Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Vier tips voor Camera Japan
16 SEP 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Vier tips voor Camera Japan

Bij Japanse films is het altijd wat lastig om te bepalen of ze het kijken waard zijn. Dat komt doordat: 

A. het in Japanse films niet per se gaat om wat wij goed acteren noemen. Japanners hebben liever overdreven duidelijk acteerwerk, dan dat er iets wordt overgelaten aan de verbeelding van de kijker. Hai!!

B. (het voornaamste punt) De trailers zijn zelden ondertiteld.
 
Daarom hebben we vier films uitgekozen die het volgens ons meer dan waard zijn om in Rotterdam (t/m 29 september) of Amsterdam (van 1 t/m 6 oktober) te bekijken. Tanoshimu!
 
Gatchaman (2013, 109 minuten)
Regie: Sato Toya
Gatchaman is sinds de jaren zeventig al in veel vormen opnieuw verteld en niet altijd met evenveel succes. Deze versie is wel geslaagd. Hij volgt het verhaal van de anime uit de jaren zeventig, maar dan in een moderne setting. De intergalactische terrorist Berg Katze en zijn Galactors, een buitenaards ras, willen de mensheid vernietigen. Door hun technische superioriteit zijn de Galactors vrijwel niet te verslaan, behalve dan misschien door de agenten van Gatchaman: vijf jonge, hypermoderne ninja’s met een zwarte band in ninjutsu.
 
Tug of War! (2012, 111 minuten)
Regie: Mizuta Nobuo
De stad Oita staat bekend om de wilde Japanse makaken die in de omliggende bergen rondzwerven, maar veel toeristen weten niet eens waar het ligt. Om zijn stad weer op de kaart te zetten, instrueert de burgemeester pr-dame Chiaki een touwtrekteam op te richten. Een vrouwenteam wel te verstaan. Helemaal gestoord is het niet, want dertig jaar eerder won zo’n team ook al drie keer het WK. Goed, het moge duidelijk zijn dat Tug of War! een sportkomedie is. Of eigenlijk, een komedie. Zoveel sport is er niet in te zien. Het gaat met name om de dynamiek tussen de groep vrouwen en hun uiteraard aantrekkelijke mannelijke coach. Je zult huilen en lachen. Maar echt.
 
Aura (Japan, 2013, 96 minuten)
Regie: Kishi Seiji
Voluit heet deze romantische komedie Aura: Maryuuinkouga Saigo no Tatakai, naar het boek van Tanaka Romeo uit 2008 wat vrij vertaald (Google Translate) Maryuin Koga’s laatste slag betekent. Hoofdpersoon Ichiro is een scholier met een levendige fantasie. Hij noemt zichzelf Maryuin Koga en stelt zich daarbij voor dat hij een held in een sprookjeswereld is. Zoals vaker het geval is bij aparte types, wordt Ichiro gepest op school. Hij moet verhuizen en besluit om in zijn nieuwe leven zich nooit meer zo te laten gaan in zijn fantasie. Dan komt hij echter de mysterieuze Satou tegen. Satou beweert een interdimensionale heks te zijn en ja, ze wordt ook gepest. Ze maakt de keus tussen werkelijkheid en fantasie wel erg lastig voor Ichiro.
 
Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo (2012, 96 minuten)
Regie: Anno Hideaki
De Evangelion uit de titel zijn zeer geavanceerde vechtmachines die worden gestuurd door de wilskracht van een groep kinderen. Veertien jaar na het redelijk explosieve einde van Evangelion 2.0 ontwaakt één van die kinderen, Shinji, eindelijk in de container die al die tijd rond de aarde zweefde. Onze planeet blijkt compleet verwoest en de voormalige collega’s van Shinji zijn niet heel erg blij om hem te zien: om te voorkomen dat hij ooit nog een Evangelion bestuurt, doen ze hem een halsbandbom om. Tot overmaat van ramp is Rei, de vrouwelijke piloot die hij probeerde te redden in 2.0, nergens te bekennen. Wat volgt is niet uit te leggen, maar geloof ons als we zeggen dat je op het puntje van je stoel zult zitten.
 
Check vooral de site van Camera Japan voor meer tips en het blokkenschema. Met CJP krijg je € 1,50 korting aan de deur van LantarenVenster (Rotterdam), € 1,50 korting online en aan de kassa van Kriterion (Amsterdam) en € 1,- korting online en aan de deur van de Melkweg (Amsterdam).

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.