Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
The World’s End: drinken tot de dood
18 NOV 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Film

The World’s End: drinken tot de dood

Schuttingen
De mannen hebben een vreemd soort fetisj voor schuttingen. Pegg trotseert in Shaun of the Dead een hek met behulp van een minitrampoline. In Hot Fuzz doet hij er met een schuttinghordeloop nog een schepje bovenop. Pegg probeert het nog eens in The World’s End, maar acrobatisch schuttingwerk en een veel te hoog promillage gaan niet zo lekker samen.

The Famous Cock
De pub is een vast onderdeel van de Engelse cultuur en de drie steken hun liefde ervoor niet onder stoelen of banken. In elke film uit de trilogie zien we prachtige exemplaren langskomen, zoals The Famous Cock in The World’s End en The Winchester in Shaun Of The Dead. Mocht de wereld ten einde komen, dan hebben we genoeg plaatsen op ons lijstje waar we ons laatste biertje kunnen doen.

Ketchup
De wereld komt dan wel ten einde, je moet toch een beetje kunnen blijven lachen. Als we dan in de kroeg zitten voor onze laatste pretcilinder, doen we graag nog eens de ketchupgrap uit Hot Fuzz na. Frost doet in die film namelijk net of hij in zijn oog prikt met een vork, maar heeft in werkelijkheid een zakje ketchup achter de hand.

Mensenkinderen
Het zijn net kinderen, die drie. Er komen behoorlijk flauwe grappen voorbij, maar ze worden geserveerd met een perfect gevoel voor timing. In The World’s End zien we Gary (Pegg) belletje trekken, iemand aantikken op de verre schouder en seksgebaren maken die waaghalzen op de basisschool gebruiken om de juf of meester te testen.

Razendsnel
De films van Wright zij niet alleen droogkomisch, hij weet de grappen ook razendsnel te monteren. Dat komt nog het beste naar voren in Shaun Of The Dead. Daarin vertelt Pegg aan Frost hoe hij dat akelige zombieprobleem gaat aanpakken: de auto pakken, scheuren naar mammie, akelige stiefvader doden, vriendin redden en… naar The Winchester voor een lekker biertje.

Lager end
Sterke quotes. We zijn er gek op. Lekker in de kroeg je maten vervelen met het opdreunen van een half filmscript. The World’s End heeft een paar pareltjes: ‘There’s nothing wrong with doing your business on the toilet’ bijvoorbeeld, of ‘A man of your legendary prowess drinking fucking rain! It's like a lion eating houmous’. Onze favoriet: ‘We're going to see this through to the bitter end. Or... lager end.’  

Cornetto
In elke film maken de drie een grap over de Cornetto. Vroeger was ons favoriete ijsje de Magnum, maar sinds Shaun Of The Dead is dat de Cornetto, alleen al omdat het zo leuk is om het Engelse accent van Frost te quoten: ‘Cor-neh-oow’.

Liefde voor platen
Je weet al wat langer dan vandaag dat we dol zijn op platen bij CJP. Die liefde wordt gedeeld door Pegg, Frost en Wright. In Shaun Of The Dead belagen zombies Pegg en Frost. Hun platenverzameling is het enige redmiddel. De soundtrack van Batman willen ze nog wel als wapen gebruiken, maar van sommige platen kunnen ze gewoon geen afstand doen.

Origineel script
Actiefilms hebben nogal eens last van clichés. Een huurmoordenaar die nog een laatste klus wil klaren voor hij zijn wapen aan de wilgen hangt, een voormalig topagent, die in de nadagen van zijn carrière in een teringoubollig oord zit te wachten tot hij met pensioen mag… een origineel verhaal is zeldzaam. In Hot Fuzz wordt goed met dat soort clichés omgegaan. Politieagent Pegg is zo’n kanjer, dat zijn collega’s eruitzien als droplullen. Tijd om dag te zeggen en de revolverheld ‘te promoten’ naar zo’n eerder genoemd grafoord. Zó schrijf je een script.

Geeks
De makers zijn een stelletje geeks and that’s why we love ‘em. Er zijn altijd belangrijkere zaken dan het einde van de wereld. In The World’s End liggen de prioriteiten van de vriendengroep niet bij langetermijnplanning, maar bij het vinden van de juiste naam voor hun belagers. Ze discussiëren er een kwartier over door, wat dialogen vol geeky grappen oplevert.  

Bargevecht
Niets is vermakelijker in een film dan een bargevecht. De chaos, de actie en de fysieke humor maken het tot een genot voor het oog. In de films van de drie zit altijd wel een bargevecht. In Shaun Of The Dead wordt alles in de omgeving aangepakt om de zombies weg te werken, waaronder dartpijltjes. In Hot Fuzz springen Pegg en Frost over de bar heen met twee geweren in de handen en in The World’s End zijn de barkrukken moordwapens.

Prioriteit
In Shaun Of The Dead en The World’s End hebben de mannen zo hun prioriteiten: dood en verderf liggen dan wel op de loer, je kunt het beste gewoon je heil zoeken in een kouwe rakker. Ons laatste biertje nuttigen we dus sowieso met liefhebbers, want aan devotie geen gebrek. Proost!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.