Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Return to Homs
21 NOV 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Return to Homs

Return to Homs
Regie: Talal Derki (SYR/GER, 2013, 87 minuten)

Waar gaat het over?
Talal Derki volgt sinds het uitbreken van de onlusten in 2009 een groepje Syrische rebellen in Homs. De film begint met mannen die op een plein protestliederen zingen, onder aanvoering van een charismatische jongen, Basset. De massale bijeenkomsten waarbij honderden mensen zijn teksten zingen lijken nog het meest op voetbalspreekkoren, wat niet geheel toevallig is: Basset is naar eigen zeggen de tweede beste keeper van Azië. Een bewering die vrij ongeloofwaardig is als hij vervolgens op camera een enorme keepersblunder maakt. Maar dat terzijde.

De negentienjarige Basset groeit al snel uit tot een leider. Eerst van het vreedzame protest, later voert hij een groep van ongeveer 200 strijders aan. De makers van Return to Homs volgen hen heel dicht op de huid, door de kapotgeschoten huizen waar de rebellen gaten in de tussenmuren hebben geslagen om beschermd van A naar B te komen. Hoe langer de strijd duurt en hoe meer vrienden van hem sterven, hoe meer Basset alle hoop laat varen. De ooit zo vurige aanjager van de idealen in zijn volk, raakt er steeds meer van overtuigd dat de burgeroorlog ook voor hem maar één ding in petto heeft: de dood. Maar dat maakt hem tegen het eind van de film al lang niet meer uit. 

Wat vonden we ervan?
Verpletterend. Je zit meer dan een uur lang in een first person shooter en daar is absoluut niks leuks aan. Bedenk dus voordat je een kaartje koopt even hoe sterk je in je schoenen staat. De beelden zijn gruwelijk en we kunnen zeggen dat het écht niet meevalt om mensen voor je neus neergeschoten te zien worden.

Je kunt de documentaire extreem gekleurd vinden, omdat alleen de kant van deze zeer idealistische, niet nadrukkelijk op een bepaalde religieuze stroming gerichte, vrijheidsstrijders wordt belicht. Maar een realistischer beeld van wat oorlog is, was nooit eerder te zien. Je kunt vinden dat dit een expliciete oproep is naar het westen om de rebellen te hulp te schieten. Sterker, het zal moeilijk zijn om met droge ogen het tegendeel te beweren. Niet voor niks zit er een scène in met het beschamende bliksembezoekje (dertig minuten!) van welgeteld zes blauwhelmen aan de stad. Je kunt zelfs zeggen dat deze documentaire het rebellenleven romantiseert en verheerlijkt. De strijdliederen over vrijheid en later martelaarschap, flauwe grappen en trucjes met wapens vliegen je om de oren. Wanneer Basset en de zijnen ten strijde trekken, vind je het bijna spannend dat je mee mag. 

Maar er is één ding dat je niet kunt doen na het zien van deze documentaire: je hoofd afwenden en de impact negeren. Deze film gaat namelijk niet over wie er gelijk heeft, maar over wat de oorlog met je doet. We denken te weten wat er in Syrië allemaal gaande is, maar dat dringt na Return to Homs pas echt tot je door. Het zou goed zijn als de leden van de VN Veiligheidsraad allemaal een kopietje cadeau zouden krijgen. Want dat er zo snel mogelijk iemand tussenbeide moet komen, op welke manier dan ook, maakt deze documentaire pijnlijk duidelijk. Al is het maar omdat er anders straks überhaupt geen bevolking meer is om over te regeren. 

Cijfer: 8,5

Nog te zien op het IDFA:  
Vrijdag 22 november, 22:15 - Brakke Grond Expozaal
Zaterdag 23 november, 21:45 - Munt 12
Maandag 25 november, 11:15 - Tuschinski 3
Donderdag 28 november, 12:30 - Tuschinski 4 
Zaterdag 30 november, 18:00 - Munt 12

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.