Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Jonge Harten: Fuck de taal!
25 NOV 2013 • Door Eva de Groot • Meer blogs over Theater

Jonge Harten: Fuck de taal!

Wat betekent het anno 2013 om vrouw te zijn? Dat is de vraag die centraal staat in Who run the world, van Stephanie Louwrier en Daria Bukvic. Gedurende de voorstelling ontmoeten we drie soorten vrouwen: een keurig dametje uit de jaren vijfitg dat lief glimlacht, een echte powervrouw van nu (type stoer wijf) en een Miss Europa - een lustobject.

Vooral de tegenstelling tussen de laatste twee staat centraal. Maar zijn dit de enige opties qua karakter als je een vrouw bent? Actrice Stephanie Louwrier lijkt zich bij deze uitersten niet prettig te voelen, gezien de moeite die zij bijvoorbeeld heeft met het uitspreken van het woord 'feminisme'. Een terugkeer naar de conservatieve jaren vijftig is echter ook niet wenselijk - zij is niet in de wieg gelegd voor stofzuigen.

Er wordt dus gezocht naar antwoorden in deze voorstelling, die telkens blijft verrassen: steeds wanneer je denkt te weten wat je kunt verwachten, gebeurt er iets anders. Louwrier - een actrice met lef - ontpopt zich als een heus podiumbeest die de verschillende emoties van de voorstelling uitstekend weet over te brengen.

Wat betekent het dus om vrouw te zijn? Misschien moeten we maar eens proberen géén antwoorden te geven, wordt duidelijk in Who run the world. Misschien moeten we alleen kijken, zonder direct te oordelen. Misschien moeten we onszelf bevrijden uit de tegenstellingen waarin we altijd lijken te denken en te praten. Fuck de taal en begin opnieuw. Louwrier en Bukvic geven deze wijsheid prachtig weer in gefragmenteerd taalgebruik. We begrijpen elkaar niet altijd. En dat is niet erg.

Meer lezen over het Jonge Harten Festival kan hier.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.