Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Light Fly, Fly High
29 NOV 2013 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Light Fly, Fly High

Light Fly, Fly High
Regie:
 Beathe Hofseth en Susann Østigaard (Noorwegen / Denemarken, 80 minuten)

Waar gaat het over?
Een van de meest fascinerende landen ter wereld blijft toch India. Een land met een miljardenbevolking, dat enorme stappen maakt in ontwikkeling, maar verankerd blijft in eeuwenoude tradities. Tradities zoals het kastensysteem, waarin de afkomst waarin je geboren wordt, een definitief stempel drukt op alles wat je in de rest van je leven wil doen. Kom je uit een lage kaste, dan is je leven weinig meer waard dan een paar cent en een verfrommeld pakje sigaretten. In de documentaire Light Fly, Fly High van het Noorse duo Beathe Hofseth en Susann Østigaard staat Thulasi centraal. Zij is een 24-jarige vrouw, geboren als ‘Dalit’, wat zoveel betekent als ‘kasteloze’. Veel verder onderaan de ladder kan je niet beginnen, maar na een bijzonder moeizame jeugd heeft ze zich toch weten op te vechten tot bokster voor de Tamilnadu Boxing Association.

In een land dat net zoveel woorden voor ‘omkoping’ kent, als Eskimo’s voor ‘sneeuw’, gaat dat letterlijk niet zonder slag of stoot. Hoofdlijn in het verhaal van Light Fly, Fly High is de poging van Thulasi om in aanmerking te komen voor een felbegeerde ondersteuning vanuit de regering voor arme, getalenteerde sporters. Om kans te maken op een baan via het regeringsinitiatief moet ze zeker tot haar 25ste aan de top van de Indiase bokswereld staan en is elk verlies er een te veel.

Helaas is in het corrupte India het behagen van de bobo’s en mensen met invloed net zo belangrijk als sportief resultaat. En met ‘mensen met invloed’ bedoelen we mannen. Die niet alleen de hand omhoog houden voor een stapel bankbiljetten, maar ook bereid zijn betalingen in natura te accepteren. Wat voor veel van de broodarme vrouwelijke atleten de enige weg lijkt om verder te komen. Thulasi weigert dit pertinent, waardoor haar ontwikkeling zo mogelijk nog moeilijker gaat.

Wat vonden we er van?
Tijdens IDFA werd terecht aan de twee Noorse regisseurs de Oxfam Global Justice Award uitgereikt. Light Fly, Fly High is een indringende film over de moeizame strijd van Indiase vrouwen, en mensen uit een lage kaste in het bijzonder, voor gelijke rechten en kansen op een beter bestaan.

Thulasi’s verbetenheid om te vechten voor een beter leven werkt aanstekelijk. Haar frustatie met het nietsontziende syteem ook. Want hoe ze ook met vechtlust, zelfrespect en koppigheid knokt voor een beter leven; je ziet hoe weinig beweging er zit in de wereld om haar heen. Je hart breekt dan ook een beetje als Thulasi na een gewonnen toernooi doodleuk te horen krijgt dat ze dan wel gouden medailles mag winnen, mevrouw toch echt niet moet denken dat ze een plekje in de selectie krijgt. Aldus haar coach en de tamelijk vadsige voorzitter van de boksbond. Dezelfde mannen die de broek wel willen openritsen voor wat ‘stimulans’ van haar carrière. Het is een mentaal breekpunt voor Thulasi, die snikkend haar jongere teamgenoten smeekt niet te zwichten voor de verzoeken van hooggeplaatste officials.

Dat is trouwens wel de eerste keer in de film dat Thulasi zich zo helder uitspreekt en na dik drie kwartier kijken, is dat best aan de late kant. Met 80 minuten is ook deze documentaire geen korte zit, zoals veel documentaires de afgelopen tijd, maar het is een verhaal dat vertelt moet worden. Daar willen met plezier wat langer voor in Tuschinski blijven. 

Cijfer: 8,5

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.