Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP Serveert: Wolf
15 AUG 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

CJP Serveert: Wolf

Trouwe CJP'ers weten inmiddels wel wat CJP Serveert: Nederlands Filmfestival inhoudt. Voor € 18,50 krijg je een dag vol ijzersterke films, bier & snacks plus een Q&A met bekende filmmakers.
Het volledige programma is nú bekend: 
12:00 – 12:05 uur Intro door host Vivienne van den Assem
12:05 – 12:19 uur Robotics (Jasper Bazuin)
12:20 – 12:48 uur Goei volk (Marloes Hoogenstraaten)
12:50 – 13:40 uur One Night Stand: Verzet (Rob Lücker) 
13:40 -  13:50 uur Q&A 
13:50 – 14:20 uur PAUZE
14:20 – 14:22 uur Trampoline (Maarten Koopman)
14:22 – 16:22 uur Wolf (Jim Taihuttu). Lees hier meer over deze film.  
16:22 – 16:30 uur Q&A
16:30 uur – bier & bitterballen 

Hierbij willen we even extra aandacht voorWolf . We zijn er namelijk stiekem best trots op, dat we deze film mogen vertonen. Dat komt omdat:
- A. we weten dat er op de tweede film van Rabat-regisseur Jim Taihuttu sowieso veel mensen afkomen, maar vooral
- B. we hem gisteren hebben gezien en nu iedereen in het gezicht willen schreeuwen DAT ZE ECHT WOLF NIET MOGEN MISSEN IN DE BIOSCOOP!!!!

Kun jij je nog de laatste Nederlandse film herinneren waarbij je de zaal in stilte verliet omdat je gewoon even niets meer uit kon brengen? Denk er eens over na.

We wachten wel even.

Gisteren zaten we bij de vroege persvoorstelling van Wolf. Het was druk, de espresso smaakte goed en alle aanwezige journalisten keuvelden gezellig een eind voor de neus weg. Daphne Bunskoek was er ook; topochtend. Door het stralende weer gaan we opgetogen de zaal in. Als Daphne vrolijk neurieënd de zaal in zou huppelen, had het niet misstaan. Zo'n sfeer dus.

Op dat moment weet iedereen al dat de film een stuk minder zonnig is dan roadmovie Rabat (2011). De trailer van Wolf  liegt er immers niet om. Aan de andere kant laat die trailer weinig zien: wat losse flarden en een korte quote waarin hoofdpersoon Majid (Marwan 'Chico' Kenzari) uitlegt dat hij mensen soms gewoon helemaal verrot móét slaan. 'Als iemand stoer probeert te doen of wat dan ook. Anders kan ik niet naar huis.' Toen de video op YouTube verscheen, schoten de verwachtingen omhoog. Naast de vrolijkheid is er ook spanning voelbaar. Zou het Taihuttu echt weer gelukt zijn?

De dame van de filmmaatschappij deelt mee dat we de film op Bluray moeten bekijken omdat de officiële kopie nog niet af is, maar dat we daar volgens de producers niks van zullen merken. Er wordt wat gegrapt op de gebruikelijke toon van mensen die zichzelf eigenaar van de bioscoop voelen omdat ze er nu eenmaal elke week zitten en dan gaat het licht uit. Er wordt twee keer gelachen, maar de resterende 119 minuten is het doodstil. Wolf is volgens Jim een negatief van Rabat. Tijdens de promotie van de zonnige roadmovie waar Nasrdin Dchar een Gouden Kalf voor kreeg, zat het hem niet altijd lekker dat het met de jongens in de film allemaal goed afliep. In Wolf  vertelt Jim het verhaal van de Marokkaanse jongens met wie het niet goed komt. 'Wolf is de keerzijde van de medaille', zegt hij in het interview in de persmap. Inderdaad, hoewel je Rabat en Wolf onafhankelijk van elkaar kunt kijken, zijn ze moeilijk los van elkaar te zien. In tegenstelling tot zijn voorganger is Wolf volledig zwart-wit, speelt het verhaal zich af in de winter en komen de hoofdpersonen steeds verder in de shit te zitten.

De hoofdrolspelers hebben wel precies dezelfde achtergrond als in Rabat: een Marokkaans gezin waarvan pappa zich al dertig jaar kapot werkt om van de hoogbouwbuurt naar een mooi huis in Marokko te kunnen verhuizen. Nasrdin Dchar speelt opnieuw een braaf biddende economiestudent, maar nu ligt hij op sterven. Om het verband nog verder te benadrukken laat Taihuttu Nasrdin (Majid's oudere broer Hamza) 'Toen je weg was deze zomer' tegen Majid zeggen. Bij een later bezoek zegt Majid tegen Hamza: 'Dan moet ik zeker net als je broer taxi gaan rijden?' De goede invloed die Nasrdin in Rabat had op de rest, kan hij met een infuus in zijn arm dus niet uitoefenen op zijn jongere broertje Majid. De geldzorgen die dat Majids familie oplevert, helpen ook niet echt mee om Majid op het rechte pad te houden. Als hij de kans krijgt om met zijn kickbokstalent zijn leven op de rit te krijgen, maken verkeerde vrienden, gebrek aan een goed voorbeeld en een verwrongen eergevoel het heml erg lastig.

Dat het hier een beetje vaag staat, komt doordat het niet heel gemakkelijk is om aan te geven waar het nu precies misgaat bij Majid. Taihuttu laat de scènes op een natuurlijk aanvoelende wijze om de centrale verhaallijn heen dwarrelen, waardoor je het idee krijgt dat je een volledig beeld hebt van Majids wereld. Je snapt waarom zijn leven loopt zoals het loopt en dat komt extra binnen omdat het ineens niet heel moeilijk voor te stellen is dat jongens zich op een dergelijke manier van de maatschappij afkeren. Dat is best knap, aangezien Majids situatie nogal extreem is. Doordat de film echter is afgezet tegen de achtergrond van vechtsportgala's, die door recente nieuwsberichten bekend als broeinesten van criminele activiteit, voelt het écht. In combinatie met goed acteerwerk van vrijwel alle spelers, Kenzari en Dchar in het bijzonder, maakt dat de finale zo heftig. De laatste scène komt echt aan als een mokerslag. 

Normaal gesproken is het rumoerig, zodra de aftiteling loopt. Nu blijft de zaal even stil. We lopen naar buiten en staan opeens weer in de volle zon. Waar dat aan het begin van de ochtend fijn was, voelt het nu irritant misplaatst aan. Versuft stappen we op de fiets en dat gevoel verdwijnt het komende uur niet. We blijven steeds weer terugdenken aan de film en daarmee heeft Jim wat ons betreft zijn eerste film overtroffen. Wolf gaat langer doordreunen dan Rabat.  

Wij kunnen geen Nederlandse film bedenken die dit eerder met ons deed, jij ondertussen wel? Hoe dan ook mag nu wel duidelijk zijn DAT JE ECHT WOLF NIET MAG MISSEN IN DE BIOSCOOP!!! Hij gaat op 19 september in première, maar het is slimmer als je op 26 september naar CJP Serveert gaat, tijdens het Nederlands Film Festival. Dan zie je namelijk nog veel meer moois voor een prikkie. Bovendien: gezien het feit dat de makers van Wolf aanwezig zijn op het NFF, is de kans natuurlijk aanwezig dat ze vooraf één en ander komen vertellen...!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.