Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De toekomst van Spielberg
04 SEP 2013 • Door Remco de Weerd • Meer blogs over Film

De toekomst van Spielberg

Falling Skies is Spielbergs nieuwste sf-must. Het eerste seizoen van die serie komt op 4 september uit op blu-ray en dvd. De serie laat de nasleep van een allesverwoestende buitenaardse aanval zien. Zes maanden na de aanval proberen de overlevenden (zo allesverwoestend was het dan weer niet, blijkbaar) zich tegen de aliens te verdedigen.

Maar ja, een beetje seriekijker heeft die tien afleveringen er in een paar dagen wel door heen gejast. Wat moet je dan? Gewoon de sciencefictiontoppers die Spielberg eerder maakte weer eens afstoffen. Wij zetten de vijf beste voor je op een rij.

Jurassic Park
Deze film mag niet ontbreken in welke lijst Spielberg-films dan ook. Tenzij er ‘slechtste’ voor staat natuurlijk. Een betoverend filmuniversum scheppen kun je aan de beste man wel overlaten. Jurassic Park heeft een afgelegen eiland en kolossale dinosaurussen. Je mond valt er van open, ook twintig jaar later nog. De film zit vol met spannende en legendarische scènes. Wat te denken van de allesbehalve goedlopende stoelgang van deze man of dat kleine onderkruipertje, zonder al te veel huisdierpotentie.  Mocht je de smaak te pakken hebben, dan kun je ook nog terecht bij de twee vervolgen op dit monstersucces.

Minority Report
Dat het in sciencefiction niet alleen hoeft te gaan om dinosaurussen en onbezorgd vermaak, laat Spielberg zien met Minority Report. Hierin toont de regisseur een grauwe toekomstige maatschappij. Tom Cruise speelt agent John Anderton, die met zijn team moordenaars kan arresteren voordat ze (weer) een moord plegen. Hartstikke handig natuurlijk, totdat de naam van Anderton bij een toekomstige moord naar boven komt. Tom Cruise heeft daar, zoals altijd, wel een antwoord op.

War Of The Worlds
In deze film krijgt Tom Cruise het wederom zwaar te verduren. Als een niet helemaal realistisch ogende havenmedewerker probeert hij zijn kinderen te redden tijdens een buitenaardse invasie. De aliens komen namelijk nét naar onze planeet op het moment dat de kinderen van de gescheiden Cruise komen logeren. Dat gebrek aan ontzag voor de familieplannen van de havenmedewerker moet natuurlijk bestraft worden. Spielberg laat maar weer eens zien erg onderhoudende films te maken. Met Morgan Freeman als verteller heb je ook nog eens een spreekwoordelijke kers op de taart.

E.T. The Extra-Terrestrial
De eenzame jongen Elliot raakt bevriend met het buitenaardse wezen E.T., dat is gestrand op de aarde. Elliot helpt E.T. naar zijn moederplaneet terug te keren, terwijl ze het tegelijkertijd geheim proberen te houden voor hun ouders en de regering. De geschiedenis van de sciencefiction films leert nou eenmaal dat de Amerikaanse regering niet altijd even vriendelijk is als het op buitenaardse zaken aankomt.

Close Encounters Of The Third Kind
Mysterie staat centraal in deze geweldige film. Het idee van in aanraking komen met andere levensvormen wordt uitgewerkt tot iets fascinerends. Subtiliteit, sfeer en een constant aanwezige spanning zorgen voor een betere film dan lompe actie van een uit de ruimte afkomstige levenssoort, zoals je bij Battleship, Transformers of World Invasion: Battle Los Angeles nog wel eens ziet. Close Encounters Of The Third Kind bevat tal van memorabele scènes, met deze als uitschieter.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.