Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kookboeken zijn ook boeken
30 OKT 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

Kookboeken zijn ook boeken

Jonathan van het Reve en Diede H. de Jong - Koken voor vrouwen 
Koken voor vrouwen richt zich niet op de doelgroep vrouwen, zoals vrijwel elk ander kookboek doet. Nee, dit keer moeten eindelijk expliciet de mannen een keer aan het werk. Daar houdt de vrouwvriendelijkheid meteen op, want Jonathan van het Reve en Diede de Jong schreven dit boek met één doel: om met hun gastronomische trucs de lezer te helpen een vrouw in zijn bed te krijgen. Naast een aantal, dat moet gezegd, handige recepten, staat het boekje vol met zeer vermakelijke kroegpraat die over het algemeen min of meer met eten te maken heeft. Een beetje.
Waarom lezen: Vanwege de dingen die je leert over het ‘uitstekende seksleven’ van Jonnie Boer en ‘zijn Thérèse’. En omdat je eindelijk eens leest dat echte koks het gezever over en gedweep met culi-termen als 'smaakpalet’ ook godvergeten irritant vinden. 
Bijzonder recept: Het vierregelige recept voor toast met gebakken eieren. (Voor de morning after.)

Pierre Wind - Wind in de eetfabriek
Niemand die dit boek ziet liggen denkt: nou, daar ga ik eens een lekker maaltijd uit bereiden. Daar zorgen a. de ietwat onsmakelijke titel en b. de absoluut smerige boekomslag wel voor. Maarrr dan maakt u een grote fout, dames en heren. Wind in de eetfabriek is misschien wel het meest fascinerende kookboek allertijden ooit. Pierre Wind heeft vrijwel alles zelf gedaan: hij is de fotograaf, schrijver, ontwerper, eindredacteur en uitgever van het boek en dat merk je. Niemand anders zou zo’n ADHD’erig boek kunnen schrijven waar je desondanks heel veel van opsteekt.
Waarom lezen: Alleen al vanwege de eerste drie zinnen (ná het voorwoord dat enkel uit blablabla's bestaat). ‘De aardappel beheerst mijn leven al sinds mijn eerste zwemles in de buik van mijn mammie. Het eerste levenssap was al doordrenkt van aardappelzetmeel. Het kon ook niet anders, want mijn ouders hielden niet van rijst of peulvruchten.’ 
Bijzonder recept: Colabavarois. In principe is dit een mengsel van cola, suiker, nog meer cola, vanillesuiker en slagroom. Om de hyperactieve vormgeving van Wind in de eetfabriek enigszins te kunnen verwerken, raden we je aan dit gerecht te maken voordat je de rest van het boek leest.

Ruud van Marion – Koken met Twee voor Twaalf
Wat is de connectie tussen koken en ’s Neerlands bekendste televisiequiz? Niets anders dan dat de auteur van Koken met Twee voor Twaalf, Ruud van Marion, toevallig ook sinds 1993 de vragenmaker is van de quiz die hij steevast ‘de Rolls-Royce onder de televisiequizzen’ noemt. Ruud is tevens een gezellige hobbykok en kan een aardig potje schrijven.
Waarom lezen: Twee voor Twaalf kijk je niet vanwege de spannende race tussen twee teams, je wil helemaal niet weten wie er wint. Nee, je kijkt de Rolls-Royce onder de televisiequizzen omdat je er altijd leuke weetjes van opsteekt. Zo is het ook met dit boek; zonder recepten was het net zo leuk geweest om te weten hoe de magnetron ooit is ontstaan. Reden twee: de foto van Astrid Joosten en Ruud met een slinger worsten mag met recht de Rolls-Royce onder de foto's van Astid Joosten genoemd worden.
Bijzonder recept: Frikadellen op Waals-Brabantse wijze. Niet te verwarren met de Nederlandse frikaNdel, die in oplages van 180 kilometer per dag van de loopband rolt in een fabriek in Deurne. De fabriek van Jan Bekkers, die in 1958 de frikandel uitvond en zijn naam veranderde in Beckers, om eerder dan zijn neef in het telefoonboek te staan.

