Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Geen boek kan tegen de atlas op
04 NOV 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Lezen

Geen boek kan tegen de atlas op

Bel je wel eens om een uurtje of half zes ’s avonds? Dikke kans, want één miljoen Nederlanders bellen op dat tijdstip met hun mobiele telefoon. Elfeneenhalf uur later zijn er juist de minste mensen aan de telefoon: om vijf uur ’s ochtends bellen er maar 30.000 mensen. Naar verhouding zijn de meeste van die mensen op Schiphol.

Feiten. Atlassen staan er vol mee. Een walhalla voor feitjesfreaks.
Voorgaand weetje (nice to know voor jou, need to know voor telefoonmaatschappijen, want waar komen zendmasten te staan?) komt uit de nieuwste Bosatlas Nederland van Boven. Naar de gelijknamige televisieserie, waarvan het tweede seizoen vanaf 14 november op televisie is te zien.

Mijn moeder vindt dat het ‘best wel meevalt met regen in Nederland’. Ik ben de afgelopen weken al vijf keer gek geworden omdat ik zonder regenpak zeiknat regende. Wat blijkt: Amsterdam is één van de natste gebieden van Nederland, waar meer dan 900 millimeter regen per jaar valt. Mijn moeder woont in Geldrop: bijna een van de droogste stukjes Nederland, iets naar het oosten valt er jaarlijks minder dan 775 millimeter.

Nog meer wetenswaardigheden: de Nederlander woont gemiddeld negenhonderd meter van een supermarkt. De zwaarste drinkers wonen in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg (carnaval?). In Zuid-Limburg en Rotterdam-Rijnmond bewegen ze te weinig. Niet dat je er héél veel aan hebt dit te weten. Maar op zo'n kaart weergegeven, met kleuren die verschillen duidelijk maken en een handig kaartje ernaast, vind ik het smullen.

Om bij weg te dromen
Times Atlas of the World is helemaal geweldig, de meest prestigieuze atlas die er bestaat. Je hebt de alles omvattende comprehensive editie en een wat compactere concise in reisformaat. De XL versie meet 45 bij 31 centimeter, heeft 544 pagina’s en weegt 5,5 kilo. Voor liefhebbers van luxe: een persoonlijke, met leer beklede, versie kost ongeveer 1700 euro. The Times neemt je mee naar tropische oorden, de hoogste toppen en de meest desolate gebieden, maar alleen als jij het wilt. Naar de steppes van Mongolië, met het minste aantal inwoners per vierkante kilometer. Naar de Kaspische Zee, die met 371.000 vierkante kilometer het grootste meer ter wereld is. Naar de warmste plek op aarde: in Dalol in Ethiopië is het gemiddeld 34,4 graden celcius.

Geen site of boek kan tegen een atlas op. Compact verzamelde en overzichtelijk weergegeven data; heerlijk. En nee, atlassen zijn absoluut niet overbodig geworden door Google Maps/Earth. Noordhoff, zij van de Bosatlas, verkocht de afgelopen tien jaar juist méér atlassen. Ik ben dus zeker niet de enige fan. Dus: probeer het een keertje. Misschien ben jij straks ook bevangen door het atlassenvirus. 

Bij Polare zijn verschillende Bosatlassen en atlassen van The Times te koop, met je CJP-pas krijg je 10% korting. De dvd van het eerste seizoen van Nederland van Boven is met 10% korting te koop bij de onafhankelijke platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.