Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Putin's Games
26 NOV 2013 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Putin's Games

Putins Games
Regie: Alexander Gentelev (Duitsland / Israël / Oostenrijk, 2013, 90 minuten)
 
Waar gaat het over?
Van 7 tot en met 14 februari worden de duurste en meest geruchtmakende Olympische Winterspelen ooit gehouden in het Russische Sochi. Voor het monsterlijke bedrag van 50 miljard dollar is het slaperige subtropische (!) stadje aan de Zwarte Zee omgetoverd tot een bodemloze betonnen bouwput. Niks mag dit prestigeproject van Putin’s regering in de weg staan en zowel de rijke oligarchen als lokale bevolking worden voor het Olympische karretje gespannen, of botweg aan de kant geschoven. Complete buurten moeten wijken voor schaatsbanen en skischansen, het ecosysteem van een rivier wordt ernstige schade toegebracht en er heerst een corruptie die je voorstellingsvermogen te boven gaat.
 
Reden genoeg dus voor regisseur Alexander Gentelev om na zijn geruchtmakende documentaire ‘Thieves by Law’, over de Russische maffia in Moskou, zijn pijlen te richten op de hoeveelheid Olympische records die nu al worden verbroken in het zuiden van Rusland. Want hoe is het mogelijk dat in de warmste regio van Rusland de Olympische Winterspelen worden georganiseerd? Waarbij er notabene tegen alle natuurwetten in op een moeras wordt gebouwd, met instortende havens en skischansen als gevolg. Gentelev sprak voor zijn film met machthebbers, zakenmensen en inwoners van Sochi, en de dorpjes Adler en Krasnaya Polanya, waar de evenementen daadwerkelijk gaan plaatsvinden. En waar de werkelijkheid vaak vreemder is dan fictie, gaan de Olympische Winterspelen in Sochi gepaard met een adembenemende megalomanie en corruptie waar zelfs de grootste cynicus met z’n oren van staat te klapperen.
 
Wat vonden we er van?
Alexander Gentelev windt er geen doekjes om: deze Olympische Spelen stinken nog harder dan het moeras van Sochi waar tegen alle adviezen in kolossale flatgebouwen, havens en stadions op worden gebouwd. En hij doet weinig moeite om het esthetisch mooier in te pakken dan strikt noodzakelijk. Geen prachtig geframede shots, supergelikte montage of adembenemende samenwerking tussen muziek en beeld. Dat is ook niet nodig. We zijn in Sochi en het is daar vrij letterlijk een beerput. In beeld zien we onder anderen zakenmensen die investeren in Sochi, tegenstanders van de Spelen en de president van het Russische Nationale Olympische Comité. Aan de hand van hun uitspraken vertelt het verhaal zichzelf en gedurende anderhalf uur zitten we met open mond te kijken naar de krankzinnigheid van Putin’s prestigeproject.
 
Rode draad door de documentaire is een uitje door Sochi dat de regisseur maakte met Anatoly Pakhomov, de ijdele burgemeester van Sochi, die met glinsterende ogen vertelt over het belang van de Spelen voor zijn stad. En mocht je de eerste seconden nog twijfelen aan zijn intenties, dan laat de hilarische scene met een oud vrouwtje op een trap al snel zien uit wat voor hout deze man is gesneden.
 
Maar hoe verder Putin’s Games vordert, hoe minder er te lachen valt. Voor de bouw van een 45 kilometer lange snelweg en spoorlijn wordt het fragiele ecosysteem van de Mzymta-rivier overhoop gegooid. Een snelweg die overigens 15 miljard kost. Van dat geld, rekent oppositielid Boris Nemtsov ons voor, kan je dezelfde snelweg bouwen van 2mm dik goud. Of Bulega-kaviaar.
 
President Putin en zijn rijke vrienden moeten en zullen van hun favoriete skidorpje hét Russische visitekaartje naar de buitenwereld maken. Al heeft volgens vervent tegenstanders en schaaklegende Gary Kasparov de keuze voor Sochi niet alleen te maken met prestige, maar vooral met het versneld privatiseren van de kostbare grond in het populaire oord.
 
Welke sportieve records ook worden verbroken in februari 2014, ze verbleken naast de immense kosten, hebzucht en corruptie die deze onthutsende documentaire openbaart. En dan heeft Alexander het niet eens gehad over de beruchte wet tegen ‘propaganda van homoseksualiteit’ waar, zo drukt de Russische regering ons op het hart, toch echt niemand in Sochi last van zal hebben.
De vijf ringen hebben nog nooit zo dof geleken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.