Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Idealistische Hollanders
25 SEP 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Idealistische Hollanders

‘Dit is misschien wel leuk om te zien’, zegt Thijs, terwijl hij een map aangeeft. Het is een script. Zijn tekst geel gemarkeerd, met potlood aanwijzingen erbij, een enkele zin doorgestreept. De map gaat rond bij de ongeveer twintig aanwezigen. Het is de tweede openbare repetitie die toneelgroep De Hollanders geeft. Wijn en bier staan op tafel.
 
Deze openbare repetitie is typisch De Hollanders. Ambitieus, enthousiast en gedreven om te spelen, moeten ze in deze tijden creatief zijn om dat ook te kunnen dóen. Om publiek aan zich te binden, mag dat al in een vroeg stadium komen kijken. Om kosten te drukken, mogen mensen in ruil voor een kaartje koken tijdens de tournee. Om technici te kunnen betalen, zoeken ze sponsoren buiten de  gangbare geldschieters.
 
De studenten aan de Amsterdamse toneelschool Imke Smit, Simone van Bennekom, Thijs Prein, Thomas Höppener en Eva van Manen stonden twee jaar geleden net voor hun afstuderen. Grote bezuinigingen in de kunstsector waren aangekondigd, hun toekomstperspectief was niet bepaald rooskleurig. Maar in plaats van mokken, besloten ze er iets van te gaan maken. Met een rotsvast geloof in hun eigen idee (namelijk dat ook in barre tijden er mooie kunst kan ontstaan), schreven ze Arnon Grunberg een brief. Die kwam neer op het volgende: ‘Wij kunnen spelen, jij kunt schrijven: wil je ons helpen?’. Hij wilde en schreef de lovend ontvangen voorstelling De Hollanders over Nederlandse soldaten in Afghanistan. De gloednieuwe groep, vernoemd dus naar hun eerste voorstelling, toerde er vervolgens mee door het land.
 
Het is die ambitie en het enthousiasme dat Arthur Japin deze keer inspireerde tot het schrijven van Absinthe, dat zondag 6 oktober in Theater Bellevue in première gaat. Ze deden Arthur denken aan de Tachtigers, een groep schrijvers en dichters aan het eind van de negentiende eeuw. Met hun prachtige plannen en idealen schudden ze destijds het vastgeroeste Nederland wakker. Heel anders dus dan het thema van Grunberg. ‘De sociale en maatschappelijke ontwikkelingen van de tijd waarin wij leven interesseren mij niets, omdat we die onmogelijk kunnen beoordelen’, schreef hij in eerste instantie terug toen het verzoek kwam. Na wat op en neer gemail (‘Is het feit dat iets nu gemaakt wordt niet actueel genoeg?’), zegde Japin toe.
 
In de repetitieruimte in Amsterdam-Oost vloeien woorden in elkaar over als De Hollanders de proloog spelen. Regisseur Gerardjan Rijnders kijkt rustig toe. Hij is een oude rot in het vak, met een cv waar je u tegen zegt: tot 2000 artistiek directeur bij Toneelgroep Amsterdam, prijzen voor zijn hele oeuvre, zijn acteurs en actrices winnen om de haverklap belangrijke toneelprijzen. ‘Misschien kunnen we de chaos-scène nog eens doen?’ De acteurs balanceren op balken, tijdens de voorstelling zal blijken waar die voor dienen.  
 
De belangrijkste figuur is Anna Witsen, de zus van Tachtiger Willem Witsen. Mime-speelster Indra Cauwels is er speciaal voor aangetrokken. Hoewel ze zelf geen woord zegt, draait de voorstelling om haar: als alle Tachtigers hun idealen al lang zijn verloren, blijft zij wél vasthouden.

En dat is precies wat De Hollanders ook van plan zijn te doen.
 
Absinthe speelt nog tot en met 18 december door het land. Met je CJP-pas krijg je in de meeste theaters in Nederland korting, die kan oplopen tot wel 50%.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.