Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Torre: 'Waarheid is niet belangrijk'
16 SEP 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Torre: 'Waarheid is niet belangrijk'

De aanleiding voor dit interview is natuurlijk het nieuwe album (vanaf vandaag in de winkel). Een opmerkelijke plaat, met een opmerkelijke hoes en een al even opmerkelijke titel: I_CON. Icoon, I con (ik, oplichter); ok ,Torre heeft duidelijk een boodschap. En inderdaad: ‘We zijn allemaal zowel iconen als oplichters. (…) We laten alleen dat deel van onszelf zien dat het beste werkt’, schiet Torre het journaille alvast voor in de persinfo. Mooi. Dit wordt een interessant gesprek op een interessante plek. Let’s go met die vragenlijst.

Torre, eerst eentje om er in te komen: wie is je favoriete oplichter, dood of levend?  
‘Derren Brown, levend. Brown is een illusionist. Of eigenlijk een mentalist, maar dat vind ik een vies woord. Hij is gespecialiseerd in manipulatie en heeft daar verschillende boeken, shows en tv-programma’s over gemaakt. Hij loopt dan bijvoorbeeld een juwelierszaak in met een stapeltje blanco papier en betaalt daarmee een duur sieraad, zonder dat de eigenaar van de winkel het doorheeft. Door hoe Brown praat, hebben die mensen het idee dat ze echt geld krijgen. De juwelier telt het ‘geld’ bijvoorbeeld nog even, voordat hij het sierraad netjes ingepakt meegeeft. Het is echt interessant hoe hij mensen zo kan manipuleren. Vooral omdat hij ook, tot op zekere hoogte, uitlegt hoe hij het doet en absoluut tegen elke claim van een bovennatuurlijke gave is. Hij legt niet alles uit, maar zegt wel dat het wetenschappelijk te verklaren is wat hij doet.

Er zijn ook mensen die geld verdienen met nepperij. Iemand als Char bijvoorbeeld zegt contact te kunnen maken met de doden, maar ze gebruikt min of meer dezelfde technieken als Brown. Ze heeft geen contact met de gene zijde, het is cold reading of manipulatie. Ik vind zo’n Brown fascinerend, omdat wat hij doet veel zegt over hoe de wereld werkt. Hij heeft een aantal toffe dingen gedaan over de invloed van indoctrinatie in reclame. Dat je denkt zelf bepaalde ideeën te hebben, terwijl je eigenlijk volledig beïnvloed bent door je omgeving en het helemaal jouw idee niet is. Hij heeft bijvoorbeeld een truc gedaan waarbij, mooi toeval, reclamemensen zelf het slachtoffer waren. Brown liet ze met een taxi naar zijn kantoor komen en daar in een uur een reclamecampagne schrijven. Zelf had hij ook een campagne gemaakt. De campagne die de reclamelui presenteerden, bleek uiteraard vrijwel hetzelfde als wat hij zelf al had uitgetekend. Het geheim zat hem in de taxirit, daar hadden ze allerlei prikkels gekregen waardoor ze tot dit idee kwamen. Door kleine elementjes in de auto, maar ook posters waar ze langs reden et cetera.

Het gekke is dat Brown duidelijk maakt hoe onbewust wij zijn van de manipulatie die we dagelijks ondergaan. Al heel lang, propaganda is nog wel het meest duidelijke voorbeeld. Ik vind dat interessant omdat, in tegenstelling tot vroeger, iedereen nu tot de media behoort. Door sociale media heeft iedereen een bepaald publiek dat hij of zij op een bepaalde manier kan beïnvloeden. Dus iedereen begint goed te worden in manipulatie, of je het nou bewust doet of niet. We laten ons allemaal van een bepaalde kant zien; we kiezen bewust voor de ene profielfoto ten opzichte van de andere. Met elk berichtje verander je  het beeld van jezelf. ‘Ik ben ziek.’ ’Ik haat dit.’ In feite heeft dat veel met de ‘oplichterij’ van Derren Brown te maken en het is iets wat heel erg bij deze tijd past. Daarom heet de plaat I_CON.

Doordat wij er nu over praten, worden mensen die het lezen zich misschien bewuster van de shit die ze binnenkrijgen. Dat maakt het nóg interessanter. Wij zitten hier ook flink te manipuleren en het uiteindelijke stuk zal al helemaal een gemanipuleerde weergave zijn van wat er in deze bus gezegd is. Dat wordt een artikel waarvan jullie denken dat het interessant is en waardoor de baas het contract verlengd. Het is altijd gefilterd. Dat maakt deze wereld A. ontzettend nep en B. heel erg leuk. Zo’n Derren Brown is zo goed in manipuleren, dat het hem haast een stapje boven de rest van de wereld zet. Hij heeft bijna een superpower. Hij is dan nog een vrij ongevaarlijke entertainer, maar veel politici hanteren dezelfde trucs.’ 

Ok, goed verhaal. Je favoriete icoon dan, dood, levend of levenloos?
'Christopher Hitchens, dood. Hitchens was een van de bekendste atheïsten (Hitchens zei zelf liever anti-theïst, -red.). Hij heeft veel boeken en essays geschreven over oorlog en het bestaan van God en debatten gevoerd met verschillende hooggeplaatste religieuze mensen. Hij was erg bezig met ‘waarheid’ en wat dat dan is. Ik ook, maar voor mij is het niet per se belangrijk dat er waarheid is. Nou ja, ik weet niet, wat zeg ik nou eigenlijk? Kijk, het is leuk om te spelen met die manipulatie. Een volledige waarheid bestaat niet. Als ik alles van mezelf zou laten zien, dan zou je ook moeten schrijven dat ik er een half uur over doe om met een elektrische maaier het gras in mijn tuin te maaien. Die shit doe ik, dat is ook waarheid.  

Ik vind het leuk om te kijken hoe het werkt als je een beeld wil neerzetten van iets, van mezelf of van de band. Dat doen we ook in de muziek: we gebruiken een theremin als we een spooky sfeer willen en dat werkt omdat het altijd wordt gebruikt in spooky films. Zo zetten wij mensen op een bepaald been. Hetzelfde geldt voor de bandbio waar jullie net uit citeerden, het is prachtig om te zien hoe die op verschillende manieren in elk interview terugkomt. Dat weet je van tevoren en daarom steek je er ook veel moeite in. Als je een album uitbrengt waarvan je weet dat er aandacht voor gaat komen, moet je een duidelijk verhaal voor jezelf klaar hebben. Weten wat je wil, wat je wil zeggen en waar je naartoe wil, is een vereiste voor de interviews. Je wordt gedwongen erover na te denken.'

Waar staat De Staat op dit moment voor?
‘Ik hoop voor een beetje buiten de lijntjes kleuren. Maar ja, dat is ook hypocriet. Popmuziek is een van de meest conservatieve kunstvormen ooit. Drumstel, bas, gitaar; zo gaat het al vijftig jaar. Om jezelf vernieuwend te noemen is dus een brug te ver. Uiteindelijk is het plezier maken met zijn allen en ballen tonen.’

Uiteraard is dit hele interview één grote lezersmanipulatie. In werkelijkheid hebben we Torre veel meer vragen gesteld. Sterker nog: we hebben gewoon via de telefoon met elkaar gesproken. Of toch niet?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.