Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Prequels zijn de toekomst
15 AUG 2013 • Door Thijs Zilverberg

Prequels zijn de toekomst

Voor de schrijver van het script is het een eervolle trend. Jaren werk je aan de kleinste details in het karakter van je personages, de ontwikkelingen die ze doormaken en de omgevingen waarin ze zich bewegen. Als het aanslaat heb je goud in handen, maar ook een probleem. Of het nu Homeland of Sex and the City is; kijkers willen meer. De meest gebruikte oplossing van dit jaar: hoe is het zo gekomen?

Dagboek van Carrie
Een niet gebruikelijke optie, van serie naar boek, komt op het conto van Andrew Kaplan. De schrijver heeft niets te maken met het script van de serie Homeland, maar kreeg van de makers wel toestemming voor het invullen van het verleden van hoofdrolspeelster Carrie Mathison. Het verhaal speelt zich af in het Libanon van 2006, als de agente achter topterrorist Abu Nazir aanzit. Werk en privé gescheiden houden blijkt ook hier niet haar sterkste kant, als ze een relatie krijgt met een collega. Carries Vlucht ligt op 18 september in de winkel.

Over bekende fictieve Carries gesproken, we kunnen niet om miss Bradshaw heen. Hoe ze haar columnistensalaris maandelijks direct overmaakt aan Fendi, Prada, Gucci en Louis Vuitton weten we dankzij Sex and the City. Begin dit jaar ging in Amerika The Carrie Diaries in première, over de diva als zestienjarige. Ook deze serie komt uit de koker van Candace Bushnell, de bedenkster van Bradshaw en haar vriendinnen. Ze schreef inmiddels al twee boeken over de jonge Carrie, voor ze zich opwerkt in de lipstickjungle. In het aankomende tweede seizoen wordt de inmiddels bekende toekomst verder ingekleurd, als Carrie kennis maakt met Samantha Jones.

Seriemoordenaars
In Hannibal gaat de klok wat minder ver terug, de kannibalistische psychiater is hier allang volwassen. Het voorafje van Silence of the Lambs speelt zich af in de tijd dat hij nog niet gemuilkorfd en gekooid is. Met Mads Mikkelsen die er bijna in slaagt om Anthony Hopkins te doen vergeten is dit een serie om van te smullen. Wil je nog wat verder de geschiedenis induiken, dan kun je teruggrijpen op de dvd Hannibal Rising. Die film is wat minder makkelijk te verteren, dus we raden hem alleen aan voor echte fans van de verhaallijn.

Een van de weinige seriemoordenaars die kan tippen aan Hannibals reputatie is Norman Bates. De steekpartij onder de douche in Hitchcocks Psycho is een van de meest memorabele filmscènes ooit. Als je Normans voorgeschiedenis bekijkt in Bates Motel krijg je bijna begrip voor hoe hij zo’n monster heeft kunnen worden. De korte samenvatting: zijn moeder kan wel een cursus opvoeden gebruiken.

De toekomst van de prequel
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de prequel-films van dit jaar. Mike Wazowski en Sulley gaan terug naar school in Monsters University. Oz the Great and Powerful (de dvd is met korting te koop bij de onafhankelijke platenwinkel) speelt twintig jaar voordat Dorothy in de surrealistische wereld terecht komt. In december marcheren de dwergen uit The Hobbit-trilogie weer over veel te smalle bergricheltjes, als het tweede deel van de Lord of the Rings-voorgeschiedenis in première gaat.

Wat ons betreft mag deze trend nog wel even aanhouden. Hoe ging het met Django voordat hij Unchained werd? Hoe waren de reclamemakers van Mad Men in hun studententijd? Was Jesse een beetje bij de pinken tijdens de scheikundelessen van Walter White?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.