Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat is: garage, deep house, trap, indie?
21 AUG 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Wat is: garage, deep house, trap, indie?

Deep house
Gehoord aan de bar na een concert van skatepunkers (we herhalen: skatepunkers!) FIDLAR: 'Man, hier was ik aan toe. Even lekker beuken, na al die deep housefeestjes van de laatste tijd.' Niet veel later lezen we deze zin in een DJ Broadcast-verslag van electronicafestival Buiten Westen: 'Waar vroeger trance instap-dance was, lijkt deep house die functie tegenwoordig te vervullen.' Hebben we iets gemist, luisteren we stiekem al tijden naar deep house?

Het antwoord is ‘ja’; het genre bestaat al 25 jaar. Je herkent de dance-stroming aan de focus op melodie in plaats van ritme. De beat is simpel, vrij langzaam en varieert weinig. Daar overheen kabbelt een melodie voort en (soulvolle) vocalen. Een climax hoef je niet te verwachten. Een slecht ingevoerd iemand zou deep house ook wel saxofoonhouse of hangmathouse noemen. Dat klinkt nogal oneerbierdig, maar het geeft wel goed zomerse sfeer aan die deep house meestal heeft. En inderdaad, er zit vaak een blaasinstrument in. Of het nu een saxofoon, pan- of dwarsfluit is. 

Wie maakt het?
Toen: Mr. Fingers – Can You Feel It (1986)
Nu: Bakermat (NL), Tom Trago (NL), Finnebassen 

Garagerock
In februari van dit jaar werd 2013 al tot het jaar van de garagerock uitgeroepen op muziekblog 3voor12. Ineens bleken er in Nederland garagebands te zijn en vonden er garagefestivals plaats die uitverkochten. En inderdaad, op vrijwel elk popfestival in Nederland stond dit jaar minstens één van onderstaande bands op het podium. Maar wat is garagerock nu eigenlijk precies? 

Om te beginnen is het heel erg oud. Begin jaren zestig werden muziekinstrumenten betaalbaar voor de pubers in Amerikaanse suburbs. Die pubers probeerden hun instrumenten uit in de garage van hun ouders en dat leverde een primaire vorm van rock 'n roll op: bas, gitaar, drum, technisch niet zo goed en veel nummers over meisjes. Garagerock keert elke 10 jaar weer terug in een iets andere vorm, maar de basisregels zijn al die tijd hetzelfde gebleven: simpel, hard, catchy, géén elektronica. Het verschil met gewone rock (bijvoorbeeld á la Foo Fighters) zit hem vooral in de de puberale onderwerpen en de lo fi-mentaliteit (zowel qua opnames als het etaleren van technisch vernuft). Verder kun je er zonder uitzondering goed bier op drinken en crowdsurfen.

Wie maakt het? 
Toen: The Sonics  - Strychnine (1965)
Nu: Ty Segall, Mikal Cronin, Traumahelikopter (NL), Mozes and the Firstborn (NL), John Coffey (NL)

Trap
Na de totaal hysterische show van Major Lazer in een uitpuilende Grolsch-tent op Lowlands, mogen we wel zeggen dat trap nu ook mainstream is. Als je van hiphop houdt, zul je nu het hoofd schudden. In 2010 hadden Waka Flocka Flame (Hard In Da Paint) en Rick Ross (B.M.F.) al een trap monsterhit te pakken en zijn we Chief Keef (I Don't Like en Love Sosa) soms vergeten? Nee. We hebben het hier over trap zoals het nu populair is: de stroming die in 2012 de ongeveer tien jaar oude hiphopvariant kaapte, overlaadde met ronkende synths en daarmee festivalgangers met tienduizenden tegelijk van het terrein afblaast.

Het geluid in zo’n ontploffende tent bevat altijd: héél diepe bassen, een bijtende snaredrum (zoals je kent uit hardcore), roffels op de hi-hat (alsof de vonk van je gasfornuis blijft vasthangen) en een eenvoudig loopje op verscheurde synthesizers. Als er dan nog ruimte is voor wat epische violen en dergelijke, dan heb je een gegarandeerde trap banger. Het schoolvoorbeeld: Major Lazor – Original Don (Flosstradamus remix).

Wie maakt het?
Toen: Three 6 Mafia – Sippin’ on some syrup (2000)
Nu: Major Lazer, Baauer, Flosstradamus, Yellow Claw (NL)

Indie
Indie is geen genre.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.