Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de maand: TextielMuseum
22 NOV 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Expo

Museum van de maand: TextielMuseum

De museumliefhebber zit goed in Tilburg. Een paar maanden terug zagen we bijvoorbeeld al hoe een voormalige wolspinnerij was omgebouwd tot het prachtige museum de Pont. Deze maand lopen we vanaf dat museum nog een klein stukje door, om na vierhonderd meter uit te komen bij het TextielMuseum. We hebben geen idee wat we moeten verwachten, maar vragen ons toch een beetje af of het wel leuk is om een hele middag textiel te bekijken. Dat klinkt toch een beetje…wollig.

We zijn zo eerlijk onze licht bevooroordeelde opvatting te delen met PR-manager Floor Westerburgen, die ons wat meer vertelt over het museum. ‘Het klinkt niet sexy’, geeft ze toe. ‘Maar’, vervolgt ze, ‘dat ís het wel. Textiel zit echt in het leven verweven.’

Het museum zet zich, naast tentoonstellingen, op allerlei manieren in om te laten zien dat textiel die belangrijke rol in het leven heeft en ook moet houden. Ze geven lessen, Facebook wordt intensief ingezet en het EntreeGebouw moet laten zien dat textiel niet alleen knus en van vroeger is, maar ook stoer en modern.

Intiem
Dat klinkt al een stuk minder wollig. De eerste tentoonstelling die we bezoeken is Glowing Caterpillar en zorgt er direct voor dat we niet meer wol zeggen, maar wow. We zien de totstandkoming van een dertig meter lange rups met glow-in-the-dark garens. De rups is een project van Studio Samira Boon en Next Architects, met als doel de Concertzaal in Tilburg wat intiemer te maken. Mission accomplished. Deze rups zou zelfs de Heineken Music Hall nog in een gezellige concertzaal om kunnen toveren.

Uiten met textiel
De door Lidewij Edelkoort samengestelde expositie Talking Textiles heeft een wat meer filosofische inslag. Leuk en aardig, die gedigitaliseerde samenleving, maar gevoel en diepgang zijn ver te zoeken, lijkt Edelkoort te willen zeggen. Veel ontwerpers denken er net zo over en gaan weer voor  het warme gevoel dat textiel uitdraagt. Eigenlijk doen we elke kunstenaar die we niet behandelen flink te kort bij deze schitterende tentoonstelling. Je mond valt gegarandeerd een paar keer open.

Het tapijt van Daniel Costa bijvoorbeeld. In zijn werk zit duidelijk de boodschap dat we een beetje zijn doorgeslagen. Nog net niet op een point of no return, maar al wel behoorlijk aan de late kant. We zijn het contact met de natuur kwijt en moeten intenser voelen wat moeder aarde te bieden heeft. Costa probeert ervoor te zorgen dat we daar eens goed bij stil staan. Figuurlijk lukt ons dat nog wel, maar letterlijk niet; we hebben zeker 99 rondjes om het werk heen gelopen omdat we telkens weer nieuwe dingen ontdekten.

Lab
Een permanente tentoonstelling is het TextielLab, waar de innovatie van textiel centraal staat. Het is een tentoonstelling waar je lekker veel mag doen en voelen. Kregen we bij Talking Textiles te horen dat we vooral nergens aan mochten zitten, nu mag het dan eindelijk. Het museum wil namelijk dat je de warmte van textiel kunt voelen en ervaren. Er zitten altijd textielaantastende stoffen aan je handen, dus bij prachtige werken zou het een ramp zijn als iedereen er aan gaat zitten. Bij het lab mag je echter alle stofjes aanraken. Ook is het erg leuk om te zien waarvan garen gemaakt worden. Van kunstgras tot een mandarijnnetje; je kunt het zo gek niet bedenken.

In het lab, maar eigenlijk in elke ruimte (het kleinste kamertje daargelaten) staan bovendien professionals die al je vragen kunnen beantwoorden. Met alle geduld van de wereld leggen ze je uit hoe een bepaald proces verloopt, ook als je het na vier keer al wel snapt, maar nog niet begrijpt. Na talloze vragen en zo mogelijk nog meer aanraakmomentjes lopen we met een heerlijk gevoel weer naar het EntreeGebouw. We waren de tijd vergeten, zien dat het buiten donker wordt en dat we nog maar een paar minuten hebben tot sluitingstijd. De volgende keer gaan we de hele dag.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.