geen monster zoals de paarse van plek vier en valt daardoor mooi recht tegen de deur aan. Met de belastingkalender deelt Dirkjan helaas het ontbreken van een perforatierandje op de voorpagina. Hierdoor hou je bij beide kalenders altijd een moeilijke flap over, in plaats van dat je direct de datum ziet. Ook qua scheurbaarheid verliest Dirkjan punten: we moesten drie keer trekken en dan nog hadden we maar een halve pagina in onze handen. 
De Dirkjan-kalender is echter ontegenzeggelijk de grappigste en Dirkjan hoort als geen ander thuis op de wc. Het is alsof er een vriend bij je op de plee zit, maar dan op een goede manier. We hebben daarom de neiging om de volle ***** uit te delen voor de S-factor, maarrr dan valt ons oog ineens op een zaterdag/zondag: in het weekend mag je maar één grap afscheuren! Geen heel jaar naakt vermaak dus, puntje aftrek.

Lachdecibellen:   ***** (64 dB)
Gebruiksgemak: ***
Leesbaarheid:     ***
Originaliteit:        ***
Scheurbaarheid: **
S-factor:               ****

Winnaar: National Geographic 2014 Scheurkalender
'De 365 mooiste kleurenbeelden'


Op de slogan van de National Geographic Scheurkalender is alvast niks af te dingen. Vooruit; over wat mooi is, valt te twisten. Maar over de fotografie van National Geographic zal vrijwel niemand zeggen dat het amateuristische plaatjes zijn. Zelfs de meest grijze ochtend krijgt kleur met deze kalender en dat is een unicum in scheurkalenderland. Omdat niemand meer dan € 15,- uit gaat geven aan een scheurkalender, maar hij wel minstens 365 pagina's moet hebben, is kleurdruk namelijk niet rendabel. Dat beweert althans Peter Loeb, die in 1981 de eerste scheurkalender op de Nederlandse markt bracht, in de Volkskrant (Pleelol, 28 november 2013). Hoewel National Geographic in die zin zijn ongelijk aantoont, maakt Loeb nog een interessant punt: 'In Amerika begrijpen ze er helemaal niks van dat wij scheurkalenders op de wc hangen. Daar staat hij in een standaard op het bureau. Die wc-gewoonte is typisch Nederlands.' Dat verklaart waarom National Geographic niet alleen een handig ophangsysteem bij de kalender levert, maar ook een standaard voor op het bureau. In combinatie met de kleurenprint en het afscheurbare voorblad (eindelijk!) levert dat de maximale S-factor score op. Hij scheurt niet helemaal lekker langs de perforatierand, maar het papier is zo dun dat je wel met één ruk klaar bent. Je zult weinig hardop lachen bij deze kalender, toch ontsnapt er uiteraard bij de stokstaartjes en een glazig kijkend aapje een gniffel van pak hem beet 30 dB. Toch nog wat lachpunten. Afgezien daarvan is het de ideale kalender voor op het toilet: hij scheurt goed, hangt stevig en in één oogopslag weet je welke datum het is en begin je vrolijk aan de dag. 

Lachdecibellen:   ** (30 dB)
Gebruiksgemak: ****
Leesbaarheid:     ****
Originaliteit:        ***
Scheurbaarheid: ***
S-factor:               *****

Al deze (en meer) scheurkalenders zijn te koop bij AKO en Polare, waar je 10% korting krijgt met je CJP-pas.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.