Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: Comedy Warriors
24 NOV 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

IDFA 2013: Comedy Warriors

Comedy Warriors: Healing Trough Humor
Regie: John Wager (VS, 2013, 74 minuten).

Waar gaat het over?
Amerikaanse oorlogsveteranen, die humor gebruiken om te kunnen dealen met hun ellende. Want ellende zit er genoeg in het leven van de vijf mensen, vier mannen en één vrouw, die de hoofdrollen 'spelen' in deze docu. Ze dienden op plekken als Afghanistan en Irak, waar ze op een landmijn liepen of met hun Humvee op een zelfmoordterrorist knalden. Het gevolg: geamputeerde benen, posttraumatische stress, onverklaarbare pijnklachten of een compleet verbrand en verminkt gezicht. Serious business dus, maar allemaal hebben ze hun gevoel voor humor niet verloren. Als een hobby of een stiekeme grote droom houden ze zich bezig met stand-up comedy, voor een groot deel grappen makkend over hun eigen verwondingen ('You should see the other guy'). Voor deze film wordt er een colonne professionals opgetrommeld om de vijf bij te staan bij hun plannen. En dat zijn niet de minsten: onder andere Zack Galifianakis en Bob Saget komen met goede feedback op de proppen.

Wat vonden we ervan?
Een interessant kijkje in levens die flink wat hebben meegemaakt. Allevijf de comedians in spé vertellen met verrassend veel afstand over de oorzaak van hun verwoningen. Of het nou komt omdat ze het verwerkt hebben (al dan niet met hulp van humor) of juist niet, het is opvallend om te zien. Confronterend ook, zeker wanneer je een foto ziet van een van de mannen, voor zijn ongeluk. Een knappe, sterke kerel, die nu onherkenbaar is vanwege een grotendeels verbrand gezicht; hij heeft zelfs geen oren meer.

Probeer dáár maar eens mee om te gaan. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je dan elke strohalm grijpt en ook humor een kans geeft. De een gaat het beter af dan de ander, zoiets als stage presence is niet iets dat je in een paar weken kunt leren. Toch is het bewonderingswaardig: de meesten van ons zouden het al in hun broek doen als ze grappenmakend op een podium moesten verschijnen, laat staan wanneer je struikelend dat podium op komt vanwege je twee prothesebenen.

Inspirerend is deze docu daarom zeker. 'Wat loop ik nou te zeiken?', denk je achteraf, over je eigen kleine problemen. Kritische noot daarentegen is dat het op sommige momenten wel héél erg Amerikaans is allemaal. De glorificatie van soldaten, het gejoel en applaus wanneer de mannen op het podium vertellen dat ze gediend hebben in Irak, de 'sacrifices they made for our country'-quotes; als nuchtere Europeaan kijk je daar toch een tikkeltje anders tegenaan.

Cijfer: 7

Nog te zien op het IDFA:  
Maandag 25 november, 16:00 uur – Brakke Grond Expozaal
Woensdag 27 november, 22:45 uur – EYE Cinma 2

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.