Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Desert Runners
28 NOV 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Desert Runners

Desert Runners
Regie: Jennifer Steinman (US, 2013, 95 minuten)
 
Waar gaat het over:
Desert Runners zijn, simpel gezegd, mensen die door de woestijn rennen. Nu vinden wij woestijn en hardlopen sowieso niet echt een lekkere combinatie, maar de woestijnrenners uit deze docu maken het wel heel erg bont. Samantha (25), Dave (56), Ricky (33) en Tremaine (41) gaan in 2010 niet alleen hun eerste desert run ooit lopen, ze plakken er dat jaar nog drie achteraan. Wellicht denk je nu nog steeds: het vergt wat planning en het wordt zweten, maar daar ga je toch niet dood aan? Nou wel dus. De lopers gaan in respectievelijk de droogste (Chili), winderigste (China), warmste (Egypte) en koudste (Antarctica) woestijen ter wereld 250 kilometer rennen, in vijf dagen, met een rugzak van zeven kilo. Dat is dus het equivalent van 24 marathons in één jaar en nogmaals: het zijn amateurs.

Je moet echt gestoord zijn om deze ultralopen alle vier in één jaar te willen doen, dat vinden de deelnemers zelf eigenlijk ook. Sterker, dat is eigenlijk de reden waarom ze het doen. Zij willen allevier iets doen dat ver buiten het normale leven staat. Slechts twee (professionele) ultralopers hebben ooit een geslaagde gooi naar de Grand Slam gedaan en daar is een goede reden voor: het is levensgevaarlijk. Dat wordt voor iedereen heel duidelijk als in de tweede race, door de Gobi-woestijn, een van de deelnemers overlijdt. Ook de vier lopers die gevolgd worden lopen tegen de grenzen van hun lichaam aan. Met name de Amerikaan Ricky balanceert op het randje van de dood, maar ook Dave's lichaam schakelt zichzelf net op het nippertje niet uit. Aan opgeven wil echter niemand denken.
 
Wat vonden we er van:
Ontzagwekkend. We maken een diepe buiging naar alle lopers, maar ook naar de mensheid in het algemeen. Desert Runners laat op een geweldige manier zien waartoe de mens in staat is als hij zijn lichaam tot het uiterste drijft en dat sport voornamelijk een mentale kwestie is. Natuurlijk hebben de lopers een jaar lang alles opzij gezet om dit te kunnen doen, de voorbereiding is extreem belangrijk en meticuleus, maar na dertig kilometer hardlopen door een verzengend hete woestijn komt alles neer op doorzettingsvermogen. 

Naast prachtige sportbeelden van pijnlijdende mensen, krijg je anderhalf uur lang shots voorgeschoteld van de mooiste plekken op aarde. Hardlopen in een bosrijke omgeving of op de hei is leuk, maar het haalt het toch niet helemaal bij Gobi. Het grootste deel van de documentaire is opgenomen in de woestijnen, maar we komen ook bij Samantha, Dave, Ricky en Tremaine thuis. Ieder heeft zijn eigen reden om mee te doen aan wat een strijd tegen de elementen lijkt, maar vooral een strijd met de eigen psyche en problemen is. Die achtergronden maken het extra mooi om te zien hoe de band tussen de lopers vanuit de hele wereld zich per dag verdiept. Uiteindelijk vecht iedereen samen tegen zichzelf.

Cijfer: 8.

Draait nog op IDFA:
Donderdag 28 november, 22:00 uur - Brakke Grond, Expozaal.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.