Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Alex van Warmerdam kaapt EYE
15 AUG 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

Alex van Warmerdam kaapt EYE

Als het filmmuseum in Amsterdam een eerbetoon doet, doen ze dat goed. Voor Van Warmerdams retrospectief gaan al zijn films in de reprise. Bovendien selecteerde hij vijf gouwe ouwen die hem aan het hart gaan. Met zo’n hoogwaardige selectie is het natuurlijk lastig kiezen, dus we lichten een paar extra speciale films voor je uit.

Borgman
Zoals Van Warmerdam zelf vertelde in ons laatste magazine: hij begint bij het schrijven van een script altijd zonder enig scenario bij de eerste scène. Zijn nieuwste film start met de jacht op zwerver Camiel Borgman, die maar net weet te ontsnappen aan een speer door zijn ongeschoren hoofd. Hij vlucht en dringt binnen in een villa waar een gezin met drie kinderen woont. Al snel zet hij hun levens compleet op stelten.

Met Borgman (première: 26 augustus) is de Nederlandse vloek van Cannes eindelijk doorbroken. Het was de eerste film uit ons land in 38 jaar die op het hoofdprogramma van het prestigieuze filmfestival stond. De Gouden Palm bleef door La vie d'Adèle in Frankrijk, maar onze eer is weer eens verdedigd. De cast kent met Hadewych Minis, Pierre Bokma en Eva van de Wijdeven een aantal van onze topacteurs. Zoals wel vaker bij Van Warmerdam spelen zijn vrouw Annet Malherbe en hijzelf ook mee.
Het geheel zorgt voor een typische Van Warmerdam, met zijn kenmerkende en zwart-humoristische stijl. De wereld die hij je voorschotelt is bizar, maar omdat hij het met zoveel charme en kunde brengt, slik je het toch als koek. Wel opvallend dat juist deze titel, waarin de (ironische) humor iets minder de boventoon voert dan normaal gesproken bij zijn films, zoveel lof oogst. Maar Alex verdient die lof, en jij verdient het om deze film zo snel mogelijk te gaan zien (met korting).

Abel
Het droogkomische speelfilmdebuut van Van Warmerdam uit 1986, waarin hij zelf de rol van de naamgever speelt. Abel is een dertiger die nog steeds bij zijn ouders woont. Met de absurde sfeer en intense dialogen is het de blauwdruk voor alle films die volgden. Een vliegende start van een carrière; meteen de Gouden Kalveren pakken voor beste lange speelfilm en beste regie.

Abel draait op donderdag 15 augustus en zaterdag 7 september.

Ober
Nog zo’n absurdistische film van Van Warmerdam met vier letters en minstens zoveel sterren. De ober Edgar is een personage uit het hoofd van een sadistische schrijver. Na voor de zoveelste keer te zijn uitgekafferd door lastige klanten wil hij wel eens wat anders, een nieuwe vriendin bijvoorbeeld. Hij gaat verhaal halen bij zijn bedenker. Surrealisme ten top.

Ober draait op zondag 18 augustus, zaterdag 24 augustus en vrijdag 13 september.

The Good, the Bad and the Ugly
De ultieme westernklassieker van regisseur Sergio Leone uit 1966. Drie avonturiers zitten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog achter dezelfde goudschat aan. Van Warmerdam: ‘Alleen al om de weergaloze openingsscène. Pure cinema, er wordt geen woord gesproken.’ Met glansrollen voor Clint Eastwood als ‘de goeie’ en Ennio Morricone als maker van de legendarische soundtrack.

The Good, the Bad and the Ugly draait op zondag 25 augustus.

Deliverance
Vier zakenmannen uit Atlanta gaan op kanotocht in de wilde natuur. De bergachtige omgeving blijkt nog minder gastvrij dan gedacht als hillbillies jacht op de groep maken. Van Warmerdam: ‘Vanwege het gevoel van gevaar dat voortdurend aanwezig is. Als de vier mannen de rivier opgaan met alsmaar die hoge begroeide rotswanden (...) zit je eigenlijk alleen maar te wachten tot het geweld zich aandient.’

Deliverance draait op donderdag 5 september.

Met je CJP-pas krijg je € 1,50 korting op alle films in EYE, dus ook op deze. Kijk voor het volledige programma en alle tijden op de website van het filmmuseum.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.