Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
7 Munch-feiten geleerd uit een strip
27 AUG 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

7 Munch-feiten geleerd uit een strip

Voor de nuance: Kvernelands getekende biografie over Munch is een verzameling letterlijke citaten van Munchs vrienden, modellen, vijanden, familie en Edvard zelf. Dat betekent dat het een erg grappig boek is, maar ook behoorlijk subjectief. Kverneland weet zelf niet eens zeker is wat nu precies feit en fictie is. Om een voorbeeld te geven: Munch schreef dagboeken die hij zelf ‘literaire dagboeken’ noemde, geromantiseerd dus. Je krijgt in ieder geval een uitgebreid beeld van hoe de schilder werd gezien door zijn tijdgenoten. Mocht je per se willen onderzoeken wat er nu precies van klopt, dan kun je gebruikmaken van de enorme bronnenlijst achterin het 280-pagina’s tellende boek.
 
1. Munch walgde van het realisme en schilderde ‘niet zoals je iets ziet, maar zoals je het zag’. Dat viel meestal niet in goede aarde. Zijn eerste tentoonstelling in Berlijn (1892) werd al na een week gesloten. Tijdens ‘het grootste schandaal in de moderne kunstgeschiedenis tot dan toe’, ging de oude garde kunstschilders op de vuist met de nieuwe. De tentoonstelling was volgens de oude schilders ‘een belediging voor de kunst, een manifestatie van vuiligheid en grofheid’. Betere reclame bestaat er natuurlijk niet en al snel na Berlijn kwamen er nieuwe aanvragen voor solo-tentoonstellingen.

2. Munchs beroemdste schilderij, De Schreeuw, is zoals veel mensen wel weten een oorverdovende schreeuw van de natuur die de persoon op de voorgrond niet aankan. Wat veel mensen niet weten, is dat de persoon met de handen tegen de oren Munch is en de oorverdovende schreeuw de uitbarsting van de Krakatau-vulkaan in Indonesië. Of liever gezegd; het is de bloed- en bloedrode zonsondergang die veroorzaakt werd door de aswolken van de Krakatau-uitbarsting in 1883. De uitbarsting maakte zo’n indruk op Munch dat hij negen jaar rondliep met de wanhoop dat hij de angst van toen niet met de ‘armzalige middelen van de schilderkunst’ kon uitbeelden.  
 
3. Munch schilderde vier versies van De Schreeuw. Maar eigenlijk zijn het er viereneenhalf: op de achterkant van De Schreeuw die de Nasjonalgalleriet in Oslo in bezit heeft, is een onvoltooide versie van het werk geschilderd.

4. Munch was een knappe man en had een grote aantrekkingskracht op vrouwen. Desondanks bezocht hij vaak de hoeren. In die tijd wilde namelijk niemand anders naakt model staan en gezien de schilderijen die hij van de vrouwen maakte, bleef het niet bij schilderen. Hij bracht zelfs een keer kerstavond door in een bordeel en vereeuwigde die ervaring in de tekening Kerstavond in het bordeel, een scène waarop het overigens behoorlijk druk is. Hij trouwde nooit.

5. Munch was volgens de bronnen een 'lichte alcoholist'. De Berlijnse stamkroeg waar Edvard en zijn vrienden op zéér regelmatige basis in drinkgelagen verzandden, zat op de hoek van de Neue Wilhelmstrasse en Unter den Linden. Tot de dag dat Edvard daar met August Strindberg naar binnen stapte, heette het Gustav Türkes Weinhandlung und Probierstube. Strindberg stelde de waard echter voor om het Zum schwarzen Ferkel (Bij het zwarte varken) te noemen en zo geschiedde. Munch begon ondertussen een affaire met de vrouw van Gustav. 
 
6. Munchs zomerhuis staat in Åsgårstrand. Het is een belangrijke plek, omdat hij hier voor het eerst zoende en zelfs ontmaagd werd door Milly Thaulow, een getrouwde vrouw. Zij blijft hem jarenlang achtervolgen in zijn dromen en angsten en is op veel van Munchs schilderijen terug te zien. Hij schoot in Åsgårstrand ook met een geweer op Karsten, een drinkebroeder met een naar karakter die het huis maar niet wilde verlaten. 
 
 7. De grote schilder Edvard Munch kreeg een koosnaampje van zijn familie… Manneke. 
 
We kunnen oprecht stellen dat we nooit een grappiger, interessanter, mooier vormgegeven boek over een schilder hebben gelezen. De tweeëneenhalf uur die je eraan besteed, ben je zeker niet kwijt; je zult een stuk beter begrijpen wát hij zag en waarom hij het zo schilderde, een goed verhaal hebben gelezen én een vliegticket naar Oslo willen boeken om daar per direct al zijn werken (nog) eens te bekijken.

Munch van Steffen Kverneland ligt sinds 15 augustus in de winkel. Je zult dus nog even moeten wachten tot je hem met korting bij Polare kunt kopen, maar we geven al wel een exemplaar weg, samen met het beeldverhaal van Typex over Rembrandt.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.