Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ondergang van ABN Amro als inspiratie
18 SEP 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Lezen

Ondergang van ABN Amro als inspiratie

Banken? CJP gaat toch over kunst enzo? Klopt. Maar als er één bank is die de afgelopen jaren inspiratie voor boeken, toneel en televisie was, is het ABN Amro. Dat komt grotendeels door Rijkman Groenink, de bestuursvoorzitter van de bank van 2000 tot en met 2007.

Dat laatste jaartal was het jaar dat ABN Amro werd verkocht aan een drietal banken voor een recordbedrag van 71 miljard euro. De drie banken trokken ABN Amro uit elkaar. Er was niks meer over van de bank die niet lang daarvoor nog de achtste bank van Europa was en de dertiende van de wereld. Rijkman Groenink werd met de verkoop van ABN Amro multimiljonair. Hij verzilverde zijn optie- en aandelenpakket en streek daar ongeveer 24 miljoen euro mee op. Bovendien kreeg hij een vertrekpremie van twee jaarsalarissen. Sindsdien wordt Groenink in de publieke opinie als graaier gezien, een aantijging waar hij zelf behoorlijk kribbig van wordt. (Afgelopen zomer nog duidelijk te zien in de serie Kijken in de ziel van topondernemers van interviewer Coen Verbraak.)

Het inspireerde onderzoeksjournalist Jeroen Smit vijf jaar geleden tot het schrijven van het boek De Prooi, dat als ondertitel heeft: Blinde trots breekt ABN Amro. Smit schreef zijn boek op basis van 133 gesprekken met betrokkenen. Groenink zegt dat er niet veel van het boek klopt.

In dat boek speelt Groenink de hoofdrol, niet omdat hem de hoofdrol werd gegund, maar omdat hij de hoofdrol ís. Het eerste hoofdstuk begint zo:

Rijkman Groenink is een jager. Op deze heldere zaterdagochtend in oktober wil de Amro-bankier eenden schieten. Samen met een jachtmaat dobbert hij rustig op een plas in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Het geladen geweer is naar beneden gericht.

De toon is gezet. Dit is geen saaie reconstructie van een saai financieel verhaal. Nee, dit is razend spannend. Wie is die man die zichzelf een bladzijde later per ongeluk in zijn rechterarm schiet, waardoor hij in het ziekenhuis belandt en van wie bijna zijn arm moet worden geamputeerd?

Smit neem je langs overnames, divisies en aandeelhouderswaardes mee door het leven van Groenink. Die kwam als ambitieuze, slimme en analytische jurist op zijn 25ste terecht bij de Amro-bank, was op zijn 33ste al opgeklommen tot de top 50 van Amro en trad zes jaar later toe tot de Raad van Bestuur van (inmiddels) fusiebank ABN Amro. Dit alles ging gepaard met ruzies, haantjesgedrag, haat en nijd, roddel en achterklap. Groenink trouwde bovendien met zijn persoonlijk assistent en hij maakte zijn scheiding van zijn eerste vrouw persoonlijk bekend bij zijn personeel. 

Zie hier een perfecte basis voor een televisieserie. Je kunt het zelf niet beter verzinnen.
 
Het boek De prooi van Jeroen Smit is tweedehands volop verkrijgbaar bij Polare, waar je met je CJP-pas 10% korting krijgt. De serie De prooi gaat tijdens het Nederlands Film Festival in première, waar je met je CJP-pas € 2,50 korting krijgt op een kaartje. Vanaf 19 oktober op tv, later dit jaar verschijnt de serie op dvd, waar je bij de onafhankelijke platenwinkel ook 10% korting krijgt.   

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.