Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Happiness
22 NOV 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Happiness

Happiness
Regie: Thomas Balmès (FR/FIN, 2013, 75 minuten)

Waar gaat het over?
In 1999 besloot de koning van het Himalaya-staatje Bhutan dat het tijd was voor modernisering. Vanaf dat jaar zijn electriciteit en televisie toegestaan, kondigt hij aan in de 'eerste speech ooit waar hij applaus voor kreeg'. Een prachtig shot van een bergdorpje volgt de korrelige archiefscène op. We ontmoeten de achtjarige Peyangki. Zijn vader is onlangs overleden aan een hartaanval toen hij oog in oog kwam te staan met een beer. Omdat Peyangki's moeder hem nu niet meer kan onderhouden, stuurt ze hem naar het klooster om monnik te worden. Studeren valt de dromerige eenling echter zwaar, hij gaat liever op avontuur. Die kans krijgt hij, als Peyangki's oom voor de tweede keer een yak gaat verkopen om een tv aan te schaffen. (De eerste tv is van het paard gevallen bij de moeilijke klim naar het bergdorpje.) Er is weliswaar nog geen electriciteit in het laatste aan te sluiten dorp van Bhutan, maar je kunt maar beter voorbereid zijn nietwaar? De driedaagse voetreis naar de hoofdstad zou voor ons een avontuur zijn, maar voor Peyangki is het de stad zelf. Auto's! Snoep! Paspoppen! Zijn verbazing over de wereld die op slechts drie dagen lopen ligt is mateloos. Kun je nagaan hoe hij en de rest van het dorp zullen reageren op hun eerste televisiebeelden, een Amerikaanse showworstelmatch. Zullen ze er gelukkiger van worden?

Wat vonden we ervan?
Thomas Balmès had zich geen betere hoofdpersoon kunnen wensen dan Peyangki. Het is in alle opzcihten een bijzonder joch, met bovendien een heel bijzonder levensverhaal. Hij maakt Happiness tot een film waar je van kunt houden. Mocht je een hekel hebben aan dromerige kinderen, dan biedt Happiness een interessante open blik op een heftige verandering in een samenleving waar dat woord nog echt 'samen (over)leven' betekent. Mocht ook dat sociologische aspect je weinig kunnen boeien of het niet aankunnen dat Balmès puur obeserveert en zich van elk commentaar onthoudt, dan is Happiness nog altijd een prachtige ansichtfilm van Bhutan. Doordat Balmès zich van alle commentaar onthoudt en de film eindigt met een scène waar heel het dorp naar hun tv's staart, blijft het grote antwoord uit: wordt men nou wel of niet gelukkiger van de televisie? Is de beslissing van de koning de juiste geweest? De eindscène roept zelfs een extra vraag op. Hoe verandert Peyangki hierdoor? Hij is het laatste kind dat moest vertrouwen op zijn eigen fantasie om zich te vermaken. Verkiest hij gemak boven avontuur? Die vragen blijven knagen, waardoor we de zaal met een onvoldaan gevoel verlaten. We kunnen alleen maar hopen op een vervolg.

Cijfer: 7,5

Nog te zien op het IDFA:  
Vrijdag 22 november, 15:30 - Munt 11
Zaterdag 23 november, 23:45 - Tuschinski 1
Zondag 24 november, 21:45 - Tuschinski 3
Maandag 25 november, 11:30 - Tuschinski 4
Donderdag 28 november, 20:00 - Munt 13
Vrijdag 29 november, 21:00 - EYE Cinema 2

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.