Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2013: As The Palaces Burn
28 NOV 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

IDFA 2013: As The Palaces Burn

As The Palaces Burn
Regie: Don Argott (US, 2013, 88 minuten)
 
Waar gaat het over:
'Lamb of God opereert in een bijzonder schemergebied', legt Slash de relevantie van Lamb of God uit, 'Ze zijn geen begrip, geen band waar iedereen het over heeft. Tegelijkertijd is het één van de grootste heavy metalbands van deze tijd.' Lamb of God brengt in 2011 hun vierde album Resolution uit. Het is een succes: Resolution komt binnen op nummer twee in de Billboard albumchart in de VS, vlak onder Taylor Swift en boven The Jonas Brothers. Omdat je van albumverkoop tegenwoordig niet goed meer kunt leven, moet Lamb of God op tour. Het wordt een fikse opgave, ze gaan ruim twee jaar achter elkaar de hele wereld over. Want heavy metal is universeel, de rauwe energie maakt bij iedereen hetzelfde gevoel van agressie los. De band heeft er zin in. Zanger Randy Blythe is eindelijk van de drank af en zeer gefocust. Waar vroeger vechtpartijtjes en ruzies tijdens de tour meestal bij Randy begonnen, kan de rest van de band nu van hem op aan. Don Argott had zich kortom geen beter scenario voor een geslaagde documentaire kunnen wensen. 

Na een half uur mooie beelden die uitleggen wat Lamb of God is en wat het voor mensen in bijvoorbeeld Colombia of India betekent, slaat echter het noodlot toe. De band wordt op het vliegveld van Praag opgewacht door een arrestatieteam: ze moeten Randy hebben. Randy, die tot dan toe de rust en vredigheid zelve lijkt, zou bij een show twee jaar eerder een fan van het podium hebben geduwd. Fan Daniel is later die avond onwel geworden en raakt in een coma. Drie maanden later overlijdt hij. Randy komt vast te zitten. Bij elke poging om zijn borg te betalen wordt die verder verhoogd, maar na 38 dagen in een Tsjechische cel komt hij toch vrij. De band speelt nog twee shows en Randy neemt even de tijd om op zijn leven terug te kijken. Hij kan vijf à tien jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden door de Tsjechische rechtbank. Zo resoluut als hij heeft gekozen voor een nuchter leven, zo resoluut is hij ook nu: hij moet het juiste doen en naar het proces gaan, al was het maar vanwege de familie van Daniel. Lamb of God zal misschien nooit meer spelen. 

Wat vonden we er van:
Vet. We kunnen lang en breed lullen over hoe zwaar dit mentaal en emotioneel voor alle betrokkenen moet zijn geweest, maar de slotsom van As The Palaces Burn is dat Lamb of God en verdomd brute band is waar we toch echt eens een plaat van moeten kopen. Of zoals een fan na hun eerste concert op Amerikaanse bodem met brekende stem zegt: 'It's so not metal to get emotional. But he's the man, you know?'

Op zich is de documentairemaker waarschijnlijk in eerste instantie precies ingehuurd met het doel om de verkoop van albums of in ieder geval dvd's/concertkaartjes te stimuleren. Wat dat betreft is de missie geslaagd. De concertbeelden en de soundtrack doen dat wel. De recensent die nog nooit een nummer van Lamb of God had gehoord, heeft in ieder geval de hele ochtend naar Redneck zitten luisteren. Een nummer van hun eerste album, maar toch. De bizarre twist in het verhaal zorgt er echter voor dat dit ook echt een spannende film is geworden. Randy weet 100% zeker dat hij onschuldig is en wij geloven hem. Maar hoe gek de claims ook klinken, het doemscenario wordt steeds reëeler naarmate de docu vordert. Als het vonnis wordt uitgesproken, zit je op het puntje van je stoel. Mits je niet van tevoren hebt opgezocht hoe deze zaak is geëindigd.

Er wordt geen belangrijk thema aan de kaak gesteld, de cameravoering is niet exceptioneel goed, de hoofdpersoon blaat een eind in de rondte en de andere bandleden blijven een beetje bordkartonnen karakters, maar dat is geen ramp. Dit is een ode aan vriendschap, heavy metal en vooral: een ode aan/cadeau voor de fans van Lamb of God. 

Cijfer: 7

Draait nog op IDFA:
Vrijdag 29 november, 20:15 uur - Pathe de Munt, zaal 10.
Zondag 1 december, 15:45 - Pathe de Munt, zaal 9.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.