Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
The Sadists gaan er vol in
24 SEP 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Theater

The Sadists gaan er vol in

Voor die show gelden Rick Astley, Arnold Schwarzenegger en Duran Duran als inspiratiebronnen. Laten dat nou net namen zijn waar we bij CJP best een zwak voor hebben. Net zoals voor slechte jaren tachtig science-fiction overigens, ook een bron van inspiratie voor de drie.

Daar willen we dus meer over weten. We spreken af op het Amsterdamse moederschip in het Westelijk Havengebied. De mannen zijn druk aan het inpakken voor de verhuizing naar Haarlem. Daar wordt ONWARD! op 27 september voor het eerst gespeeld.

Arnold Schwarzenegger, Rick Astley: vertel eens wat meer over jullie inspiratiebronnen.
‘We kiezen voor iedere voorstelling een muziekgenre. Daar bouwen we een voorstelling omheen. Nu kwam al snel het idee opdoemen om jaren tachtig-muziek als inspiratiebron te gebruiken en automatisch vloeiden daar de films uit voort, die wij als jongeren hebben gezien. Van The Thing tot Total Recall. Daar zaten vaak groezelige wereldbeelden in, maar dan met een twist’,  vertelt Viktor.

‘Dat vinden we gewoon leuke films’,  zegt Kaspar. ‘We proberen altijd te doen wat we zelf leuk vinden.’ Erik: ‘Tot nu toe waren we gewoon een band met gitaar, bas, drum en zang. We wilden eens de elektronische kant op gaan.’ Kaspar: ‘Het grappige is dat we in onze eerste voorstelling keken hoeveel verschillende sferen en stijlen we uit een gitaar konden halen. Met de elektronica zijn de mogelijkheden onbeperkt.’

Films en muziek die jullie als jongeren ontdekten; is de voorstelling een ode aan dat decennium?
‘Kort door de bocht gezegd maken we belachelijke dingen, waar hopelijk onze extreme liefde voor het decennium van af spat’, legt Kaspar uit. ‘We zijn in de jaren tachtig geboren, maar kinderen van de jaren negentig. We keken wel die actiefilms uit de jaren tachtig, want die kwamen toen op televisie’, weet Erik nog goed. ‘Het liep ook wel een beetje door in de jaren negentig. Demolition Man, Total Recall en Terminator 2 zijn nog echte jaren tachtig films. Die stijl van toen, waarin veel gepionierd is met weinig middelen is ook iets dat ons inspireert’, vertelt Viktor.

In de jaren tachtig was het crisis, net als nu. Trekken jullie een parallel met deze tijd?
‘Daar hadden we het wel over tijdens het maakproces. Politiek, financieel; op alle vlakken zijn er duidelijke gelijkenissen. Dat is ook één van de redenen dat we voor de jaren tachtig hebben gekozen. Maar het is vervolgens niet onze bedoeling om dat heel prominent in de voorstelling te stoppen’, zegt Kaspar.

Wat is wel jullie bedoeling met de voorstelling?
Viktor: ‘Het zit ergens tussen een rockconcert en een theatervoorstelling in.’ Entertainment staat voorop voor de jongens. ‘Ons doel is niet om mensen ergens diep over na te laten denken’, vindt Erik. ‘Ik heb niet het idee dat theater de kracht heeft om mensen met een enorme knoop in de maag naar huis te laten gaan.’ Kaspar vult hem aan: ‘Dat is onze insteek niet. We willen mensen aan het lachen maken en verbazen. Het creëren van een wereld die op zichzelf staat vinden wij belangrijk. Wat wij proberen te doen is je zo hard laten lachen dat je niet meer weet hoe je heet.’

Jullie zijn van nieuwkomers naar vaste makers gegaan bij Orkater. Heeft dat nog veel invloed gehad op de voorstelling?
‘We zijn er niet anders door gaan werken. Er zijn meer mogelijkheden’, vertelt Viktor. Dat wil niet zeggen dat het makkelijker wordt voor het trio om een voorstelling te maken. Erik: ‘We hebben nu een team van medewerkers, dat we moeten aansturen. Alles kan en dat maakt het veel moeilijker dan geen middelen hebben. Je moet jezelf nu echt beperkingen opleggen.’ Dat merkt Kaspar ook: ‘We schrijven alle scènes en alle muziek zelf en moeten een hoop tegelijk doen. Het is dan heel lastig om de focus niet te verliezen.’ Tegelijkertijd zijn het ook leermomenten voor het trio. Viktor: ‘We hebben ons ontwikkeld door heel veel dingen fout te doen én heel veel dingen goed te doen.’

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.