Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de maand: dromen in RMO
23 OKT 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Expo

Museum van de maand: dromen in RMO

Op 14 april 1970 was visser K.J. Bout zoals altijd aan het werk. Hij voer met zijn boot op de Oosterschelde. Maar anders dan normaal, haalde hij die dag met zijn netten vier brokken steen op. Het bleken altaarstukken uit de Romeinse tijd, zo rond 200 na Christus en destijds al verzwolgen door de zee. De godin Nehalennia, die in Zeeuwse contreien werd vereerd als godin van de handel en zeelieden, staat erop afgebeeld. Ze draagt een mantel vastgezet met een speld en naast haar staat een mand fruit en zit een hond. Onderzoekers haalden uiteindelijk tweehonderd van dat soort altaren naar boven. In de kleibodem waren ze goed bewaard gebleven.

Het zijn een paar van de schatten die het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden rijk is. Schatten die zijn gevonden in Irak, Egypte en Griekenland en dichter bij huis in Oss, Simpelveld en Bergschenhoek. De oudste is een vuistbijl die wordt gedateerd tussen 250.000 en 150.000 jaar voor Christus en is gevonden in Rhenen. Sommige vondsten werden eeuwen geleden gedaan, andere pas recent.

Gordon
Zoals ‘Gordon’ hiernaast. Dit bronzen masker werd in 1996 in (de inmiddels Vinexwijk) Roomburg in Leiden gevonden. Het werd gebruikt door Romeinse ruiters tijdens parades en toernooien, op onverklaarbare wijze is het op de bodem van het riviertje de Vliet beland.  ‘Archeologen geven hun vondsten graag namen’, zegt pr-adviseur Selkit Verberk, die CJP eigenlijk alleen even zou ontvangen, maar enthousiast een korte tour langs een aantal prachtstukken geeft. Naast Gordon woont ‘Krijn’ in het museum: dat is de oudste neanderthaler gevonden in Nederland.

Het museum is overzichtelijk en mooi ingericht. Vanaf de trappen kijk je naar de Romeinse goden op een plek die vroeger de binnenplaats was. In de ruimte over Egypte (de populairste zaal op de begane grond) is een verzameling intacte mummies. ‘Onze eerste directeur vond, tegen de tijdsgeest in, dat mummies niet moesten worden opengemaakt’, zegt Selkit. Maar goed ook, want tientallen jaren later ontstonden er technieken waarmee alsnog in de mummies gekeken kon worden. Zo ontdekte het museum dat er in de grote gemummificeerde krokodil niet één grote, maar twee kleine krokodillen bewaard zijn gebleven.

Fantaseren
Het heerlijke aan de oudheid (en dus dit museum) is dat je er zo bij kunt fantaseren: hoe leefden die mensen? Hoe kon het dat Romeinen al vloerverwarming hadden in hun villa’s die onder meer in Limburg stonden? Hoe kon het dat het hiërogliefenschrift dat te zien is in de Egyptische sarcofagen, pas door de vondst van de Steen van Rosetta in 1799 kon worden ontcijferd? Zou het dan ook kunnen dat ons alfabet op een dag niet meer wordt begrepen? Zou het kunnen dat op een dag Amsterdam er verlaten bij ligt en ze over een paar duizend jaar Carré onder het puin vandaan halen?

Want dat gebeurde met de stad Petra in Jordanië. Daarover is tot 23 maart 2014 de tentoonstelling Petra, wonder in de woestijn te zien. ‘Wonder in de woestijn’ is een terechte ondertitel. Luxe woonhuizen, tempels en koningsgraven zijn daar uit de rotsen gehakt. In de eerste eeuwen van de jaartelling was Petra de hoofdstad van het volk de Nabateeërs, die er volop handel dreven. Er was een theater waar 10.000 toeschouwers konden zitten. Bepaalde kunstwerken hadden alleen het juiste perspectief als je er liggend naar keek, over kunst kon je kletsen tijdens een uitgebreide maaltijd. In de zesde eeuw na Christus was het gedaan en werd het een uitgestorven spookstad, tot het pas in 1812 werd herontdekt.

Toen pas. Ongelooflijk. Zou het dan ook kunnen dat we nog eens zo’n stad ontdekken?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.