Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Rappe acteurs
01 OKT 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Film

Rappe acteurs

In 2 Guns speelt Wahlberg de rol van undercoveragent Michael Stigman. Samen met Robert Trench (Denzel Washington) vormt hij een onwaarschijnlijk duo, dat noodgedwongen samen moet werken. De dagen van hiphop liggen ver achter Wahlberg en hij is één van de weinige rappers, die een serieuze carrière als filmacteur heeft opgebouwd. Hij mag zichzelf Oscargenomineerde noemen en maakt weinig verkeerde acteurkeuzes (The Happening daargelaten). Bovendien deinst hij in zijn keuzes niet terug voor zwaardere rollen (The Fighter, The Departed).

Ali
Een andere voormalige rapper die we nu meer als acteur zien, is Will Smith. Het aantal blockbusters op zijn naam is haast ontelbaar. Naast veel lompe actiefilms met flauwe humor (Bad Boys, Hancock) kan hij ook wel wat meer. In Enemy Of The State, The Pursuit Of Happyness en I Am Legend laat Will een serieuzere kant van zichzelf zien. Dan hebben we nog niet eens Ali genoemd, waarin hij een erg goede Muhammad Ali neerzet.

Echter: niet voor iedere rapper is acteren weggelegd. 50 Cent komt bijvoorbeeld geen moment serieus over als acteur. Zijn imago van harde rapper weet hij nog wel redelijk van zich af te werpen in Home Of The Brave, waarin hij een door de Irakoorlog getraumatiseerde soldaat speelt. Maar we kunnen er kort over schrijven, we kunnen er lang over schrijven; feit is dat 50 cent nogal houterig acteert.

X To The Z
Iemand die niet van zijn imago als rapper af lijkt te kunnen komen, is Ludacris. Hij geeft wel blijk van talent (Crash), maar speelt verder te vaak hetzelfde rolletje, in te simpele films (2 Fast 2 Furious). Een rapper/acteur met hetzelfde probleem is Xzibit. Hij viel in positieve zin op tijdens The Bad Lieutenant: Port Of Call – New Orleans. Daar verweerde hij zich prima tegen een Nicolas Cage op dreef, een prestatie op zich. Helaas speelt hij, net als Ludacris, ook in makkelijkere films (zoals het vervolg op xXx) en komt hij maar lastig van zijn Pimp My Ride-imago af. Toch kan het nog alle kanten op voor X to the Z, want dat hij talent heeft, is duidelijk.

Sommige rappers kunnen beter stoppen met hun acteercarrière. Types als LL Cool J en Ice Cube, bijvoorbeeld, die zelden overtuigen. Een blik op hun cv laat zien dat ze weinig oog hebben voor kwaliteit. Zo speelt Ice Cube in flauwe komedies als Are We Done Yet? (een vraag die wie onszelf ook constant stelden tijdens die film) en gênant slechte actiefilms als Torque. LL Cool J kiest bijna altijd voor hersenloze actie met titels als S.W.A.T. en Deep Blue Sea.

Dexter
Tot slot een rapper die samen met Mark Wahlberg het scherm deelde, Mos Def. Hij en Wahlberg speelden gouddieven in de geslaagde remake van The Italian Job. Def acteert en rapt onder dezelfde naam, maakt sterke keuzes en kan daadwerkelijk acteren. Hij werkte al samen met Richard Donner (16 Blocks), Michel Gondry (Be Kind Rewind) en Marc Forster (Monster’s Ball). Daarnaast kreeg hij in Dexter de kans om te laten zien wat hij in zijn mars had.

Mannen als Mark Wahlberg, Will Smith en Mos Def worden inmiddels dus wel als acteurs gezien. Rappers kúnnen Hollywood wel degelijk verrijken, al zouden we het op prijs stellen als de selectieprocedure een stuk strenger werd.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.