Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: The Special Need
21 NOV 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

IDFA 2013: The Special Need

The Special Need
Regie: Carlo Zoratti (IT/GER/AUT, 2013, 84 minuten)

Waar gaat het over?
Enea is een gezonde jongen van 27 uit Terenzano, een dorpje in het noordoosten van Italië. Zijn grootste wens is om een meisje te vinden en met haar 'fata di amore'. Dat Enea autistisch is, zit hem daarbij echter behoorlijk in de weg. De zeer vrolijke en 'super duper mega smart en sexy' Enea is absoluut niet verlegen, maar zijn geestelijke handicap schrikt de meisjes die hij aanspreekt af. Bovendien heeft Enea nogal hoge eisen, sinds zijn psycholoog hem een rollenspel laat doen met Caterina: een model uit een magazine. Als Enea haar echt als zijn vriendin gaat zien, besluiten buurman Alex en bevriende ex-welzijnswerker Carlo (de regisseur) dat het tijd is voor actie. Ze gaan hem helpen om zijn grootste wens uit te laten komen. Omdat prostitutie illegaal is in Italië, gaan de heren op een roadtrip. Via een onsuccesvol avontuur in een Oostenrijks bordeel, komen ze terecht in een centrum waar gehandicapte mensen om leren gaan met intimiteit en uiteindelijk zelfs met hun begeleidster naar bed mogen. Daar leert Enea een paar heel belangrijke lessen, maar ook voor zijn vrienden  biedt deze trip nieuwe inzichten. 

Wat vonden we ervan?
Ontroerend. In feite is Enea een kind, gevangen in een mannenlichaam. Alles functioneert, hij heeft de biologische driften van een volwassene, maar hij zwaait en kirt ook nog steeds als er een trein of grote schepauto langsrijdt. Waar Carlo en Alex soms moedeloos worden van de lange trip die maar geen vruchten lijkt af te werpen, blijft Enea vol blije verwondering de wereld in kijken. Een wereld die prachtig in beeld is gebracht; de film is zó zonnig en fuzzy geschoten, dat je het gevoel krijgt naar een Amerikaans indiedrama te kijken.

Je vraagt je soms af of de heren begeleiders er wel goed aan doen om Enea mee te nemen op avontuur. Want begrijpt Enea eigenlijk wel wat hij wil of herhaalt 'ie gewoon alles wat hij leert van de vrienden waar hij duidelijk tegen opkijkt? Is het wel verstandig om zo ingrijpend te interveniëren, terwijl iemand bij een professionele psycholoog onder behandeling is? Zijn de motieven van Alex en Carlo überhaupt zuiver of willen ze een toffe film maken en is Enea slechts een onderwerp? Is dit eigenlijk wel een documentaire te noemen, script de regisseur met zijn plan voor de film niet veel te veel wat er met Enea gebeurt? Gelukkig stellen Alex en Carlo zichzelf en Enea die vragen ook en de vriendschap tussen de drie lijkt absoluut oprecht. Die vriendschap is echter precies wat er voor zorgt dat de regisseur te betrokken is bij zijn onderwerp. Dat leidt tot een prachtige, ontroerende roadtrip die draait om vriendschap, liefde en de vraag wat er nu écht belangrijk is in het leven. The Special Need is daardoor een fantastische film, maar niet per se een goede docu.

Cijfer: 7,5

Nog te zien op het IDFA: 
Vrijdag 22 november, 22:15 - Brakke Grond Expozaal
Zaterdag 23 november, 21:45 - Munt 12
Maandag 25 november, 11:15 - Tuschinski 3
Donderdag 28 november, 12:30 - Tuschinski 4
Zaterdag 30 november, 18:00 - Munt 12

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.