Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Van boek naar schouwburg
25 SEP 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Van boek naar schouwburg


De bestseller:
Haar naam was Sarah
Schrijver: Tatiana de Rosnay
Regie en bewerking: Ursul de Geer en Léon van der Sanden, die samen eerder De aanslag van Mulisch op toneel brachten.
Cast: Lotje van Lunteren, Sophie van Winden, Tom Jansen, Chris Tates, Anne Prakke (Bos Theaterproducties). 
Waar en wanneer: Haar naam was Sarah tourt nog tot en met 22 januari 2014 door het land. 
Wat: Het boek van de Franse schrijfster stond maandenlang op nummer 1 in de bestseller 60. Een unicum. De Nederlandse vertaling ging meer dan een miljoen keer over de toonbank. Mooi, moeten ze bij Bos Theaterproducties gedacht hebben: laten we dat eens in het theater gaan brengen. En waarom ook niet, het dramatische verhaal leent zich daar namelijk uitstekend voor. De Amerikaanse journalist Julia doet onderzoek naar de razzia van 16 juli 1942 in Parijs. Ze stuit op het verhaal van Sarah, een tienjarig meisje dat daaraan is ontsnapt. Hierdoor ontdekt Julia per toeval een geheim dat haar schoonfamilie voor haar verborgen hield. Die vraagt Julia te stoppen, maar ze gaat door.

De favoriet: De donkere kamer van Damokles.
Schrijver: W.F. Hermans.
Regie en bewerking: Ger Thijs
Cast: Victor Löw, Hein van der Heijden, Annick Boer, Reinier Bulder, Michel Sluysmans, Rob Das en Randy Fokke (HummelinckStuurman).
Waar en wanneer: De donkere kamer van Damokles gaat zaterdag 28 september in première en tourt daarna tot en met 1 februari 2014 door het land.
Wat: De Donkere kamer van Damokles is W.F. Hermans’ meest gewaardeerde boek. Razend populair onder middelbare scholieren en zeer de moeite waard om nog eens te herlezen. Het verhaal speelt zich grotendeels af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henri Osewoudt raakt betrokken bij het verzet, na een ontmoeting met zijn dubbelganger Dorbeck. Na de oorlog wordt Osewoudt niet als held, maar als verrader gezien. De enige die hem kan redden is Dorbeck, maar die is onvindbaar. Bestaat hij wel of is het een verzinsel van Osewoudt?

Het boek waar niemand doorheen kwam: Het stenen bruidsbed.
Schrijver: Harry Mulisch.
Regie en bewerking: Johan Doesburg.
Cast: Antoinette Jelgersma, Bram Suijker, Jeroen Spitzenberger, Pieter van der Sman, Sallie Harmsen, Stefan de Walle, Tamar van den Dop, Vincent Linthorst (het Nationale Toneel).
Waar en wanneer: Het stenen bruidsbed tourt nog tot en met zaterdag 9 november door het land.
Wat: Boeken op het toneel brengen is de specialiteit van regisseur Johan Doesburg. Bij het Nationale Toneel deed hij al met onder andere Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq, Tirza van Arnon Grunberg en De prooi van Jeroen Smit. (Die laatste is extra bijzonder, want dat boek over de val van ABN Amro is non-fictie en oorspronkelijk zonder dialogen.) Waar Mulisch’ romans Twee vrouwen en De aanslag nog tamelijk eenvoudige kost waren, staat Het stenen bruidsbed vol van symboliek, thematiek en nog meer –iek. Het  verhaal speelt zich af in 1956. In de Oost-Duitse stad Dresden bezoekt de Amerikaans tandarts Norman Corinth een tandheelkundig congres. Elf jaar eerder nam hij als Amerikaanse gevechtspiloot deel aan het bombardement op Dresden. Hij ontvlucht het congres en begint een zoektocht waarin hij slachtoffers tegenkomt van zijn daad die destijds zo rechtvaardig leek: Hitler-Duitsland de genadeslag toebrengen.

De klassieker: Het proces.
Schrijver: Franz Kafka.
Regie en bewerking: Marcus Azzini en Joeri Vos.
Cast: Ludwig Bindervoet, Kay Greidanus, Bram van der Heijden, Teun Luijkx, Kirsten Mulder, Stefan Rokebrand, Matthijs van de Sande Bakhuyzen,Vincent van der Valk (Toneelgroep Oostpool).
Waar en wanneer: Het proces gaat op zaterdag 5 oktober in première in de schouwburg in Arnhem en tourt daarna tot en met 29 november tot het land.
Wat: Kafka werkte tien jaar aan het boek, maar stierf op veertigjarige leeftijd aan tbc voordat hij het kon afmaken. Desalniettemin wordt het algemeen beschouwd als een meesterwerk. Behoorlijk dapper dus dat Toneelgroep Oostpool dit op toneel gaat brengen. Het verhaal gaat als volgt: op de dag van zijn dertigste verjaardag, wordt Josef K gearresteerd. Niemand weet waarvoor. Hij wordt niet opgesloten, dus zijn werk bij een bank gaat door. Iedere keer als K. een poging doet het raadsel te ontcijferen, gebeurt er weer iets vreemds. Het proces vindt plaats in een rechtbank in een bedompt zaaltje in een achterbuurt en zijn advocaat doet niets voor hem. Dat alles is dus behoorlijk, nou ja, kafkaësk.
 
Alle genoemde boeken zijn bij Polare uitstekend tweedehands verkrijgbaar. Met je CJP-pas krijg je daar 10% korting. In de theaters waar de toneelstukken worden opgevoerd krijg je ook korting, die op iedere plek anders is.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.