Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Ne Me Quitte Pas
27 NOV 2013 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Ne Me Quitte Pas

Ne Me Quitte Pas
Regie: Sabine Lubber Bakker en Niels van Koevorden (Nederland / België, 106 minuten)
 
Waar gaat het over:
Ook in het weinig opwekkende landschap van Wallonië kan er een mooie bromance opbloeien. Centraal in de documentaire Ne Me Quitte Pas, naar het gelijknamige nummer van Jacques Brel, staat de vriendschap van Marcel en Bob, die brandt op alcohol. Veel alcohol. Marcel en Bob zijn verstokte alcoholisten. Maar wel charismatische alcoholisten, wiens tragikomische vriendschap gedurende ruim een jaar is gevolgd door regisseurs Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden.
 
Startpunt van de film is het vertrek van Marcel’s vrouw, die hem met hun drie kinderen verlaat voor een andere man. Na haar vertrek zoekt Marcel zijn heil in alcohol, en daarbij vindt hij de Vlaamse wereldwijze Bob als trouwe metgezel. Ze brengen avonden vol drank door waarin ze snode suïcidale plannen smeden, die overigens nergens in de film daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. “Eerst sterven, dan een restje gehaktballen opeten,” aldus zestiger Bob, die zo zijn eigen familieperikelen achter de rug heeft.
 
De film is opgesplitst in zes hoofdstukken, elk een andere fase van hun vriendschap en drankgebruik. Dat de mannen alcoholisten van formaat zijn, blijkt uit Marcel’s poging van de drank af te komen in een afkickkliniek. Hoe moeilijk dat gaat wordt duidelijk in een van de laatste twee hoofdstukken, als hij na het bezoek aan de kliniek in een zomerse scene een halve liter opentrekt. Een zucht van plaatsvervangende teleurstelling gaat door de zaal.
 
Wat vonden we er van:
Het is knap hoe Bakker en Van Koevorden tragiek en komische momenten in balans weten te houden tijdens de film. Een film die duidelijk met het witte doek in het achterhoofd is gedraaid, want de beelden van het Waalse landschap zijn bijzonder fraai en de scènes in de huizen van Marcel en Bob zijn prachtig geregistreerd. Soms lijken scènes bijna te mooi om waar te zijn, als een pijnlijke situatie in nét de juiste compositie afgetopt wordt door ook nog een briljante opmerking van een van de hoofdrolspelers. Maar dat onderstreept juist het talent van de twee makers om fly on the wall filmtechniek te combineren met prachtige shots en een enorm gevoel voor timing.
 
De hele film straalt intimiteit uit. Zowel tussen Bob en Marcel, en de makers en hun hoofdrolspelers, als in de manier van filmen. Ze zitten op de huid van de twee drinkende mannen, die op geen enkele manier de aanwezigheid van een camera verraden. Sterker nog; tijdens een avond waarop Marcel ‘m bijzonder hard heeft geraakt, klapt hij bijna op de lens van Van Koevorden, steekt zichzelf half in brand en gaat uiteindelijk tegen de vlakte naast een tafel in Bob’s huis. Het geheel zou hilarisch zijn, als het niet zo verdrietig was. Al weerhield dat ondergetekende er niet van er toch om te lachen.

Enige punt van kritiek is dat 106 minuten een tikkie aan de lange kant is. Maar Ne Me Quitte Par is zonder twijfel een van de hoogtepunten van IDFA 2013!

Cijfer: 9

Draait nog op IDFA:
Woensdag 27 november, 22:00 - Brakke Grond, Expozaal.
Donderdag 28 november, 11:00 - Pathe de Munt, zaal 11.
Zaterdag 30 november, 18:30 - Eye, Cinema 1.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.