Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Verdiepen in Star Trek
11 SEP 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Film

Verdiepen in Star Trek

‘I’m William Shatner and this is Rescue 911’. Toen mijn dorp eindelijk commerciële televisie kreeg, keek ik verrukt naar het programma. Ik had tot voor kort geen idee dat de rest van de wereld de presentator al decennia kende als James Kirk. Bij Spock dacht ik jaren aan die dokter met zijn vrijzinnige opvoedboek. Beam me up, Scotty, heb ik wel eens uitgesproken, maar wat ik dan bedoelde wist ik eigenlijk niet.
 
Ik geef niks om Star Trek. Niks.
 
Maar goed, mijn collega had een idee: de dvd van Star Trek Into Darkness komt uit, een interessant fenomeen, want fans over de hele wereld. Moet CJP daar niet iets mee? Jazeker! ‘O, ik ben trouwens naar Into the Great Wide Open, dus ik kan het niet schrijven.’ Waarop drie paar ogen naar mij keken. ‘Ja, je kan niet alleen maar schrijven over wat je leuk vindt.’
 
Dus ik ging me verdiepen in Star Trek.
 
Vulcan, Starfleet, Enterprise (NCC-1701), TAS, TNS, Nibiru. Ik vind het hogere wiskunde, voor Trekkies en Trekkers is het gesneden koek. Dat zijn trouwe fans, die in fanatiekheid als volgt te onderscheiden  zijn: Trekkies noemen hun zoon Kirk, Trekkers hun hond Spock. Kirk is trouwens Captain James Kirk, geboren op 22 maart 2233 en de hoofdpersoon. Spock is mister Spock, half mens en half Vulcan (inwoner van een planeet) en de andere hoofdpersoon. Ze werken op ruimteschepen.
 
Maar wat ik ook hoorde: de serie vertoonde de eerste zoen tussen twee rassen op televisie. Als je de karakters leert kennen, wordt het een soap waar je verslaafd aan raakt. Bovendien zet iedere Star Trek-aflevering of -film je wel even aan het denken. Wat zou je zelf doen in zo’n situatie?  
 
Kijken dus. 
 
Ik zag gedoe ergens op een andere planeet (Nibiru), met vulkanen en lava waar Spock gewoon tussen staat (yeah right), terug op aarde gestroomlijnde zilverkleurige auto’s (waarom zijn primaire kleuren in de toekomst altijd verdwenen?), hoge roestvrijstalen gebouwen (was baksteen echt zo’n slechte uitvinding?). Gelukkig luisteren ze in de 23ste eeuw wel nog steeds naar de Beastie Boys.
 
Beste Trekkies, Trekkers: het spijt me vast als ik het allemaal verkeerd heb begrepen. Ik vond het tamelijk ingewikkeld door al die namen van mensen, planeten, spaceships, volkeren en talen. Het gaat zo’n beetje als volgt:
 
Captain Kirk redt het leven van Spock. Daardoor zien bewoners van Nibiru hun spaceship, terwijl dat te allen tijde voorkomen moet worden. Eenmaal terug op het Starfleet-hoofdkwartier (een soort Verenigde Naties, met even vredelievende bedoelingen, alleen dan voor planeten) in San Fransisco raakt Kirk zijn rang van captain kwijt en wordt weer commander. Zijn bazen weten dat Kirk zijn regels overtrad, omdat Spock zijn papieren eerlijk had ingevuld. Ik zie een matennaaier. De doorgewinterde kijker niet. Want Spock houdt zich aan de regels. Altijd. Een Vulcan kan niet liegen namelijk.
 
Dan is er een aanslag op een archief in Londen. De top van Starfleet bespreekt wat zij daaraan kan doen. Kirk ruikt onraad. Hij heeft het nog niet uitgesproken of er vindt een aanslag plaats bij Starfleet, waarbij Kirks captain sterft (ook degene die hem bij Starfleet haalde). Vervolgens gebeurt er van alles, voornamelijk op ruimteschepen in het heelal. Ik wil het niet verpesten, dus ik vertel niet hoe het afloopt.
 
De knappe Kirk gaat zijn eigen gang, maakt zijn eigen afwegingen, gaat tegen de regels in en doet dat vaak vanuit emotie. Spock met zijn puntige oren en liniaalstrakke pony bekijkt alles vanuit ethiek, houdt zich aan de regels en handelt voornamelijk vanuit ratio. Dat botst. Maar ze zijn vrienden, dus ze proberen zich in de ander te verplaatsen en vergeven elkaar een misstapje.
 
Pas na het kijken ontdek ik dat ze niet voor niets naar de Beastie Boys luisterden. Het is een van de easter eggs die fans al daags na het uitkomen van de film in de bioscoop ontdekten. Zelfs een voor de hand liggend paasei snapte ik niet. Voor de liefhebbers: het verwees naar Kahn.(Nee, niet Chaka.) Mijn interesse was professioneel, een Trekker zal ik nooit worden. Al vind ik Spock best een leuke naam voor een hond.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.