Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Bang van James Wan
25 OKT 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Film

Bang van James Wan

Oost west, in dit huis is het niet best
We beginnen met een scene uit Insidious, waarin Lorraine (Barbara Hershey) slecht heeft geslapen. Ze vertelt over haar nachtmerrie, waarin ze in een donker huis terechtkwam. Via een nauwe, lange gang komt ze bij een deur waarvan wij denken: omdraaien, wegwezen. Ze loopt echter naar binnen en treft iets aan wat je liever in je nachtmerries achterlaat. Nee, Lorraine heeft wel eens lekkerder geslapen. Kippenvel tot op je schedel.

Waag het niet
Met krijsende violen, goede timing en een heerlijk macaber sfeertje heeft Wan ons ook in het tweede deel van Insidious weer op het puntje van de stoel. De regisseur leidt Renai (en ons als kijker) af met een bewegend 'ding'. Daar schrikken we al behoorlijk van. Tijd voor een diepe zucht, maar net voordat we de longen vol hebben, komt er een schrikeffect zo krachtig als een uppercut. 

Klere-kast
The Conjuring zou je kunnen omschrijven als Insidious in de jaren zeventig en dat is totaal geen straf om naar te kijken. Ook hier weet Wan ons behoorlijk te laten schrikken. De dosering werkt prima en na een paar spreekwoordelijke speldenprikjes weten we dat de klerenkast een plek is waar de meisjes van Roger en Carolyn beter niet kunnen komen. Maar natuurlijk, zoals het hoort in horrorfilms: doen ze het toch. Dom, dom, dom. Gelukkig zit er niemand in de kast, maar kijk eens… damn!

Slijpen
Als er iemand in een horrorfilm een mes aan het slijpen is, kun je op je klompen aanvoelen wat voor type dat is. Als er dan ook nog een verschrikkelijk oubollig muziekje speelt, weet je: tijd om dag te zeggen en keihard weg te rennen. Dat doet Josh in Insidious niet. Sukkel! Ineens zien we een verschrikkelijk eng wezen naast hem opduiken, dat Darth Maul uit Star Wars eruit laat zien als een charmante koorknaap. Is het nou nog niet duidelijk? Run, Josh, run!

Mocht je na deze scenes de smaak te pakken hebben: Insidious 2 draait vanaf deze week in de bioscoop.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.