Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
NFF: De verdediging van Robert M
02 OKT 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

NFF: De verdediging van Robert M

Gelukkig komen de festivalgangers toch nog langzaam binnengedruppeld, waardoor bij het begin van de film flink wat kopjes boven de rode pluche zetels uitsteken.

Zelfs als je nog nooit een krant hebt ingekeken, kan de Amsterdamse zedenzaak je niet ontgaan zijn. Mok en haar collega Meral Uslu kregen het advocatenkantoor Anker zover dat ze het hele proces achter de schermen mochten filmen. Bij zo'n heftig onderwerp zal het je niet verbazen dat dat een indrukwekkende docu oplevert.

Advocaat Wim Anker vergelijkt de zaak met de processen tegen Volkert van der G. en Mohammed B., die andere twee schurken met een achterletter die al publiekelijk veroordeeld waren voor de rechter er iets over kon zeggen. Hij benadrukt: iedere verdachte verdient rechtsbijstand, hoe verschrikkelijk verknipt de betreffende misdaden ook zijn. Samen met collega Tjalling van der Goot verzorgt Anker de verdediging van Robert M., inmiddels veroordeeld tot 19 jaar cel plus TBS voor ontucht met ruim tachtig minderjarigen.

De bedreigingen die de twee advocaten krijgen sinds ze M. vertegenwoordigen zijn niet mis, zeker vanaf het moment dat ze op technische gronden vrijspraak voor hun cliënt proberen te krijgen. Ze halen een paar voorbeelden voor de camera. Eén man heeft de moeite genomen een heel kladblok vol te schrijven. Per bladzijde neemt de woede zichtbaar toe, door een steeds groter en slordiger handschrift. De boodschap: de heren kunnen maar beter goed uitkijken bij het oversteken.

De haat voor Robert M. zit niet alleen bij het vrije deel van de Nederlandse bevolking zo diep. Hij blijkt tijdens zijn voorarrest zelfs niet veilig tussen de TBS'ers te kunnen zitten. 'Daar zitten toch ook geen jongens die een pak hagelslag meenemen,' merkt Anker op.

Bij vlagen is de docu wat aan de taaie kant, om een daarop rijmend woord dat begint met een 's' te vermijden. Daar is ook niet aan te ontkomen. Als je ziet hoeveel ordners met bewijsmateriaal het advocatenteam moet doorworstelen, krijg je bijna medelijden. Het werk is af en toe gewoon niet zo spannend. De actie zit hem vooral in de persoonlijke verhalen van Anker en Van der Goot. De bedreigingen laten ze niet koud. Hoe professioneel ze ook de knop om kunnen zetten om zo goed mogelijk een pedofiel bij te staan; als ze beroepsmatig moeten kijken naar de video's die M. maakte dan hebben ze op zijn zachtst gezegd een mindere werkdag.

Ondanks al hun moeite slagen Anker en Van der Goot er uiteindelijk niet in om een korte straf af te dwingen. Daar zullen weinig mensen rouwig over zijn. Wij zaten zelf ook regelmatig met een omgekeerde maag in de bioscoop, bijvoorbeeld als de acties van Robert M. uit het dossier werden voorgelezen. Aan de vreselijke feiten valt niet te ontkomen, maar dat neemt niet weg dat deze docu over de advocaten van de duivel imponeert.

Zelfs tijdens het vragen-uit-de-zaal-moment na afloop blijkt dat er nog onbegrip is. 'Was u niet bang om Robert M. een podium te bieden?', vraagt een bezoeker aan Maria Mok. Nee, net als mensen van de firma Anker deed de documentairemaakster gewoon haar werk. Zo maakte ze een sterke film over een van de meest aangrijpende rechtzaken van de laatste jaren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.