Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
5x Alleen op de eh... wereld
07 OKT 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

5x Alleen op de eh... wereld

127 hours
Na 127 hours schreven wij op onze hiking-paklijst: 
- altijd een satelliettelefoon mee!
- zakmes geslepen? 

Het is niet zozeer de angst om te sterven die deze film zo naar maakt (of die ene scène) maar vooral de angst dat je zo vergeten sterft. Dat je weet dat je je familie en vrienden nooit meer zal zien, tenzij... 

Ook het feit dat 127 hours gebaseerd is op een waargebeurd verhaal is best freaky. Aron Ralston kwam echt zo met zijn arm onder een rots vast te zitten in Blue John Canyon. Sterker nog; de camcorder die James Franco gebruikt in de film, is de camcorder waarmee Aron zichzelf filmde gedurende zijn 127 uur eenzaamheid. Zijn opnames liggen trouwens ergens in een kluis, Aron wil niet dat anderen, op zijn familieleden na, de filmpjes zien. 

Buried
Ryan Reynolds had wel de beschikking over een telefoon in Buried en was dus technisch gezien niet helemaal alleen op de wereld. Maar als je middenin een Iraakse woestijn in een kist ligt met twee meter aarde op het deksel, mogen we wel stellen dat je je in een behoorlijk geïsoleerde en bovendien benarde situatie bevindt. Eng? Nee, doodeng. Een geweldig voorbeeld dat de afwezigheid van mensen nog beangstigender is dan de aanwezigheid van heel enge mensen. De hele film speelt zich namelijk af in Ryans doodskist en dat is behoorlijk claustrofobisch. Bijzonder feitje: er waren zeven verschillende doodskisten nodig voor deze film. 

Into The Wild
Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt; eenzaamheid is in Into The Wild niet alleen eng, het is ook de vrijheid waar hoofdpersoon Christopher McCandless naar op zoek is. Hij gaat helemaal uit vrije wil liftend op weg naar Alaska. Dat daar blijkt hoe gevaarlijk het is om alleen op de wereld te zijn, had hij even niet ingecalculeerd. Net als 127 hours is Into The Wild gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Of beter gezegd, op een boek over dit waargebeurde verhaal. Dat maakt het einde des te wranger, want hoe ongeloofwaardig het ook is dat iemand die al maanden survivalt een... [kijk de film even], het is dus wel echt gebeurd. 

I Am Legend
Ok, er is misschien nog één ding enger dan geïsoleerd zijn van alles en iedereen en dat heeft toch met zombies te maken. Will Smith is dan wel de laatste man op aarde, maar in zijn totaal verlaten New York woont ook nog een klein legertje ondoden. Een (door wetenschappers gecreërd) virus heeft van deze mensen vleesetende superjagers gemaakt en Will is de enige persoon die immuun was voor het virus. Gelukkig speelt Will een wetenschapper wiens specialiteit, je raadt het nooit, door mensen gefabriceerde virussen is. 

Gravity
Sinds vorige week draait de engste 'alleen op de wereld'-film tot nu toe in de bioscoop. We zagen bij I Am Legend al dat 4D (de tijd is de vierde dimensie) een goede premisse is voor een enge eenzaamheidfilm, maar Gravity bewijst dat 3D een nog veel heftiger effect kan hebben. Daarvoor moet je dan wel de wereld even verlaten. Want het blijkt dus nog enger te zijn om alleen in de ruimte rond te zweven, dan alleen op de wereld te zijn. Zeker als Sandra Bullock de astronaute speelt en Alfonso Cuarón (Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Y tu mamá también) haar filmt. Man, man, puntje van onze stoel. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.