Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een blog over mime
05 SEP 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Een blog over mime

Ok, eigenlijk wilden we hier een grapje maken. Een blog over mime en dan zonder tekst. Want mime, dat is een wit geschminkt gezicht, een woordeloze acteur en een denkbeeldige wand. Zet je je handen er ook al tegenaan? Eindredacteur Sara stuurde een persbericht van een mime-gezelschap door naar de andere redacteuren, met als begeleidende tekst: ‘Ik ben zeer, zéér allergisch voor mime dus het is voor iedereen beter als ik me er niet mee ga bemoeien.’ Bij de redactievergadering lagen we met z’n allen in een deuk. Mime. Haha.

Maar ja, dan vraag je wat rond, lees je wat meer en merk je: het is helemaal niet meer wat het geweest is. Mime is eigenlijk best wel tof. Want waarom zouden er vorig jaar anders voor het eerst mime-actrices zijn genomineerd voor de Theo d’Or en Colombine (respectievelijk de belangrijkste toneelprijs voor beste actrice in een hoofdrol en beste vrouwelijke actrice in een bijrol)? Of waarom zouden succesvolle mime-actrices anders in het artistieke team van Toneelgroep Oostpool worden ingelijfd, een groep die vooral teksttheater maakt?

Daarom: drie voorstellingen die de komende maanden te zien zijn in theaters. Om zelf te zien dat mime meer is dan alleen Hakim.

Schweigman& - Blaas
Nog tot en met 22 september in Fort aan de klop in Utrecht.
Boukje Schweigman is de artistiek leider van het Utrechtse theatergezelschap dat haar naam draagt. Mime, dans, performance, beeldende kunst, muziektheater: ze houdt zich niet vast aan één genre. Check de filmpjes van haar voorstellingen (de bovenste twee hier rechts) om een beeld te krijgen wat dat inhoudt, want de juiste woorden vinden is lastig. Wij vinden het er in ieder geval bijzonder imponerend uitzien. Tot en met 22 september staat ze met haar nieuwste voorstelling Blaas in Fort aan de klop in Utrecht.
  
Theatergroep Schwalbe - Schwalbe zoekt massa
Première: 19 september in het RO Theater in Rotterdam, daarna tot en met 29 november door het hele land.  
Theatergroep Schwalbe is een gezelschap van zeven spelers die elkaar kennen van de mime-opleiding in Amsterdam. Ze vielen op met hun eerste productie Schwalbe speelt op eigen kracht, waar de spelers op home- en crosstrainers elektriciteit opwekten voor de belichting, wat leidde tot zwaar vermoeide acteurs in een donkere zaal. Vervolgens maakten ze Schwalbe speelt vals, waar de spelers twee teams vormden die het tegen elkaar opnamen. Dat begon als een wedstrijdje op een schoolplein, maar mondde uit in een fysieke uitputtingsslag. Erg lichamelijk theater dus. Daarom zijn we zo benieuwd naar hun nieuwe voorstelling Schwalbe zoekt massa, waarvoor het collectief zich heeft uitgebreid naar honderd man. Het persbericht (dat waar de eindredacteur allergisch voor was) belooft het volgende: ‘De voorstelling toont de tweestrijd die schuilgaat in de mens. Enerzijds de euforie die iemand kan voelen als hij opgaat in een menigte; bij een concert, bedevaartsoord of demonstratie. Anderzijds de angst voor de massa die destructief kan zijn; die in paniek om zich heen slaat, die vertrapt en in alles een vijand ziet.’

Toneelgroep Oostpool/Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot - Hideous (wo)men
Première: 5 november, daarna tot en met 15 februari door het hele land.
We zullen eerlijk zijn: we kunnen ons nog helemaal niks voorstellen bij de aankondigingstekst van de voorstelling Hideous (wo)men. Die is als volgt: ‘Maak kennis met 'user 9303678', 'user 9303679' en 'user 9303680', androgyne wezens die zich op de rand van de menselijke gelijkenis bewegen, voordat ze voorgoed het humane universum vaarwel kussen. Als door een viewmaster uit de jaren zeventig turen we naar intieme flitsen uit hun levens, die verrassend veel lijken op de onze.’
Maar goed: het is dus wel een voorstelling van Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot. Die laatste is de eerste (en tot nu toe enige) mime-opgeleide actrice die ooit is genomineerd voor de Theo d’Or. Toen de twee nog voorstellingen maakten onder de naam Boogaerdt/VanderSchoot kregen ze alleen maar lovende recensies (echt alleen maar).

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.