Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
12x bruikbare polemiek van Hermans
29 NOV 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

12x bruikbare polemiek van Hermans

1. Als je echt genoeg hebt van die mensen die altijd overal een meninkje over hebben en geen oor hebben voor andermans tegenargumenten:
'Je bent een nijpaard met een lorgnet.'

(Dit gaat over J. B. Charles, in Hermans ogen een verachtelijke moraalridder die zijn ogen sluit voor de feiten. Een 'lorgnet' is geen net, maar een brilletje dat je met een veer vastzet op je neus.)

2. Kleineren werkt altijd, zeker als je het letterlijk neemt. Blijf verder netjes, maar ga er wel vijf pagina's mee door. Er blijft niets meer over van bijvoorbeeld Prof. Dr. Karel van het Reve:
'Kareltje,

Ik heb je stukje gelezen...' (Enzovoorts, enzovoorts.)

3. Als iemand een mening op Twitter of Facebook plaatst waar je het absoluut niet mee eens bent, vervang je even onderstaande naam en '(kranten)artikel'.
'J. B. Charles artikel kan verdeeld worden in:
a. een moraaltheologisch gedeelte;
b. een komisch gedeelte;
c. een oliedom gedeelte.
Hierin verschilt het niet van andere krantenartikelen.'

4. Als je vriendinnen weer eens roddels verspreiden via Whatsapp:
'Het duo [naam] - [naam], twee perfide pennenvoerders.'

Van Dale:
Per·fi·de (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 
1 - vals, trouweloos, verraderlijk 

5. Als je iemand per se wilt wijzen op taalkundige fouten, doe het dan zoals Hermans. Met pijnlijk scherpe humor:
(Hermans fileert een boek van C. Buddingh, vanwege de schrijfstijl en de vele fouten, door ze per pagina af te gaan.)

'Pagina 157: 'Op de vensterbank stond een Match Box Londense bus met open imperiaal: Louis vertelde ons dat hij daar, in 1928, met zijn vader nog een keer ingezeten had.' De Louis in kwestie is de dichter L. Th. Lehmann en ik was er al bang voor dat deze niet erg groot zou zijn, maar zó klein, lijkt me overdreven.'  

6. Als je kwaad bent, vanwege een slechte recensie:
'[Naam] bederft elke week een min of meer vastgesteld aantal vierkante centimeters krantenpapier.
'Heb je de krant al uit vader?' 
'Ja, direct.' 
'Ik heb hem nodig om het eten van de hond op klaar te zetten.' 
Inderdaad kunnen de geschriften van daar uitstekend voor worden gebruikt: ze zijn niet te hoog, er valt niets aan te bederven en de lucht van afgekloven beenderen die zij verspreiden, bevordert de eetlust van trouwe viervoeters.' 

7. Als je niet per se een goed tegenargument hebt, maar dat ook niet nodig is, omdat de ander zo gebrekkig schrijft dat je aan het zijne ook niet echt een touw vast kan knopen: 
'Dierbare Mistah Pyrrahboame,
 
Ik heb gelezen uw stukje Striem op Striem in de jubileumnummer van de Hollands Maandblad, Nr. 378 mei van 1979, waarin u boos zijn op W. F. Hermans. U, in strijd met waarheid, daar beweren Hermans jegens u 'onlustgevoelens min of meer onder woorden gebracht hebben', terwijl, in feitelijkheid, Hermans alleen aangetoond hebben u niets lezenswaardigs te vertellen hebben en u bovendien geen Nederlands kennen. (Zie: Willem Frederik Hermans, Houten leeuwen en leeuwen van goud, de bladzijden 343-347 en 356.)' 

(En dat dan nog anderhalve pagina volhouden.) 

8. Neem de algemeen bekende slechte eigenschap van je Nemesis, zoek het op in het etymologisch woordenboek en hoop dat je hiermee kunt komen: 
'Hij (Adriaan van Veen, -red.) is een geboren aarzelaar, daar komt hij rond voor uit. Het woord aarzelen zit in zijn oeuvre als een breipatroon in een damesweekblad. 

De etymologische wetenschap leert ons dat aarzelen betekent: zich bewegen in de richting van het aarsgat. Adriaan is zich steeds verder in die richting gaan bewegen. Reeds (vermoedelijk no pun intended, -red.) is hij begonnen te eindigen als een zaterdagavondbladhumorist.' 

9. Als je beef hebt met collega-rappers, is dit een leuk trucje: nummer hun zinnen en zet ze willekeurig door elkaar. Voilá, de tekst is nog net zo (on)begrijpelijk. Rap vervolgens iets in de trant van: 
'[De lyrics] van [naam]  kun je in en uit elkaar halen als een meccanodoosje. Hij is geen eposschrijver, geen romanschrijver, geen novelleschrijver, geen prozaschrijver. Hij is een zinnetjesschrijver. Elke dag maakt hij er een paar, 's ochtends van acht tot negen. Hij maakt ze grauw en rond als grauwe erwten: je kunt er alles mee doen, in de week zetten, soep van maken, opbakken, je kunt ze naast elkaar leggen op een rijtje, of in een vierkantje, of in een rondje; je kunt ze door elkaar gooien en in zakjes doen.  
Hij heeft [rap] tot in de kern gespleten!
Hij is de atoomsplitser van de [hiphop]!' 

10. Als iemand ooit best oké leek, maar nu toch nep blijkt te zijn:
'Hij is een gipsafgietsel van zichzelf geworden, voorzover hij ooit iets anders dan een afgietsel is geweest.' 

11. Als je iets suggestiever en netter wil zeggen dat 'iemand' nodig een beurt moet hebben: 
'[Naam] is een levensgenieter, een humorist, een optimist. Zelfs geslachtsziek worden is een feestelijke gebeurtenis in zijn verhalen. Het is hem zelf dan ook nooit overkomen.'

12. Als je iemand écht kapot wil maken, parafraseer je het best onze persoonlijke favoriet:
'Henri Albert Gomperts behoort tot de vergeten schrijvers. Daarom wijd ik af en toe een herdenkingsartikel aan hem.' 

Deze week verscheen De Mislukkingskunstenaar - Biografie, deel 1 (1921-1952). Waarschijnlijk had Hermans auteur Willem Otterspeer een flinke schriftelijke veeg uit de pan gegeven, want W. F. zei altijd pertinent tegen een biografie te zijn. Helaas stierf Hermans al in 1995. Wie dus graag zijn onversneden polemieken wil lezen, kan het best zijn verzameling Mandarijnen op zwavelzuur lezen of Max Pam's Niet uit kwaadaardigheid - de scherpste polemieken

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.