Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wie, wat, waar locatietheater?
06 JUL 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Wie, wat, waar locatietheater?

Wie: Theatergroep Breekgoed.
Wat: De dood van het woord, een voorstelling over vier mensen op een verlaten stuk land die door blijven gaan, ook al dondert de boel steeds in elkaar.
Waar: Op de helling van het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.
Waarom daar: ‘Ons vertrekpunt voor een voorstelling is altijd beeld en de locatie is het grootste beeld waarmee je werkt’, zegt regisseur Sanne Verkaaik. ‘Een theater is een zwarte doos, waar alles kan ontstaan. Maar bij een locatie is dat anders. Als we gaan kijken, gaan we er naartoe zonder idee.’ De helling van het NDSM-terrein is beton, schuin, graffiti. Breekgoed speelde de voorstelling een paar weken geleden ook op Oerol. ‘Het werd daar een heel andere voorstelling. Idyllischer, rustiger. Op de helling is het anarchistischer.' Een mooi voorbeeld hoe de locatie, Breekgoed ziet die als medespeler, kan bijdragen: 'We hadden een avond heel veel bewolking. In een scène waar het heel grimmig was, werd dat nog eens benadrukt. Dat zijn cadeautjes.’

Wie: Theatermaakster Judith Hofland.
Wat: Like me, ervaringstheater waarin wordt onderzocht hoe we een online beeld van onszelf maken. Of doen we in het dagelijks leven niet veel anders?
Waar: Op het Centraal Station van Amsterdam.
Waarom daar: Judith was op zoek naar een plek waar veel mensen komen en dan niet het festivalpubliek, maar buitenstaanders. Als er op één plek in de stad áltijd mensen zijn, is het wel het CS. Perfect dus, om daar met haar voorstelling te gaan staan. Of nou ja: jíj, de toeschouwer, bent eigenlijk degene die er staat: alleen, met koptelefoon en een iPod. De like kun je inderdaad associëren met de bekende Facebook-knop. Vind me leuk. Maar ook: zoals ik. Judith: ‘Met de iPod ben je verbonden met een netwerk waar je mensen kunt ontmoeten. Je krijgt volgers, ziet foto’s van de omgeving, je kunt updates posten en reageren, je vult vragen in op een profiel. Zo laat je steeds meer van jezelf zien. Je zal iemand ontmoeten, eerst virtueel, dan in het echt.’

Wie: Theatergroep Berg & Bos.
Wat: In Limbo, een voorstelling over reclamemaker Jaap die het allemaal heeft: geld, een leuke vrouw en een fijn appartement. Tot hij op een dag begint te twijfelen aan alles.
Waar: Op een grasveldje tussen de moderne kantoren op het NDSM-terrein.
Waarom daar: Een succesvolle begin-dertiger, op zoek naar de zin van het leven: je zou kunnen zeggen dat het een vrij stads thema is en dus daarom daar perfect past. Het NDSM-terrein is ver van natuurlijk: een paar stukjes gras is het enige dat je zo zou kunnen noemen. Rik van den Bos en Maurits van den Berg maakten de voorstelling voor Over het IJ, maar stonden er ook mee op Oerol. Een groot contrast: dat was een soort Frodo-land, een duinlandschap met hier en daar een bosje. ‘Ik denk dat de voorstelling op Over het IJ als rauwer wordt ervaren, grimmiger’, zegt Rik.

Wie: YoungGangsters.
Wat: The New Rambo Generation, een oorlogsverhaal over jonge mensen die zich laten verleiden door de waan van een heldenverhaal.
Waar: Het Stenen Hoofd.
Waarom daar: ‘Wij maken eerst het stuk en zoeken er dan een locatie bij', zegt Lotte Bos van regisseurscollectief YoungGangsters. Zo kan het dus dat vechtvoorstelling The New Rambo Generation (‘Jackie Chan is een grote inspiratiebron, hij maakt prachtige vechtscènes’) op de kale, winderige vlakte van het Stenen Hoofd staat, maar eerder ook tussen de bosjes van Oerol. ‘Voor deze voorstelling wilden we buiten en ruig. We spelen sowieso altijd buiten, want daar heb je veel meer mogelijkheden. Deze voorstelling gebruiken we vuur, wat binnen niet kan.'

Naast het Stenen Hoofd, het CS, de helling en tussen de kantoorgebouwen, wordt er tijdens het Over het IJ-festival gespeeld in zeecontainers, op plekken waar je naartoe vaart en dit jaar zelfs aan de grachten. Bij elkaar zijn er tot en met 14 juli nog meer dan twintig voorstellingen te zien. Met je CJP-pas krijg je tot € 1,50 korting op kaartjes, de prijzen variëren per voorstelling.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.