Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De mooiste boekhandels van NL
09 DEC 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

De mooiste boekhandels van NL

Wat mooie boekhandels betreft zit Nederland goed in de slappe was. The Guardian kroonde Polare Maastricht in 2008 tot 'mooiste boekhandel ter wereld' en in 2012 stond ook The American Book Center in Amsterdam in een soortgelijke lijst op het gezaghebbende popcultuurblog Flavorwirel. Maar wat is nu de mooiste boekhandel in Nederland? 

7. De Drvkkery, Middelburg 
De Drvkkery staat puur en alleen in deze lijst vanwege de imposante glazen gevel. CJP applaudiseert voor kunstenaar Piet Dieleman, die de gevel bovendien sinds de realisatie in 2000 vaak opnieuw mocht versieren, met bijvoorbeeld een hele batterij aan neonbuizen. Soms tot onvrede van de gemeente. Zodra je over de drempel stapt, ebt de magie helaas vrij snel weg. Waar je hoopt op oude elementen van de drukkerij die vroeger in het gebouw zat, krijg je de inrichting van een basisschool uit de jaren negentig. Als de Drvkkery dit aanpakt, zouden ze zomaar een paar plaatsen kunnen stijgen. 

6. Eerste Bergensche boekhandel, Bergen
De Eerste Bergensche boekhandel (eerste foto rechts) werd in 1911 gebouwd en heeft sinds die tijd nooit een andere functie dan boekhandel gehad. Daarmee is het een mooie uitzondering in deze lijst. In die honderd jaar is er veel gebeurd, maar één van de hoogtepunten moet toch wel zijn dat Nescio er ooit een blocnote heeft gekocht. (Lees vooral even dit interessante stuk over de geschiedenis van de winkel.) Verder kwamen Lucebert, Harry Mulisch, Marsman, Judith Herzberg en Jan Wolkers (die er blijkbaar iets 'obsceens' deed) graag naar de kleine boekhandel in 'kunstenaarsdorp' Bergen.  

5. Riemer & Wallinga, Ermelo
Riemer en Wallinga ziet er van buiten en van binnen zo mogelijk nog pittoresker en knusser uit dan de Eerste Bergensche Boekhandel. Unique Selling Point: een knisperend haardvuur. In onze herinnering het enige haardvuur dat we ooit in een Nederlandse boekhandel hebben gezien. Het enige nadeel is dat je aan het eind van de dag ineens gesommeerd wordt om je huiskamer te verlaten. 

4. American Book Center, Amsterdam 
Ja, in Den Haag is er ook eentje. Maar die blijft toch echt zwaar achter bij de Amsterdamse vestiging. Middenin het boekenhart van de hoofdstad (de vrijdagse boekenmarkt op het Spui, Athenaeum als buurman) staan drie verdiepingen vol Engelstalige boeken te shinen. Drink een kopje koffie bij de Espresso Book Machine, waar ze je eigen boek drukken terwijl je wacht. Of struin door de tijdschriftenafdeling, inclusief weggestopt voordeelhoekje met afgeprijsde magazines. (Overigens krijg je ook in American Book Center ook 10% korting met je CJP-pas.) Een winkel waar je uren in door kunt brengen, iedere zaterdag weer. Bovendien met zeer kundig personeel, vol sterke tips en goede verhalen. En een boom, middenin de winkel.

3. H. De Vries, Haarlem
We kunnen de hoge notering van H. De Vries (tweede foto rechts) heel simpel verdedigen: KROONLUCHTERS!! Maar dat zou onrecht doen aan de rest van het interieur. Want bij H. De Vries combineren ze de geschiedenis van de Eerste Berghensche Boekhandel, met de ruimte van de American Book Center (de winkel bestaat inmiddels uit vijf met elkaar verbonden historische panden) én... het knisperende haardvuur van Riemer en Wallinga! We waren het even vergeten, maar ook in Haarlem wordt nog met gezelligheid gestookt. Tel daar de verweerde muren, kromgetrokken balken en het oudste stukje muur van Haarlem bij op en dan weet je: deze boekhandel moet ik een keer gezien hebben. Overigens won winkelmanager Daan in 2012 de titel 'Beste Boekverkoper van Nederland', maar goed: dat heeft niks met esthetiek te maken. 

2. Waanders In De Broeren, Zwolle
Terwijl de boekenbranche in een crisis zit, bouwt men in Zwolle een kerk voor drie miljoen om tot boekhandel. Het in juli geopende Waanders In De Broeren (derde foto rechts, meer foto's van de Broerenkerk) moet dan ook meer zijn dan een boekhandel. Eigenaar Waanders wilde een toeristische trekpleister neerzetten in Zwolle, zoals de Polare dat werd in Maastricht, die per jaar een half miljoen bezoekers naar de stad trekt. Of dat gaat lukken moet nog blijken. Want hoewel de winkel een stuk lichter is dan de Maastrichtse tegenhanger, valt het eindresultaat toch een tikkeltje tegen. De kerk is prachtig in zijn eenvoud en het idee van het interieur tussen de pilaren hangen is goed, maar de uitvoering voelt wat goedkoop. Er ligt lelijke vloerbedekking, de koffiehoek komt van Ikea en de lichthouten trappen zouden niet misstaan in een nieuwbouwwijk. Let wel, dit is gemierenneuk na de comma: wie binnenstapt in de Broerenkerk, is de eerste vijf minuten zijn kaak aan het zoeken.

1. Polare, Maastricht
Zoals gezegd is Polare Maastricht (vierde foto rechts) in het verleden uitgeroepen tot mooiste boekhandel ter wereld. Of dat klopt durven we niet te zeggen, want in Porto kunnen ze er ook wat van, maar het is nog altijd onbetwist de mooiste van Nederland. Waarom? Omdat hij is gebouwd met het grootst mogelijke respect voor het zevenhonderd jaar oude gebouw waar ze in huist. De winkel probeert zich als het ware zo onzichtbaar mogelijk te maken in de prachtige Dominicanenkerk. In de Broerenkerk loop je over een stuk vloerbedekking, in de Dominicanenkerk over een uitgesleten, gebobbelde en honderden jaren geleden versierde stenen vloer.

Eens of oneens? Hebben we boekhandels gemist? Is de hele lijst bullshit? Laat het ons weten in de reacties. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.