Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
One Direction: supersized
29 AUG 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

One Direction: supersized

Regisseur Morgan Spurlock maakte ooit de fastfood-verwerpende documentaire Supersize Me. Ronald McDonald schrikt er af en toe nog badend in het zweet wakker van. Nu richt hij zich op een ander wereldwijd merk dat massaal wordt geconsumeerd door tienermeisjes: One Direction.

Muzikale bounty hunter Simon Cowell legde als jurylid bij X-factor drie jaar geleden de vijf puzzelstukjes bij elkaar. Hij zag Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan, Liam Payne en Louis Tomlinson los van elkaar niet door de voorrondes van de talentenshow komen. Samen voldeden ze precies aan de heilige vijfeenheid van boybands, zoals de Backstreet Boys, Take That en *NSYNC dat eerder deden.

Als groep eindigden ze uiteindelijk als derde, maar de naam One Direction was gevestigd. Van winnaar Matt Cardle heeft nog nooit iemand aan deze kant van de Noordzee gehoord. Het succes van de bronzenmedaillewinnaars kan je niet zijn ontgaan. In de documentaire One Direction: This Is Us krijgen we een blik achter de schermen van het fenomeen.

Natuurlijk is de documentaire net zo strak geregisseerd als de kapsels van de bandleden. Geen kans blijft onbenut om aan te geven hoe authentiek, alledaags en benaderbaar deze lads zijn. Zayn koopt een huis voor zijn moeder en Harry gaat op bezoek bij zijn eerste bijbaantje ‘waar ze hem kennen zoals hij is’. Ze zijn geen fabrikaat, ze houden helemaal niet van gechoreografeerde danspasjes.

Het is voor de jongens zeer belangrijk dat het publiek dat doorheeft, want het is ook de boodschap van de clip van Best Song Ever. Ze duiken een verkleeddoos in en laten zien oprecht lol te hebben in wat ze doen. Ken je Tom Cruise’ hilarische typetje Les Grossman uit Tropic Thunder nog? Louis doet een briljant eerbetoon als exec Jonny. Laat je trouwens niet verleiden om de songtitel als arrogantie te zien. Tegen dat verwijt dekken ze zich op Tenacious D-achtige wijze handig in.

Helemaal uitgedacht op het bureau van Simon Cowell of niet, wat doet het er ook toe? Af en toe kan zo’n snelle hap van de lopende band verdomde lekker zijn. Net als die hamburgers uit Supersize Me, eigenlijk.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.