Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Titanic komt bovendrijven
14 NOV 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Expo

Titanic komt bovendrijven

De Titanic leeft. Het gezonken schip is een dankbaar onderwerp voor films en tv-series, metersdikke naslagwerken en uiterst gedetailleerde exposities, die altijd weer een nieuwe vondst of invalshoek weten te presenteren. We blijven in grote getallen terugkomen bij alles wat er wordt gemaakt over de beroemdste scheepsramp ooit. Volkomen logisch, want het fenomeen Titanic voldoet aan alle eisen om interessant genoeg te blijven. Zoals daar zijn:

Conflict
Stel je even voor, dat The Godfather een familiefilm is. De succesvolle clan, die centraal staat heeft helemaal geen paardenkoppen nodig om een punt te maken, gaat daadwerkelijk naar een restaurant om te eten en hoeft geen leger voor het ziekenhuis te zetten om iemand te beschermen. Kom dan de film maar eens door. Conflict houdt de film draaiende. Het is wat alle (non-)fictie boeiend maakt. Het verhaal van de Titanic biedt met het grootst denkbare conflict genoeg van dat alles. De strijd tussen mens en natuur staat centraal en hoe inventief eerstgenoemde ook is; tegen een angstaanjagend grote ijsklont blijf je machteloos.

Altijd wat nieuws
Je kunt gewoon niet om de Titanic heen. Er valt altijd nog wel wat nieuws te ontdekken over het schip. Of het nou gaat om de heruitgave op 3D van de film Titanic met Leonardo DiCaprio, het vechten om de rechten over de wrakstukken of het feit dat UNESCO de resten op een lijst met te beschermen goederen zet.

Spanning
We gooien er maar eens even een cliché in: waar mensen zijn, worden fouten gemaakt. Er zijn zoveel geruchten rondom het zinken van het schip, dat het onderzoeken ervan meer spannende wendingen heeft dan een goede thriller. De arrogantie en showbinkpraktijken van de kapitein zouden fataal zijn geweest, de eerste stuurman zou de verkeerde kant op hebben gestuurd en een ander schip zou niet hebben geholpen. Genoeg materiaal voor complotfanaten dus.

Nederland
Hoe dichter nieuws bij je komt, hoe krachtiger het is. Zo waren er op de Titanic ook Nederlanders aanwezig. Het schip vervoer drie landgenoten, waarvan helaas niemand het overleefde. Dan komt de andere kant van de aarde ineens toch een stukje dichter bij. Tijdens de tentoonstelling komen de Nederlanders uitgebreid aan bod en valt er onder andere een telegram te lezen, dat een van de mannen een paar uur voor de aanvaring naar zijn gezin stuurde.

Impact van de film
Een joekel van een zinkend schip spreekt tot de verbeelding, maar de impact van de film Titanic uit 1997 valt ook niet te onderschatten. Het verhaal van Jack en Rose (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet) bevat liefdesleed, intrige en klassenverschillen te over en alsof dat nog niet genoeg is, zitten ze dus ook nog eens op een boot die gaat zinken. De film staat in het geheugen van miljoenen mensen gegrift en heeft ervoor gezorgd dat we nu aan ‘I’m the king of the world’ en Céline Dion denken als we de naam Titanic horen.

Wrang
Rampen worden altijd een nog grotere legende, als er wrange verhalen omheen hangen. Het schrijnende verhaal van de Titanic begint al bij het motto: onzinkbaar. Nog geen vijf dagen was het schip onderweg op de eerste reis toen het tegendeel werd bewezen. De kapitein ging bovendien bijna met pensioen en liefhebbers van de film zullen elke keer dat ze Titanic opzetten willen zeggen tegen Jack dat hij niet moet gaan gokken op een ticket voor het schip.  
Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.