Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Bij de eerste plaat op play drukken
01 AUG 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Muziek

Bij de eerste plaat op play drukken

Het is wel een beetje een droom die uitkomt voor dj Bix: als Roermondenaar op Solar draaien. Hij gaat er al jaren naar toe, op de fiets. Dus op de camping waar hij vrijdag om 14 uur opent, heeft hij nooit gestaan. Organisator Extrema had hem vorig jaar al gevraagd, maar toen landde hij pas om 11 uur met het vliegtuig en zou zijn set om 13 uur moeten beginnen. ‘En dat durfden we niet aan.’ Niet alleen opent hij op vrijdag (‘Ik mag letterlijk de eerste plaat op play zetten’), ook draait hij op zaterdag en zondag de eerste set op het Solar loves Limburg-podium.

Voor Johanna Maria zal het de vijfde keer zijn dat ze in het Lowlands Café (zo heet de 24-uurstent officieel) draait, en de vierde keer op Valitfest. Maar op Lowlands wordt het wel de eerste keer op zondag: als de festivalprogrammering zo goed als helemaal is afgelopen, tussen middernacht en vier uur ’s ochtends. En dat is toch wel iets heel anders dan openen, als iedereen nog vol energie zit.

Feestmodus
Twee dj’s met heel verschillende doelen dus: bezoekers wakker laten worden versus bezoekers wakker laten blijven. ‘De Solarcamping is een feest op zich, dus daar zal ik met mijn set tegen het feest aanduwen. Zaterdag en zondag zal ik juist wat rustiger draaien, als iedereen nog wat in moet komen.’ Hij heeft zijn achterban opgetrommeld, op Facebook een evenement aangemaakt en fans uitgenodigd. ‘Maar of ik voor dertig man of driehonderd sta te draaien, dat kan ik niet inschatten’, zegt Bix, die dance-disco-soul-funk-r&b-latin-new wave-electro-hiphop-pop draait, voornamelijk in clubs als Rembrandt in Eindhoven, Soho in Roermond en Nightlive in Maastricht.

Johanna Maria draait tijdens haar eigen feest Dog Day Disco, in de Amsterdamse club Nyx en op festivals als Milkshake normaal gesproken ‘disco, house, pop met een alternatief randje, altijd vrouwelijk en vrolijk.’ Op Valtifest zal ze dat kunnen doen, maar op Lowlands is het anders: wil ze dat festivalgangers de feestmodus vasthouden. ‘Ze zijn net op weg naar de camping, lopen langs de 24-uurstent en gaan nog even naar binnen. Dan wil ik dat ze een master flashback aan de afgelopen dagen Lowlands hebben.’

Dat betekent: vooraf het programma extra goed doornemen, zelf festivallen om de buzz op te pikken en niet vies zijn van hits. ‘De grote indie-hits, zoals van Franz Ferdinand en The Editors, doen het altijd goed, afgemixt met housenummers. Zo’n zondagnacht moet je mensen heel veel energie geven, want dat zijn ze na drie dagen en nachten wel kwijt.’

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.