Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
NFF 2013: de afterparty
05 OKT 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

NFF 2013: de afterparty

Iedereen heeft gisteravond op Nederland 2 het Gouden Kalverengala mee kunnen maken. Iedereen heeft kunnen zien hoe Nasrdin Dchar twee jaar na zijn 'fokking Gouden kalf'-speech weer op het podium stond, om namens Jim Taihuttu het ('deze') kalf voor beste regie in ontvangst te nemen. Iedereen heeft kunnen zien dat veel genomineerden in het buitenland zaten (zoals Beste Acteur Marwan Kenzari) en dat Beste Actrice Hadewych Minis een geëmotioneerde speech hield over het volgen van je dromen die zo lang was dat ze heelsnelmoestpratenomhembinnendetijdhelemaaluittespreken. Iedereen heeft kunnen zien dat Borgman officieel de Beste Film van 2013 is. 

Maar wat niet iedereen heeft kunnen zien, is het feestje erna. Als alle kalveren zijn uitgereikt, gaan de prijswinnaars namelijk nog even met elkaar op de foto. Dan stroomt de zaal leeg in de foyer van de Utrechtse Stadsschouwburg, waar een feest begint dat doorgaat tot een uur of vier. Daar waren wij toch wel erg benieuwd naar. Al dat heftige acteervolk bij elkaar moet een mooi feestje kunnen opleveren. Wanneer we ook nog te horen krijgen dat er na elf uur niet meer gefotografeerd mag worden, zijn we helemaal benieuwd wat er voor Sodom en Gomorra plaatsvind in de schouwburg. Welke acteurs en actrices gaan stiekem samen een donker hoekje opzoeken? Wie is er het eerst dronken? Zal Jan Smit (aanwezig i.v.m. zijn hoofdrol in Het Bombardement) vanaf een statafel luidkeels zingen dat hij wel ziet hoe 'ie thuiskomt? Kan Carice van Houten net zo goed dansen als je verwacht? Zo veel vragen.

Zo weinig antwoorden. Allereerst blijken er veel meer 'normale' mensen rond te lopen dan bekende Nederlanders. Op zich is dat niet vreemd, iedere acteur mag natuurlijk zijn familie meenemen en er werken een heleboel belangrijke mensen in de filmindustrie waar je het gezicht niet van kent. Maar toch; we droomden ervan even te slowen met Hadewych Minis en die is al nergens meer te bekennen. 

We zien wel Carice van Houten lopen met een heel klein bakje noedels en Claudia de Breij met haar smartphone spelen. We verbazen ons over hoe klein Art Rooijakkers in het echt is en kijken vol bewondering naar Yootha Wong-Loi-Sing (genomineerd voor beste actrice voor haar rol in Hoe duur was de suiker), die de mooiste jurk aanheeft van iedereen. Verderop staan haar eveneens onberispelijk gekleedde medespelers Benja Bruijning en Genelva Krind. Pierre Bokma gaat trots op de foto met zijn Gouden Kalf voor beste acteur in een televisiedrama, we grinniken om de net iets te strakke pantalon van Matthijs van Nieuwkerk. Het is gezellig, men klopt op veel schouders en iedereen keuvelt wat met elkaar. Maar wanneer begint nu toch het dansen en sjansen? Wacht men soms totdat de journalisten hun camera's weg moeten stoppen?

Misschien wel. Om elf uur gaat namelijk ook ineens de deur van de grote zaal weer open. Daar is het podium inmiddels omgebouwd tot dansvloer en vanaf dj St. Pauls derde plaatje wordt er ook flink gedanst. Hier gaat het vanavond gebeuren, erop af! 

Yes, we hebben beet. Midden op de dansvloer staat Vivienne van den Assem. Zij en haar posse mooie mannen doet wat je hoort te doen op een feestje: dansen! Maar helaas, ze krijgt geen beroemd gezelschap. Die staan nog allemaal in de foyer of op het rokersbalkon. We lopen er toch maar even heen, want onze voeten kunnen inmiddels ook wel even een rustmomentje gebruiken. En dan gebeurt het. Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk doen een duo-polonaise over het balkon. Wilfried loopt voorop en roept uitgelaten: 'We gaan een beetje lawaai makeeeen!' Mattijs hobbelt achter hem aan en herhaalt op iets minder zelfverzekerde toon: 'Ja, een beetje lawaai maken.' We waren enigszins ingedut, maar nu zijn we weer klaarwakker. Let's GO!

Terug op de dansvloer blijkt dat te voorbarig; nu is zelfs Vivienne al naar huis. Dan valt ineens alles op zijn plaats. We herinneren ons dat zij op zaterdagochtend altijd een live-kinderprogramma presenteert en, nu we erover nadenken, een groot deel van de acteurs staat zaterdagavond natuurlijk weer in het theater. Het acteurswereldje is dus misschien helemaal niet zo rock 'n roll, het is gewoon keihard werken. Niet voor niks waren zo veel genomineerden dit jaar in het buitenland, ze stellen de kunst boven het feestje. En dat, dames en heren, belooft veel goeds voor het komende filmjaar. Op naar NFF 2014!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.