Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de maand: Boerhaave
13 DEC 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Museum van de maand: Boerhaave

Museum Boerhaave is één van de musea in Nederland die de zinsnede 'meest uiteenlopende' uit de intro rechtvaardigt. Hier hangt geen moderne kunst, zo zal je de collectie tenminste in eerste instantie niet noemen, of een bijna compleet dinosaurusskelet. Neen, Museum Boerhaave stelt ruim vierhonderd jaar Nederlandse wetenschapsgeschiedenis tentoon. Zoals bijvoorbeeld de microscopen waarmee Antoni van Leeuwenhoek talloze baanbrekende ontdekkingen deed op het gebied van de microbiologie en de uitvindingen van Contantijn Huygens, onder andere zijn eerste slingerklok. 

Maar als wij richting Leiden trekken, komen we vooral voor de tentoonstelling Amazing Models: fascinerende anatomische modellen van bijvoorbeeld genitale wratten en een foetus in een openklapbare baarmoeder. Dat klinkt luguber en dat is het ook. 

Museum Boerhaave is gevestigd in een klooster uit de zestiende eeuw. Later werd het gebruikt als gekkenhuis en om met de pest of andere ziektes besmette personen af te zonderen van de rest van de stad. Een gezellig oud pand dus, middenin het centrum van Leiden. De expositieruimte is hoog, maar vrij donker en wordt door sluiers opgedeeld in kleinere hokjes. Het lijkt alsof je door een (héél) spooky, eeuwenoud ziekenhuis loopt en de tentoongestelde modellen maken het niet veel minder eng. 

We zien opengewerkte schedels, zéér gedetailleerde wratten en deze vriendelijke dame. Je moet er echt even aan wennen, maar als je uiteindelijk dichterbij durft te komen slaat de lichte walging om in fascinatie. Want de modellen zijn werkelijk prachtig gemaakt en zien er dus soms al honderdzeventig jaar zo mooi uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit model van een oor (1844), wedden dat je je een beetje gaat schamen voor de papier maché-pop die je afgelopen Sinterklaas in elkaar knutselde?

We vragen ons af of men over honderdvijftig jaar ook zo naar de anatomische modellen van nu staat te kijken. We kunnen het ons nauwelijks voorstellen. Vergeleken bij deze ambachtelijke kunstwerken van was en papier maché zijn de demonteerbare plastic modellen van onze tijd misschien wel handiger, maar ook een stuk minder mooi. Ho, 'kunstwerken'!? There, we said it. Ja, dit zijn kunstwerken die met gemak de naam van de tentoonstelling hoog houden. Maar het echte kunstwerk, en dan laten we bovenstaande promofoto met Georgina Verbaan even buiten beschouwing, is het menselijk lichaam zelf. Ervan uitgaande dat je niet op dagelijkse basis autopsies uitvoert, zul je niet snel de kans krijgen om de binnenkant van een lichaam zo in al zijn glorie te aanschouwen. 

Museum Boerhaave is een informatief spookhuis vol kunst. Hoe veel interessanter kan een museum überhaupt nog worden?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.