Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Warhols vroege tekeningen
14 AUG 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Expo

Warhols vroege tekeningen

Op de expo Andy Warhol. Onbekende vroege werken zijn vijftig tekeningen van Andy Warhol te zien. Die werden met nog 250 andere werken pas in 2011 ontdekt. Of nou ja... ontdekt. In 1990 werden de tekeningen geregistreerd bij de Warhol Foundation in New York, maar als archiefmateriaal opgeborgen. De Duitse kunsthandelaar Daniel Blau trok daar twee jaar geleden een la open en zag er direct de artistieke waarde van in.
 
Andy Warhol maakte de tekeningen in de jaren vijftig. Hij was toen net afgestudeerd, naar New York verhuisd en heette nog Andrew Warhola. Hij werkte nog volslagen onbekend als reclametekenaar. Je ziet hier dus werk van een kunstenaar in de dop. De ‘officiële’ kunstgeschiedenis van de king of pop art begint pas in de jaren zestig. Maar hoe herken je de latere Warhol in zijn vroege werk? We nemen je mee langs een aantal werken.
 
So much traffic uit circa 1959 (foto hier rechts). Het is het Central Park in New York met druk verkeer op de straten eromheen. Dat dit een Warhol is, kun je zien aan de herhaling van vormen, iets dat later ook in zijn werk terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan de iconisch geworden Campbell’s-soepblikken, die hij vanaf 1962 begint te gebruiken in zijn werk.
 
Twee jongenshoofden uit circa 1954 (foto hierboven). Deze twee jongens zijn de Nederlandse jongens Jan van den Heuvel en Andries Zwart. Warhol zag ze waarschijnlijk in het Amerikaanse Life Magazine, waar portretten van de jongens gemaakt door Cas Oorthuys in stonden (dat beeld is te zien als je op 'meer foto's' klikt). De twee waren de gezichten op de Kinderpostzegels. Warhol liet dingen uit het gezicht weg, zoals de neus en delen van de oren. Maar nog steeds zijn de blikken van de twee herkenbaar guitig. Warhol trok in die tijd vaker gezichten en mensen over uit tijdschriften en kranten. Ook van bekende sterren, voor wie al vroeg hij een fascinatie had. In het Teylers is de overgetrokken tekening van de (voor ons niet zo bekende) Engelse actrice Mrs. Partick Campbell te zien, met het nummer van Life waaruit hij het overtrok ernaast. De bekendste ster wiens portret uit een krant hij later veelvuldig gebruikte, is Marilyn Monroe.
 
Three laughing girls uit 1954/56 en Five boys circa 1954 (klik op meer foto's hier rechts). Deze twee tekeningen, ze hangen met tape aan elkaar, zijn typerend voor Warhol. Niet alleen omdat Warhol niet beschikte over een vaste hand, waardoor de lijnen schokkerig op papier staan. Een ander kenmerk is dat hij hier meerdere keren hetzelfde beeld gebruikt. Deze twee tekeningen komen namelijk samen in het olieverfschilderij Girls and boys, maar dan in spiegelbeeld. Hij maakte van de Campbell’s-soepblikken en de Marilyns talloze zeefdrukken en schilderijen.
 
Het Teylersmuseum is het oudste museum van Nederland. Het toont veel wetenschap, met onder meer fossielen, instrumenten en tijdelijke exposities. De Ovale Zaal ziet er nog bijna helemaal uit zoals het er uitzag toen het museum werd geopend in 1779, sindsdien is de inhoud van de expositie nauwelijks gewijzigd. Dat je bij dit oude museum dan waarschijnlijk niet snel moderne kunst zoals van Andy Warhol zou verwachten is logisch, maar onterecht. De meneer aan wie het museum haar naam te danken heeft, Pieter Teyler van der Hulst, liet heel veel geld na. Dat moest dan wel, naast aan wetenschap, ook uitgegeven worden aan kunst. Het Teylersmuseum heeft zelf ook twee latere zeefdrukken van Warhol in haar collectie, die voor de gelegenheid zijn opgehangen. De werken komen uit het nalatenschap van schrijver en presentator Boudewijn Büch, van wie het Teylers het favoriete museum was.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.