Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
'Jurken interesseren me niet'
31 DEC 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Expo

'Jurken interesseren me niet'

Voor de niet-kenners even een snelle voorstelronde, bespaart je weer de gang naar Wikipedia. William Klein is een van de meest gerenommeerde fotografen ooit. Hij is geboren in New York, later verhuisd naar Parijs. Vooral zijn werk voor modeblad Vogue levert hem een hoop fans op. Aan kleur doet hij niet. Iedereen weer bij? Mooi.

Alle camera's op Klein
Heel FOAM staat vol met fotografiefanaten die voor de opening naar de Amsterdamse Keizersgracht zijn gekomen. Aan de wand hangen de hoogtepunten uit een carrière van Tokyo tot ons eigen Zeeland.  Toch gaat de aandacht vooral uit naar de man in het midden van het zaaltje. Voor eens zijn alle camera’s op Klein gericht. De inmiddels 85-jarige ondergaat het bombardement van flitsen vanuit zijn scootmobiel. Zelf schiet hij gewoon terug met het kleine analoge toestelletje in zijn handen. Een kort vraaggesprek moet het hoogtepunt van de avond worden. ‘Are you enjoying yourself?’, vraagt de interviewer. ‘Not really’, is het droge antwoord. Of hij dan een favoriet heeft uit de 270 foto’s die heel FOAM overgenomen hebben. ‘Not really.’

Tippelende modellen
Gelukkig voor alle aanwezigen komt hij los zodra het inhoudelijk over zijn werk gaat. Klein herinnert zich hoe hij in Rome een verkeerschaos veroorzaakte, door per se een modeshoot buiten te willen doen. Zelf stond hij op een afstandje te fotograferen, terwijl zijn twee modellen een piazza gebruikten als catwalk. Niet gewend aan de laatste mode dachten veel locals dat ze aan het tippelen waren.
Nu FOAM in het teken staat van Klein is vrijwel het hele museum omgetoverd in zwart en wit. Maar denk niet dat het daarmee eentonig is. Zoek vooral naar ‘The Boy with the Gun’, een iconische foto van, nou ja, vul maar in. Ook niet te missen is de collectie foto’s van huisjes in Zeeland, in dezelfde streek waar ooit Mondriaan zich liet inspireren. Een van de grote voorbeelden van Klein, zo zegt hij. Voor het tussen neus en lippen door vlekkeloos uitspreken van het woord ‘Walcheren’ verdient hij eigenlijk een oorkonde.

'Jurken boeien me niet'
Tot slot heeft Klein nog een choquerende mededeling in petto voor de mensen die hem kennen van zijn repertoire voor Vogue. Om mode geeft hij weinig, vertelt hij. ‘De jurken boeien me niet echt, het gaat mij om de manieren waarop ik de foto’s kan maken.’ Bovenal is hij kunstenaar.
De fotograaf is inmiddels weer terug naar Parijs, maar zijn werk hangt nog tot 12 maart in FOAM. Met je CJP-pas krijg je € 4,25 korting op de entreeprijs.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.