Regina Rosenfelder - Olijfolie-therapie
Slechts op 24 van de 128 pagina’s staan recepten. Olijfolie-therapie is eerder een pamflet voor de helende werking van olijfolie dan een kookboek. Sinds we het gelezen hebben, spoelen we elke dag onze tanden met olijfolie, smeren we het groene goud op opkomende gerstekorrels en dragen we ’s nachts een met olijfolie gevuld douchekapje. Want olijfolie is DE OPLOSSING VOOR ALLES! Als we alle raad uit het boekje zouden opvolgen, dronken we er nu elke dag een liter of twee van weg. Maar dat is helemaal niet erg, want je wordt er slank van en het is zo gezond als moedermelk! 
Waarom lezen: Even afgezien van de soms wat aparte huis- tuin- en keukenoplossingen voor kanker en diabetes, kun je best één en ander opsteken over de werking van olijfolie. Waarom het gezonder is dan dierlijk vet bijvoorbeeld.
Bijzonder recept: Bagna Cauda (wat volgens Google Translate zoiets als ‘natte staart’ betekent). In feite is het de Italiaanse versie van kaasfondue. Met ansjovis en olijfolie in plaats van kaas. Ergo: een stuk minder smerig.

Heston Blumenthal – Heston’s Fantastical Feast

Ah, eindelijk: het summum van de bizarre kookboeken. In Heston’s fantastical feasts krijgt Heston een volmacht van een televisiezender om alles te maken wat hij maar kan bedenken rondom thema’s als Gothic, de Eighties of Titanic. In zijn hoofd betekent dat dat hij naar Transsylvanië moet voor een eeuwenoud recept met bloedzuigers die aan een gans hebben gehangen. Of dat hij, als hij het iets minder op de heupen heeft, een levensgroot, tot de ramen aan toe volledig eetbaar huisje uit het sprookje van Hans en Grietje nabouwt. In het voorwoord geeft de schrijver al aan dat hij niet verwacht dat je de recepten überhaupt gaat proberen en dat raden we je ook echt af. Maar lees dit jongensboek, ook als je absoluut niet van koken houdt.  
Waarom lezen: Heston is gek, echt gek. Maar wel op een goede, enthousiaste manier en dat maakt zijn Fantastical Feasts geweldig om te lezen. De foto’s van complete begraafplaatsen die op tafel worden geschoven, zijn ook niet verkeerd.
Bijzonder recept: Onmogelijk te kiezen, maar we mogen het recept waarin je een anatomisch correct namaakskelet met lichtbare schedelpan nodig hebt hier niet onvermeld laten.

Orlando Murrin – Uitgekookt, 150 ongekookte gerechten om van te watertanden
Een kookboek waarin niet gekookt wordt; je moet er maar op komen. En als je er dan op bent gekomen, verzin maar eens 150 gerechten zonder dat het allemaal salade is. Het is Orlando gelukt. Ok,hij gooit wel af en toe kokend water over zijn gerechten en smelt soms wat chocola in de magnetron. Maar toch, aan de meeste gerechten komt geen vuur te pas. Handig voor als je gas en elektriciteit een keer uitvallen.
Waarom lezen: Omdat je oud brood normaal gesproken weg zou gooien, terwijl dat een voortreffelijk gerecht kan zijn. Als je het niet kookt. Huh? Of: een topboek voor armoedzaaiers, met een bijpassend prijskaartje.
Bijzonder recept: Panzanella. (Zie ‘Waarom lezen’.) Je kunt al deze boeken winnen via het winitemrechts. Of tegen bespottelijke prijzen (en daar dan nog korting overheen) kopen op Polare.nl/ in de vestigingen van Polare.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.