Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunst op de tast
29 DEC 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Expo

Kunst op de tast

De informatie vooraf is minimaal. We moeten een uur lang het donker in. Onze gids heet Bart. We krijgen een blindenstok. De meest intrigerende instructie: ‘Zorg dat je een euro aan kleingeld hebt.’ Voor de zekerheid nog even checken: ‘En het is niet levensgevaarlijk?’ Het muZIEum verzekert van niet.

Vanuit de grote lichte ontvangstruimte gaan we een trap af en een gordijn door. Een deur later zien we helemaal niks meer. Gelukkig is daar de reddende hand van Bart, die ons de goede richting op duwt. Voorzichtig schuifelen we vooruit. De stok ongeveer een meter vooruit over de grond, van links naar rechts. En met de vrije hand voorzichtig de omgeving aftastend, voorlopig nog vooral in het luchtledige. Ah, een rug. ‘Wie is dat?’ ‘Ja, ik.’ ‘Oke.’ We voelen verder. Een tafel, misschien van hout. Grote tassen erop. Koffers. Met het geroezemoes om ons heen en de onverstaanbare omroepberichten beginnen we te vermoeden waar we zijn. Vakantie!

Alles op tast en gehoor
Bart begeleidt ons naar de volgende ruimte, een hotellobby, waar we op een zachte sofa even mogen bijkomen van de eerste indrukken. Hij vertelt hoe hij tuinhekjes gebruikt voor navigatie, terwijl de CJP-verslaggever onhandig zijn stok van de ene in de andere hand doet. Bijna een oog kwijt. Niet levensgevaarlijk, my ass. We tasten door. Was dat een borst? Crap. Hoe vaak zullen blinden dat hebben? Onze gids vertelt: ‘Ik loop meestal zonder met mijn hand te voelen.’ Ja, makkelijk praten. Toch beginnen we te wennen aan onze reis in het donker. We krijgen de stok onder de knie, leren vertrouwen op ons gehoor en op de begeleiding. De nieuwsgierigheid naar de volgende bestemming wint het van de doodsangst. Voor we er erg in hebben is het uur alweer om en staan we buiten.

Bukken!
Terwijl we weer even wennen aan het licht ratelt Bart nog steeds door. Hij showt zijn braillehorloge en de functies van zijn iPhone. We willen natuurlijk niet alle onderdelen van de expositie weggeven, dus houden we het erop dat het als we alles hadden kunnen zien een topvakantie was geweest. Nu ook, maar toch met continu een klein beetje vrees om ergens je hoofd tegen te stoten. Groepsgenoten Bert en Laurien vermaken zich na afloop met de blindenspelletjes in de hal. Mens-erger-je-niet op de tast, memory met vaatjes die allemaal een ander geluid maken. Niet te doen voor de ongeoefende speler. Lauriens vond het even wennen. ‘Ik dacht op het marktje iets van decoraties te voelen. Bleek het een stand met zonnebrillen te zijn.’ Bert moest lachen op het boottochtje. ‘Je weet dat je niet echt aan het varen bent. Maar als de gids ‘Bukken!’ roept, dan ga je toch.’

Oh, en waar die euro voor is? Daar moet je zelf maar achterkomen na een uur in het donker. Met je CJP-pas betaal je € 14,25 voor de rondleiding.

Meer over Muzieum.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.